2016-09-08 13:20

2016-09-08 13:20

Stort intresse för nybygge

DEGERFORS: Degerforsbyggen presenterade byggplaner för nya lägenheter

Degerforsbyggen är i startgroparna för att bygga nya hyreslägenheter i Degerfors. På onsdagen anordnade de öppet hus i lokalen på Odelbergsvägen för att inviga allmänheten i planerna.

Intresset var gigantiskt och lokalen fylldes till brädden med intresserade personer i alla åldrar.

VD Kjell Hultgren tycker att utvecklingen är enormt spännande och han tyckte det var väldigt kul med det stora intresset för de nya lägenheterna.

Stor händelse

Kommunen har inte byggt nytt sedan 1977 så det är en stor händelse och man tror det är lämpligt att sammanlagt äga cirka 800 lägenheter.

– I dagsläget finns det inga lediga lägenheter i Degerfors och bara en och annan i Svartå, berättar Kjell Hultgren. Till att börja med handlar det om tio till femton nya lägenheter. Det beror lite på vad vi väljer, det finns fyra olika alternativ med väldigt fina lägen. Vi kommer att välja ett område först och det finns möjlighet till tre områden med sjönära läge och ett cityläge. Det är lite olika val vi får ta ställning till.

Fyra olika alternativ

Degerforsbyggens styrelse kommer att fatta beslut i slutet av detta år och byggstarten planeras starta efter årsskiftet. Åtta till tio månader tar det innan lägenheterna står klara, så inflyttningen borde bli i slutet av 2017 eller någon månad in på 2018. Det beror lite på vilket alternativ som väljs.

Man kommer att satsar mest på tvåor och treor. Där finns största efterfrågan men eventuellt kan det bli någon enstaka etta och fyra.

– Vi måste bygga energisnålt för framtiden och ska inte göra bort oss och bygga snabbt och dåligt. Dessa hus ska stå länge. Folk vill ha modernt boende och det känns jättebra att vi kommer att kunna erbjuda det. Det är bästa läge att bygga nu, när det i princip nästan är nollränta. Denna situation kanske aldrig uppstår igen. Räntorna påverkar mycket.

Tio till femton nya

Kjell Hultgren tror att det kommer att handla om tio till femton lägenheter till att börja med. Det beror lite på vad man väljer för typ av lägenheter.

– Vi kommer att välja område först och de aktuella är Kanadaskogen, Kapellområdet, Letälvsvägen och Skolgatan. Det finns flera områden som vi har tittat på, men vi börjar med dessa fyra.

Just nu är det folkets intresseanmälan som tas in och man får på sig till måndag den 12 september. Sen bearbetas informationen och utifrån det avgörs var bygget blir. Väljer man att bygga på höjden blir det lägre hyra och då byggs det mera på ett ställe.

Balansgång

– Blir hyrorna för dyra får vi omflyttning och det är inte bra. Det gäller att försöka hitta en balansgång som är någorlunda lönsamt för oss också. Vi har tittat på de olika områdena och hur man eventuellt kan bygga mer.

Ett problem kan bli att det byggs över hela Sverige och det blir brist på byggnadsarbetare och ingenjörer, vilket i sin tur innebär att priserna kryper uppåt och det påverkar hyrorna på sikt. Det kan vara ett bekymmer men det kan ses som positiva problem.

Intresset var gigantiskt och lokalen fylldes till brädden med intresserade personer i alla åldrar.

VD Kjell Hultgren tycker att utvecklingen är enormt spännande och han tyckte det var väldigt kul med det stora intresset för de nya lägenheterna.

Stor händelse

Kommunen har inte byggt nytt sedan 1977 så det är en stor händelse och man tror det är lämpligt att sammanlagt äga cirka 800 lägenheter.

– I dagsläget finns det inga lediga lägenheter i Degerfors och bara en och annan i Svartå, berättar Kjell Hultgren. Till att börja med handlar det om tio till femton nya lägenheter. Det beror lite på vad vi väljer, det finns fyra olika alternativ med väldigt fina lägen. Vi kommer att välja ett område först och det finns möjlighet till tre områden med sjönära läge och ett cityläge. Det är lite olika val vi får ta ställning till.

Fyra olika alternativ

Degerforsbyggens styrelse kommer att fatta beslut i slutet av detta år och byggstarten planeras starta efter årsskiftet. Åtta till tio månader tar det innan lägenheterna står klara, så inflyttningen borde bli i slutet av 2017 eller någon månad in på 2018. Det beror lite på vilket alternativ som väljs.

Man kommer att satsar mest på tvåor och treor. Där finns största efterfrågan men eventuellt kan det bli någon enstaka etta och fyra.

– Vi måste bygga energisnålt för framtiden och ska inte göra bort oss och bygga snabbt och dåligt. Dessa hus ska stå länge. Folk vill ha modernt boende och det känns jättebra att vi kommer att kunna erbjuda det. Det är bästa läge att bygga nu, när det i princip nästan är nollränta. Denna situation kanske aldrig uppstår igen. Räntorna påverkar mycket.

Tio till femton nya

Kjell Hultgren tror att det kommer att handla om tio till femton lägenheter till att börja med. Det beror lite på vad man väljer för typ av lägenheter.

– Vi kommer att välja område först och de aktuella är Kanadaskogen, Kapellområdet, Letälvsvägen och Skolgatan. Det finns flera områden som vi har tittat på, men vi börjar med dessa fyra.

Just nu är det folkets intresseanmälan som tas in och man får på sig till måndag den 12 september. Sen bearbetas informationen och utifrån det avgörs var bygget blir. Väljer man att bygga på höjden blir det lägre hyra och då byggs det mera på ett ställe.

Balansgång

– Blir hyrorna för dyra får vi omflyttning och det är inte bra. Det gäller att försöka hitta en balansgång som är någorlunda lönsamt för oss också. Vi har tittat på de olika områdena och hur man eventuellt kan bygga mer.

Ett problem kan bli att det byggs över hela Sverige och det blir brist på byggnadsarbetare och ingenjörer, vilket i sin tur innebär att priserna kryper uppåt och det påverkar hyrorna på sikt. Det kan vara ett bekymmer men det kan ses som positiva problem.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.