2016-08-09 09:41

2016-08-09 09:41

Fara för besökare

GAMLA KYRKOGÅRDEN: Almsjuk alm och sprickor i en lönn – träden är en fara för kyrkogårdsbesökarna

En alm som drabbats av almsjukan och en lönn med flera sprickor, två träd vid gamla kyrkogården kan utgöra en fara för besökarna.

Vid kraftig blåst kan de två utpekade träden lätt knäckas och måste därför plockas ned inom snar framtid. Enligt kyrkogårdschefen Dan Collin finns det en trävårdsplan för kommunens kyrkogårdar och enligt den måste de riskklassade träden tas ner före andra.

– Vi ska ta ner den sjuka almen och en lönn innan månaden är slut. Men det är inte bara att såga ner dem, vi måste anlita en entreprenör som har specialutrustning. Det är rätt svårtillgängligt där, säger han.

Kyrkogårdarnas träbestånd håller på att förnyas för tillfället. Han menar att trävårdsplanen ska hjälpa till att hålla kyrkogårdarna fina även om ett sekel. I och med den allvarliga almsjukan är det just almarna som i mångt och mycket ryker.

– Vi har plockat ett stort antal över en tioårsperiod, den träsorten försvinner nog från Sverige så småningom, avslutar han.

Vid kraftig blåst kan de två utpekade träden lätt knäckas och måste därför plockas ned inom snar framtid. Enligt kyrkogårdschefen Dan Collin finns det en trävårdsplan för kommunens kyrkogårdar och enligt den måste de riskklassade träden tas ner före andra.

– Vi ska ta ner den sjuka almen och en lönn innan månaden är slut. Men det är inte bara att såga ner dem, vi måste anlita en entreprenör som har specialutrustning. Det är rätt svårtillgängligt där, säger han.

Kyrkogårdarnas träbestånd håller på att förnyas för tillfället. Han menar att trävårdsplanen ska hjälpa till att hålla kyrkogårdarna fina även om ett sekel. I och med den allvarliga almsjukan är det just almarna som i mångt och mycket ryker.

– Vi har plockat ett stort antal över en tioårsperiod, den träsorten försvinner nog från Sverige så småningom, avslutar han.

  • Christoffer Tuulik

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.