2016-09-07 06:00

2016-09-07 06:00

Tredje året med kulturella krockar

KULTUR: Helkväll med dans, sång och teater

Den 17 september anordnas Kulturkollisioner i skymningen för tredje året i rad. De flesta av Karlskogas kulturföreningar medverkar i evenemanget som bjuder på sång, dans, musik, teater och dikter.

Kulturföreningarna i Karlskoga träffas med jämna mellanrum för att diskutera kommande evenemang och eventuella samarbeten. De håller också koll så att de inte krockar med varandras arrangemang. En kväll om året är det emellertid meningen att allt ska krocka, de kallar det Kulturkollisioner i skymningen.

Själva invigningen äger rum i Karlskoga kyrka där Haya Shabib ska sjunga en sång på arabiska. Därefter invigningstalar Anna Nordlund, chef på kultur- och föreningsförvaltningen på Karlskoga kommun.

– Den här punkten är något som vi vill att alla ska kunna vara med på, därför händer inget annat just då, säger Marie Johansson Gadde, från föreningen Konst runt Möckeln.

Därefter följer ett späckat program med 20-minuterspunkter i kyrkan, Konsthallen och församlingshemmet 39:an. Bland annat bjuds det på barnkörsång med Viva Voce från Degerfors, dans med Loud Dance Company och Bygdegillet, jazz, 1600-talsmusik och visor.

– Det är inte meningen att man ska hinna med allt. Man kan glida till och från olika evenemang, det är det som är grejen, att få uppleva så mycket som möjligt under kvällen, säger Marie Johansson Gadde.

Hela världens mat

Under kvällen serveras en bred meny av internationell mat på 39:an och rådet är att komma tidigt för att hinna smaka på allt. En nyhet i årets program är en bilutställning med entusiaster från Karlskoga-Bergslags hembygdsförenings motorcafé.

– De hade en cruising förra året som ett eget event så det var självklart att de skulle vara med nu. Det är ju också kultur, säger Lena Söderberg från teaterföreningen Nolby.

Samma dag är det också samlingsutställning och vernissage för Konst runt Möckeln i Konsthallen. Under kvällen kommer hembygdsföreningens ordförande Sif Eklund att berätta om utsiktstornet i Knapped som nyligen renoverats. Där hålls också dragning av kvällens besökslotteri och en lycklig vinnare får en tavla som skänkts av Karlskoga konstförening.

Kuslig teater

När kvällen lider mot sitt slut bjuder Teater Nolby till en Kyrkogårdsteater.

– Då är det bäst att inte vara mörkrädd. Hela kyrkogården blir som en teaterscen, man ska hänföras, säger Lena Söderberg.

Därefter tar en kvintett ur Karlskoga symfoniorkester vid, med en timlång konsert där musik vävts samman med en guidning i Karlskoga kyrka.

Avslutningsvis hålls en midnattsmässa i medeltida tappning som leds av Jonatan Edlund.

– Både mässan och musiken knyter an till alla de år som kyrkan funnits, säger Marie Johansson Gadde.

Kulturföreningarna i Karlskoga träffas med jämna mellanrum för att diskutera kommande evenemang och eventuella samarbeten. De håller också koll så att de inte krockar med varandras arrangemang. En kväll om året är det emellertid meningen att allt ska krocka, de kallar det Kulturkollisioner i skymningen.

Själva invigningen äger rum i Karlskoga kyrka där Haya Shabib ska sjunga en sång på arabiska. Därefter invigningstalar Anna Nordlund, chef på kultur- och föreningsförvaltningen på Karlskoga kommun.

– Den här punkten är något som vi vill att alla ska kunna vara med på, därför händer inget annat just då, säger Marie Johansson Gadde, från föreningen Konst runt Möckeln.

Därefter följer ett späckat program med 20-minuterspunkter i kyrkan, Konsthallen och församlingshemmet 39:an. Bland annat bjuds det på barnkörsång med Viva Voce från Degerfors, dans med Loud Dance Company och Bygdegillet, jazz, 1600-talsmusik och visor.

– Det är inte meningen att man ska hinna med allt. Man kan glida till och från olika evenemang, det är det som är grejen, att få uppleva så mycket som möjligt under kvällen, säger Marie Johansson Gadde.

Hela världens mat

Under kvällen serveras en bred meny av internationell mat på 39:an och rådet är att komma tidigt för att hinna smaka på allt. En nyhet i årets program är en bilutställning med entusiaster från Karlskoga-Bergslags hembygdsförenings motorcafé.

– De hade en cruising förra året som ett eget event så det var självklart att de skulle vara med nu. Det är ju också kultur, säger Lena Söderberg från teaterföreningen Nolby.

Samma dag är det också samlingsutställning och vernissage för Konst runt Möckeln i Konsthallen. Under kvällen kommer hembygdsföreningens ordförande Sif Eklund att berätta om utsiktstornet i Knapped som nyligen renoverats. Där hålls också dragning av kvällens besökslotteri och en lycklig vinnare får en tavla som skänkts av Karlskoga konstförening.

Kuslig teater

När kvällen lider mot sitt slut bjuder Teater Nolby till en Kyrkogårdsteater.

– Då är det bäst att inte vara mörkrädd. Hela kyrkogården blir som en teaterscen, man ska hänföras, säger Lena Söderberg.

Därefter tar en kvintett ur Karlskoga symfoniorkester vid, med en timlång konsert där musik vävts samman med en guidning i Karlskoga kyrka.

Avslutningsvis hålls en midnattsmässa i medeltida tappning som leds av Jonatan Edlund.

– Både mässan och musiken knyter an till alla de år som kyrkan funnits, säger Marie Johansson Gadde.