2016-09-08 14:28

2016-09-08 14:28

Problem med system

DEGERFORS: Samarbetet mellan Degerfors och Karlskoga bibliotek försämras

Sofia Lutman, kulturchef i Degerfors berättar att det handlar om ett datasystem, men hoppas samtidigt att besökarna ska märka det så lite som möjligt.

Företaget Axiell äger två datasystem som Sveriges bibliotek använder. Nu har de beslutat att lägga ner den ena och satsa på det andra. Systemet de lägger ner är det som Karlskoga och Degerfors använder sig av.

Karlskoga har beslutat att köpa in det andra systemet, hur Degerfors gör är inte klart än.

– Det här påverkar våra besökare lite. Tidigare har man kunnat låna en bok i Karlskoga och lämnat den här eftersom vi läst av med samma system och man har kunnat använda samma lånekort i båda biblioteken.

Besökaren har kunnat söka efter en bok och då har systemet sökt i båda kommunerna.

– Fanns boken i den andra kommunen så har det gått bra att få den skickad. Hur vi löser det rent tekniskt i framtiden vet jag inte riktigt. Det kommer bli lite mer krångligt att låna mellan kommunerna, men vi diskuterar hur en lösning ska kunna se ut, berättar Sofia Lutman.

Nu ska förvaltningen bestämma sig vilket system de ska ha.

– Vi kommer göra upphandlingar efter konstens alla regler och under hösten ska det vara klart. Vi hoppas att påverkan för våra besökare blir så liten som möjligt.

Företaget Axiell äger två datasystem som Sveriges bibliotek använder. Nu har de beslutat att lägga ner den ena och satsa på det andra. Systemet de lägger ner är det som Karlskoga och Degerfors använder sig av.

Karlskoga har beslutat att köpa in det andra systemet, hur Degerfors gör är inte klart än.

– Det här påverkar våra besökare lite. Tidigare har man kunnat låna en bok i Karlskoga och lämnat den här eftersom vi läst av med samma system och man har kunnat använda samma lånekort i båda biblioteken.

Besökaren har kunnat söka efter en bok och då har systemet sökt i båda kommunerna.

– Fanns boken i den andra kommunen så har det gått bra att få den skickad. Hur vi löser det rent tekniskt i framtiden vet jag inte riktigt. Det kommer bli lite mer krångligt att låna mellan kommunerna, men vi diskuterar hur en lösning ska kunna se ut, berättar Sofia Lutman.

Nu ska förvaltningen bestämma sig vilket system de ska ha.

– Vi kommer göra upphandlingar efter konstens alla regler och under hösten ska det vara klart. Vi hoppas att påverkan för våra besökare blir så liten som möjligt.

  • Anders Persson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.