2016-09-06 16:47

2016-09-06 16:47

Är bäst på boklån

DEGERFORS: Degerforsborna lånar flest böcker per person i länet

Statistik från Svensk biblioteksförening visar att Degerforsborna är flitigast i länet på att låna böcker.
– Det är jättekul, säger bibliotekets chef Sofia Luthman.

Degerforsborna lånar i snitt 9,02 böcker per år, vilket är en bra bit över rikssnittet som ligger på 6,33.

Vad det beror på tycker Sofia Luthman är svårt att sia om.

– Vi får ofta höra att vi har bra utbud och trevlig skyltning. Det är ju bra om man hittar böcker som tilltalar en, säger hon.

2012 fick biblioteket skära ner i form av minskade öppettider.

– Trots det har vi ökat utlåningen, konstaterar Sofia Luthman.

Kultur- och utbildningsnämndens ordförande i Degerfors, Kim Bäckström (V), tycker förstås att det är jättebra att degerforsarna lånar mycket böcker och han tror att bra tillgänglighet på biblioteket spelar stor roll.

– Men även om vi är bäst i länet så stannar vi inte med det utan vill fortsätta att utvecklas och öka tillgängligheten. En sak som diskuterats är taggsystem, där man närsomhelst kan låna böcker även om det inte är personal på plats, säger Bäckström.

Egen tagg

Bäckström förklarar i korthet att det innebär att varje lånekund får en egen tagg som de låser upp med och när de valt ut sina böcker så taggar de ut såväl sig själv som böckerna, varvid det registreras vem som lånat respektive bok.

– Så är det i Riksdagen, berättar kommunstyrelsens ordförande och före detta riksdagsledamoten Peter Pedersen (V).

Sofia Luthman berättar att systemet redan finns i bland annat Holland och Danmark.

– Man kan inte få hjälp av personalen då, men man kan sitta och studera eller låna böcker, filmer och tv-spel.

Tagg-systemet är fortfarande på idéstadiet. Det återstår mycket arbete innan det kan bli verklighet.

– Vi måste tänka igenom det så att det blir en bra lösning, säger Sofia Luthman.

Peter Pedersen nämner att man försökt hålla öppet på kvällar och helger, men att ingen kommer för att låna böcker då. Utöver tagg-system diskuterar man därför i stället att kunna öppna för utlåning med hjälp av annan personal, exempelvis ska de som går till fritidsgården då den flyttas in i Folkets hus kunna låna böcker om fritidspersonalen öppnar.

Degerforsborna lånar i snitt 9,02 böcker per år, vilket är en bra bit över rikssnittet som ligger på 6,33.

Vad det beror på tycker Sofia Luthman är svårt att sia om.

– Vi får ofta höra att vi har bra utbud och trevlig skyltning. Det är ju bra om man hittar böcker som tilltalar en, säger hon.

2012 fick biblioteket skära ner i form av minskade öppettider.

– Trots det har vi ökat utlåningen, konstaterar Sofia Luthman.

Kultur- och utbildningsnämndens ordförande i Degerfors, Kim Bäckström (V), tycker förstås att det är jättebra att degerforsarna lånar mycket böcker och han tror att bra tillgänglighet på biblioteket spelar stor roll.

– Men även om vi är bäst i länet så stannar vi inte med det utan vill fortsätta att utvecklas och öka tillgängligheten. En sak som diskuterats är taggsystem, där man närsomhelst kan låna böcker även om det inte är personal på plats, säger Bäckström.

Egen tagg

Bäckström förklarar i korthet att det innebär att varje lånekund får en egen tagg som de låser upp med och när de valt ut sina böcker så taggar de ut såväl sig själv som böckerna, varvid det registreras vem som lånat respektive bok.

– Så är det i Riksdagen, berättar kommunstyrelsens ordförande och före detta riksdagsledamoten Peter Pedersen (V).

Sofia Luthman berättar att systemet redan finns i bland annat Holland och Danmark.

– Man kan inte få hjälp av personalen då, men man kan sitta och studera eller låna böcker, filmer och tv-spel.

Tagg-systemet är fortfarande på idéstadiet. Det återstår mycket arbete innan det kan bli verklighet.

– Vi måste tänka igenom det så att det blir en bra lösning, säger Sofia Luthman.

Peter Pedersen nämner att man försökt hålla öppet på kvällar och helger, men att ingen kommer för att låna böcker då. Utöver tagg-system diskuterar man därför i stället att kunna öppna för utlåning med hjälp av annan personal, exempelvis ska de som går till fritidsgården då den flyttas in i Folkets hus kunna låna böcker om fritidspersonalen öppnar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.