2016-08-11 17:38

2016-08-11 17:38

Ett Berg Kirschträd planterades

DEGERFORS: Pompa och ståt när vänortsgåvan från Oedheim överlämnades

På torsdagen samlades ett 25-tal personer nere vid Smältarbyggningen i Degerfors för att närvara när planetringen av ett Bergskörsbärsträd skulle planteras. Trädet är en gåva från Degerfors vänort sedan 31 år Oedheim i Tyskland.

31 år har Degerfors och Oedheim i Tyskland varit vänorter. Det inget firande av 30-årsjubileet förra året, utan det gjordes i juli i år när 90 personer från Degerfors reste ner till Oedheim. Detta i samband med att Oedheim själva firade 150-årsjubileet av sin frivilliga brandkår.

– Degerfors kommun och Oedheim har ett vänortssamarbete sedan 1985, säger förvaltningschef Anna-Lena Sandell. Redan innan dess fanns det ett utbyte mellan Degerfors Musikkår och Musikveiren i Oedheim. Ett samarbete som kom till på initiativ av Jan Wikegård 1974.

Flera utbyten

Inte bara musikkåren har samarbete med Oedheim, utan även Degerfors Musikskola och folkdanslaget Letävsgillet har haft utbyte i olika omfattning.

– När det gäller utbyten mellan skolorna har det minskat i och med att den geografiska placeringen på världskartan i dag spelar mindre roll, säger Anna-Lena Sandell. Utbytet i musiken- och dansens värld har dock bestått och även mellan privatpersoner i Degerfors och Oedheim.

Firandet i juli i Oedheim pågick i tre dagar.

– I samband med sådana möten är det brukligt att gåvor överlämnas, säger Anna-Lena Sandell. Så skedde också i år. I dag är vi här vid Smältarbyggningen för att plantera det träd som Degerfors kommun har fått av Oedheim. Det är ett Bergskörsbärsträd som vi är tacksamma över. Vi ska nu se till att trädet får ordentlig mylla kring rötterna så att det blir livskraftigt och fortätter att leva. Precis som vi hoppas att utbytet med Oedheim ska fortsätta att leva.

31 år har Degerfors och Oedheim i Tyskland varit vänorter. Det inget firande av 30-årsjubileet förra året, utan det gjordes i juli i år när 90 personer från Degerfors reste ner till Oedheim. Detta i samband med att Oedheim själva firade 150-årsjubileet av sin frivilliga brandkår.

– Degerfors kommun och Oedheim har ett vänortssamarbete sedan 1985, säger förvaltningschef Anna-Lena Sandell. Redan innan dess fanns det ett utbyte mellan Degerfors Musikkår och Musikveiren i Oedheim. Ett samarbete som kom till på initiativ av Jan Wikegård 1974.

Flera utbyten

Inte bara musikkåren har samarbete med Oedheim, utan även Degerfors Musikskola och folkdanslaget Letävsgillet har haft utbyte i olika omfattning.

– När det gäller utbyten mellan skolorna har det minskat i och med att den geografiska placeringen på världskartan i dag spelar mindre roll, säger Anna-Lena Sandell. Utbytet i musiken- och dansens värld har dock bestått och även mellan privatpersoner i Degerfors och Oedheim.

Firandet i juli i Oedheim pågick i tre dagar.

– I samband med sådana möten är det brukligt att gåvor överlämnas, säger Anna-Lena Sandell. Så skedde också i år. I dag är vi här vid Smältarbyggningen för att plantera det träd som Degerfors kommun har fått av Oedheim. Det är ett Bergskörsbärsträd som vi är tacksamma över. Vi ska nu se till att trädet får ordentlig mylla kring rötterna så att det blir livskraftigt och fortätter att leva. Precis som vi hoppas att utbytet med Oedheim ska fortsätta att leva.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.