2016-08-10 06:00

2016-08-10 06:00

Håll koll på bussarna

KOLLEKTIVTRAFIK: Nya tider och hållplatser

På söndag införs den nya tidtabellen för Länstrafiken och med den följer en rad förändringar i busstrafiken, både regionalt och lokalt.

Nu på söndag är det dags för bussresenärer att dubbelkolla både tidpunkt och hållplats. Då införs nämligen Länstrafikens nya tidtabell.

Turerna mellan Örebro och Karlskoga med linje 500 utökas med 23 avgångar, med 7,5 minut emellan. Även förbindelsen mellan Karlskoga och Degerfors med linje 502 förstärks med tolv avgångar och sträckan förlängs till Immetorp.

Nu införs också den nya linjen mellan Degerfors och Karlskoga med nummer 537 som går längs den östra sidan av Möckeln, genom Kosia.

Likaså går en ny förbindelse mellan Nora och Karlskoga med linje 333, med utökad turtäthet. Fler avgångar införs också på linje 342 mellan Hällefors och Karlskoga.

– Det har varit ett intensivt arbete, särskilt under våren, att få till de här förändringarna i busstrafiken. Jag är övertygad om att många kommer märka av att det blir mycket bättre. Särskilt de som pendlar mellan Örebro och Karlskoga. Och äntligen har vi fått en linje mellan Nora och Karlskoga. Det kommer binda ihop länet bättre än tidigare, säger Mats Gunnarsson (MP), ordförande i Region Örebro läns nämnd för samhällsbyggnad.

Fler turer

Vidare får linje 541 mellan Degerfors och Åtorp fler avgångar, likaså linje 542 mellan Degerfors och Svartå. Förbindelsen mellan Karlskoga, Degerfors och Laxå med linje 593 förstärks medan linje 594 tas bort.

Stadstrafiken i Karlskoga genomgår också en förändring. Linje 1 går numera från norra Bråten till Storängen med några färre stopp på vägen. Linje 2 går nu mellan Axvägen och Skolgärdet och linje 3 mellan Stråningstorp och Löten. Flera busshållsplatser har ändrats och linje 2 är den enda med avgångar på söndagar.

Linje 4 har som bekant tagits bort helt, vilket väckt starka reaktioner på både Idrottsgymnasiet och Karlskoga folkhögskola. Eleverna får istället gå till Degerforsvägen och där ta buss nummer 1 eller 3.

Dessutom går det att åka med regionbussarna även inom tätorten.

Även för skolan

Samtidigt som nya tidtabeller införs så integreras även merparten av skolskjutsen med den ordinarie linjetrafiken. Barn- och utbildningsförvaltningens chef Per Blom är övertygad om att förändringen kommer att falla väl ut när de nya rutinerna fått sätta sig.

– Det är så med alla förändringar, att det finns mycket oro över hur det ska bli. Det var samma sak när vi bytte entreprenör vid den förra upphandlingen. Det var vissa problem i början men sen fungerade det bra.

Han påpekar också att Länstrafiken har kört skolskjuts i de övriga länsdelarna under flera år.

– De har en lång erfarenhet men det är klart att det tar lite tid att hitta rätt.

På Länstrafikens hemsida finns mer information och samtliga tidtabeller. Tisdagen den 16 augusti anordnas torgmöten i både Karlskoga och Degerfors där personal från Länstrafiken kommer att informera och svara på frågor.

Nu på söndag är det dags för bussresenärer att dubbelkolla både tidpunkt och hållplats. Då införs nämligen Länstrafikens nya tidtabell.

Turerna mellan Örebro och Karlskoga med linje 500 utökas med 23 avgångar, med 7,5 minut emellan. Även förbindelsen mellan Karlskoga och Degerfors med linje 502 förstärks med tolv avgångar och sträckan förlängs till Immetorp.

Nu införs också den nya linjen mellan Degerfors och Karlskoga med nummer 537 som går längs den östra sidan av Möckeln, genom Kosia.

Likaså går en ny förbindelse mellan Nora och Karlskoga med linje 333, med utökad turtäthet. Fler avgångar införs också på linje 342 mellan Hällefors och Karlskoga.

– Det har varit ett intensivt arbete, särskilt under våren, att få till de här förändringarna i busstrafiken. Jag är övertygad om att många kommer märka av att det blir mycket bättre. Särskilt de som pendlar mellan Örebro och Karlskoga. Och äntligen har vi fått en linje mellan Nora och Karlskoga. Det kommer binda ihop länet bättre än tidigare, säger Mats Gunnarsson (MP), ordförande i Region Örebro läns nämnd för samhällsbyggnad.

Fler turer

Vidare får linje 541 mellan Degerfors och Åtorp fler avgångar, likaså linje 542 mellan Degerfors och Svartå. Förbindelsen mellan Karlskoga, Degerfors och Laxå med linje 593 förstärks medan linje 594 tas bort.

Stadstrafiken i Karlskoga genomgår också en förändring. Linje 1 går numera från norra Bråten till Storängen med några färre stopp på vägen. Linje 2 går nu mellan Axvägen och Skolgärdet och linje 3 mellan Stråningstorp och Löten. Flera busshållsplatser har ändrats och linje 2 är den enda med avgångar på söndagar.

Linje 4 har som bekant tagits bort helt, vilket väckt starka reaktioner på både Idrottsgymnasiet och Karlskoga folkhögskola. Eleverna får istället gå till Degerforsvägen och där ta buss nummer 1 eller 3.

Dessutom går det att åka med regionbussarna även inom tätorten.

Även för skolan

Samtidigt som nya tidtabeller införs så integreras även merparten av skolskjutsen med den ordinarie linjetrafiken. Barn- och utbildningsförvaltningens chef Per Blom är övertygad om att förändringen kommer att falla väl ut när de nya rutinerna fått sätta sig.

– Det är så med alla förändringar, att det finns mycket oro över hur det ska bli. Det var samma sak när vi bytte entreprenör vid den förra upphandlingen. Det var vissa problem i början men sen fungerade det bra.

Han påpekar också att Länstrafiken har kört skolskjuts i de övriga länsdelarna under flera år.

– De har en lång erfarenhet men det är klart att det tar lite tid att hitta rätt.

På Länstrafikens hemsida finns mer information och samtliga tidtabeller. Tisdagen den 16 augusti anordnas torgmöten i både Karlskoga och Degerfors där personal från Länstrafiken kommer att informera och svara på frågor.