2016-09-08 16:07

2017-01-21 23:14

Har förlikats med konkursförvaltaren

NÄRINGSLIV: Mikael Sjövall laddar för huvudförhandlingen mot SEB

Mikael Sjövall har förlikats med advokat Peter Bredelius som var konkursförvaltare och den som sålde av Sjövalls fastighetsbestånd. Nästa steg är huvudförhandlingen mot SEB som ska inledas senast i februari nästa år.

Det var vid en muntlig förberedande förhandling under onsdagen som parterna på domarens förslag kunde enas om en förlikning.

– Det är stort att få en konkursförvaltare att gå med på en förlikning eftersom de har stor frihet i sitt arbete. Men en konkursförvaltare ska å andra sidan arbeta för boets bästa, säger Mikael Sjövall.

– Jag får en slant men får inte avslöja summan, tillägger han och låter förstå att han trots allt är relativt nöjd med uppgörelsen eftersom han vill koncentrera sig på stämningen mot SEB.

Mikael Sjövall vill ha i runda slängar 38-39 miljoner kronor av SEB. Det är den summa som anges i yrkandet och nu har Örebro tingsrätt slagit fast att huvudförhandlingen ska inledas senast i februari 2017.

– Vi ska skicka in de sista bevisuppgifterna i september, säger Sjövall.

HD:s dom i maj 2013

Det kan vara värt påminna om att allt började i december 2009 när SEB sade upp lånen till Mikael Sjövall och hans bolag. Nästa steg kom när SEB ansökte om konkurs och den ansökan bifölls av Örebro tingsrätt 19 april 2011. Sjövall bestred ansökan eftersom han hävdade att SEB hade fullgod säkerhet men Göta hovrätt medgav inte prövningstillstånd. Sjövall ger sig inte utan vänder sig till Högsta domstolen som återför målet till Göta hovrätt som 11 juni 2012 går på tingsrättens linje och fastställer konkursen. Mikael Sjövall vänder sig än en gång till Högsta domstolen som ger prövningstillstånd och 31 maj 2013 kommer Högsta domstolens utslag. Mikael Sjövall har rätt, det fanns betryggande säkerhet för lånen och därför var det fel att sätta Mikael Sjövall och hans bolag i konkurs. HD upphäver konkursen. Men vid den tidpunkten fanns det inga fastigheter kvar i Sjövalls bolag. Allt var sålt. Vem ska stå för skadan?

Mer än tre år har förflutit sedan Högsta domstolens utslag kom och Mikael Sjövall har alltså förlikats med konkursförvaltaren men SEB har ännu inte släppt till en krona.

– Jag har inte yrkat på en enda krona för lidandet, trots att jag haft många sömnlösa nätter under den här perioden. Kraven på 38-39 miljoner bygger enbart på hårdfakta som lön, värdet på fastighetsbeståndet och de egna pengar jag stoppat in i bolaget.

– Jag vill ha det så rent som möjligt och tar därför inte in lidandet i målet, förtydligar Mikael Sjövall och påtalar ett som han ser det uppenbart misstag av banken.

Begärde inte utmätning

– SEB hoppade över den möjlighet som en utmätning ger. Utmätning innebär inte att det är rea på fastigheterna utan kronofogden håller en exekutiv auktion och priserna kan mycket väl bli marknadsmässiga. Det har jag själv fått erfara när jag köpt fastigheter i samband med en utmätning.

– En utmätning hade inneburit att det blivit en bra slant över till mig men banken valde i stället att ansöka om konkurs trots att konkurs är det sista som ska tas till. Och man ska inte behöva gå i konkurs för att visa att det är fel att försättas i konkurs, tillägger Mikael Sjövall och avslöjar att han har en tredje stämning på gång.

Stämning på gång

Det gäller den advokat som företrädde Sjövall under en stor del av 2010. Advokaten köpte i maj 2012 Sjövalls bestånd av fastigheter i Filipstad och Grythyttan, det handlade om 190 lägenheter och ett tiotal butikslokaler, för 22 miljoner när SEB:s värderingsman kommit till ett värde av drygt 38 miljoner.

