2016-08-11 17:18

2016-08-11 17:19

E18-trafikljusen tillbaka

EKEBY/TIMSÄLVEN: Men de övre trafikljusen vid Timsälvskorsningen dröjer

Nu är trafikljusen som förstördes i samband med de två av varandra oberoende lastbilsolyckorna i gång igen. Men den övre portalen vid Timsälven dröjer enligt Trafikverket.

Under torsdagen lagades det trafikljus som prejades i samband med förra veckans dödsolycka vid Ekebykorset. På andra sidan Karlskoga vid Timsälven körde en kranbil ned en stor trafikljusportal för snart två veckor sedan. De båda olyckorna skapade problem med trafikljusen, främst vid Timsälvskorsningen där det fram tills i går endast fanns ett fungerande trafikljus i riktning mot Kristinehamn.

– Det var många bilar som inte uppfattade att det var en korsning med trafikljus och bara körde på oavsett om det var rött eller inte. Detta eftersom det efter kranbilsolyckan bara fanns ett stående ljus i höger körfält, säger Leif Mannhard vid Trafikverket.

Han arbetar som byggledare för trafiksignaler i östra Svealand och meddelar att den övre trafikljusportalen inte har kommit på plats och att den dröjer. Portalen som kördes ned blev totalt demolerad och måste ersättas med en ny.

– Jag skäms verkligen över att det tar sådan tid, det är ju ingen raketforskning direkt. Men det är semestertider och dessutom har vi ju inte fått själva portalen ännu men den ska vara beställd sedan länge, fortsätter Leif.

Är det bara ett trafikljus än så länge?

– Nej, efter att de lagade ljuset vid Ekebykorset i går så åkte de och satte upp ett extra trafikljus i det vänstra körfältet vid Timsälven. Så nu är det dubbla ljus, precis som det ska vara i en E18-korsning, meddelar han.

I samband med att den övre portalen kommer på plats måste E18 stängas av helt i en timme eller mer erfar Leif.

– Vi kör upp den så fort vi får den från fabriken, avslutar han.

Under torsdagen lagades det trafikljus som prejades i samband med förra veckans dödsolycka vid Ekebykorset. På andra sidan Karlskoga vid Timsälven körde en kranbil ned en stor trafikljusportal för snart två veckor sedan. De båda olyckorna skapade problem med trafikljusen, främst vid Timsälvskorsningen där det fram tills i går endast fanns ett fungerande trafikljus i riktning mot Kristinehamn.

– Det var många bilar som inte uppfattade att det var en korsning med trafikljus och bara körde på oavsett om det var rött eller inte. Detta eftersom det efter kranbilsolyckan bara fanns ett stående ljus i höger körfält, säger Leif Mannhard vid Trafikverket.

Han arbetar som byggledare för trafiksignaler i östra Svealand och meddelar att den övre trafikljusportalen inte har kommit på plats och att den dröjer. Portalen som kördes ned blev totalt demolerad och måste ersättas med en ny.

– Jag skäms verkligen över att det tar sådan tid, det är ju ingen raketforskning direkt. Men det är semestertider och dessutom har vi ju inte fått själva portalen ännu men den ska vara beställd sedan länge, fortsätter Leif.

Är det bara ett trafikljus än så länge?

– Nej, efter att de lagade ljuset vid Ekebykorset i går så åkte de och satte upp ett extra trafikljus i det vänstra körfältet vid Timsälven. Så nu är det dubbla ljus, precis som det ska vara i en E18-korsning, meddelar han.

I samband med att den övre portalen kommer på plats måste E18 stängas av helt i en timme eller mer erfar Leif.

– Vi kör upp den så fort vi får den från fabriken, avslutar han.

  • Christoffer Tuulik