2016-09-07 06:00

2016-09-07 06:00

Degerfors har länets minsta löneklyftor

EKONOMI

Örebro har länets största löneklyftor, Degerfors de minsta. Det visar LO:s granskning.

LO:s kartläggning av SCB:s inkomststatistik visar att det finns stora regionala inkomstskillnader i landet. Sett till storleken på inkomstskillnaderna hamnar Örebro län på plats 11 av 21. De största inkomstskillnaderna finns i Stockholms län och de minsta i Norrbotten.

För jämförelsen har Gini-koefficienten använts, ett mått mellan 0 och 1 där 0 betyder att alla har samma inkomst och 1 att en person har hela inkomsten. Karlskoga hamnar på nummer 213 i rankningen, med Gini-koefficienten 0,251. Degerfors har Gini-koefficienten 0,235 och hamnar på plats 272. För hela Örebro län är Gini-koefficienten 0,27.

”Även om inkomstskillnaderna i Örebro län är mindre än i flera andra län kan vi inte slappna av. Inkomstskillnaderna ökar i Sverige. Vi behöver en politik för minskade klyftor. Fler jobb med schyssta villkor och framförallt behövs stora satsningar på utbildning. Det är genom utbildning som vi rustar människor för framtiden”, säger Thomas Andersson, ordförande för LO-distriktet i Örebro och Värmland i ett pressmeddelande.

LO:s kartläggning av SCB:s inkomststatistik visar att det finns stora regionala inkomstskillnader i landet. Sett till storleken på inkomstskillnaderna hamnar Örebro län på plats 11 av 21. De största inkomstskillnaderna finns i Stockholms län och de minsta i Norrbotten.

För jämförelsen har Gini-koefficienten använts, ett mått mellan 0 och 1 där 0 betyder att alla har samma inkomst och 1 att en person har hela inkomsten. Karlskoga hamnar på nummer 213 i rankningen, med Gini-koefficienten 0,251. Degerfors har Gini-koefficienten 0,235 och hamnar på plats 272. För hela Örebro län är Gini-koefficienten 0,27.

”Även om inkomstskillnaderna i Örebro län är mindre än i flera andra län kan vi inte slappna av. Inkomstskillnaderna ökar i Sverige. Vi behöver en politik för minskade klyftor. Fler jobb med schyssta villkor och framförallt behövs stora satsningar på utbildning. Det är genom utbildning som vi rustar människor för framtiden”, säger Thomas Andersson, ordförande för LO-distriktet i Örebro och Värmland i ett pressmeddelande.