– Jag hade andra värderingsmän som kom fram till ett värde på 45 miljoner. Nu har advokaten fram till 15 september på sig att svara och vill han inte göra rätt för sig kommer det en stämning på drygt 16 miljoner med vändande post till Solna tingsrätt, säger Mikael Sjövall.

Det var vid en muntlig förberedande förhandling under onsdagen som parterna på domarens förslag kunde enas om en förlikning.

– Det är stort att få en konkursförvaltare att gå med på en förlikning eftersom de har stor frihet i sitt arbete. Men en konkursförvaltare ska å andra sidan arbeta för boets bästa, säger Mikael Sjövall.

– Jag får en slant men får inte avslöja summan, tillägger han och låter förstå att han trots allt är relativt nöjd med uppgörelsen eftersom han vill koncentrera sig på stämningen mot SEB.

Mikael Sjövall vill ha i runda slängar 38-39 miljoner kronor av SEB. Det är den summa som anges i yrkandet och nu har Örebro tingsrätt slagit fast att huvudförhandlingen ska inledas senast i februari 2017.

– Vi ska skicka in de sista bevisuppgifterna i september, säger Sjövall.

HD:s dom i maj 2013

Det kan vara värt påminna om att allt började i december 2009 när SEB sade upp lånen till Mikael Sjövall och hans bolag. Nästa steg kom när SEB ansökte om konkurs och den ansökan bifölls av Örebro tingsrätt 19 april 2011. Sjövall bestred ansökan eftersom han hävdade att SEB hade fullgod säkerhet men Göta hovrätt medgav inte prövningstillstånd. Sjövall ger sig inte utan vänder sig till Högsta domstolen som återför målet till Göta hovrätt som 11 juni 2012 går på tingsrättens linje och fastställer konkursen. Mikael Sjövall vänder sig än en gång till Högsta domstolen som ger prövningstillstånd och 31 maj 2013 kommer Högsta domstolens utslag. Mikael Sjövall har rätt, det fanns betryggande säkerhet för lånen och därför var det fel att sätta Mikael Sjövall och hans bolag i konkurs. HD upphäver konkursen. Men vid den tidpunkten fanns det inga fastigheter kvar i Sjövalls bolag. Allt var sålt. Vem ska stå för skadan?

Mer än tre år har förflutit sedan Högsta domstolens utslag kom och Mikael Sjövall har alltså förlikats med konkursförvaltaren men SEB har ännu inte släppt till en krona.

– Jag har inte yrkat på en enda krona för lidandet, trots att jag haft många sömnlösa nätter under den här perioden. Kraven på 38-39 miljoner bygger enbart på hårdfakta som lön, värdet på fastighetsbeståndet och de egna pengar jag stoppat in i bolaget.

– Jag vill ha det så rent som möjligt och tar därför inte in lidandet i målet, förtydligar Mikael Sjövall och påtalar ett som han ser det uppenbart misstag av banken.

Begärde inte utmätning

– SEB hoppade över den möjlighet som en utmätning ger. Utmätning innebär inte att det är rea på fastigheterna utan kronofogden håller en exekutiv auktion och priserna kan mycket väl bli marknadsmässiga. Det har jag själv fått erfara när jag köpt fastigheter i samband med en utmätning.

– En utmätning hade inneburit att det blivit en bra slant över till mig men banken valde i stället att ansöka om konkurs trots att konkurs är det sista som ska tas till. Och man ska inte behöva gå i konkurs för att visa att det är fel att försättas i konkurs, tillägger Mikael Sjövall och avslöjar att han har en tredje stämning på gång.

Stämning på gång

Det gäller den advokat som företrädde Sjövall under en stor del av 2010. Advokaten köpte i maj 2012 Sjövalls bestånd av fastigheter i Filipstad och Grythyttan, det handlade om 190 lägenheter och ett tiotal butikslokaler, för 22 miljoner när SEB:s värderingsman kommit till ett värde av drygt 38 miljoner.

– Jag hade andra värderingsmän som kom fram till ett värde på 45 miljoner. Nu har advokaten fram till 15 september på sig att svara och vill han inte göra rätt för sig kommer det en stämning på drygt 16 miljoner med vändande post till Solna tingsrätt, säger Mikael Sjövall.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.