2016-08-03 06:00

2016-08-03 06:00

Semestertider = underbara tider! 

KRÖNIKA

Just nu har stora delar av Sverige semester. Jag också. Jag har delat upp ledigheten i två omgångar för att det ska förlänga barnens sommarledighet. Allt för att hålla samvetet lugnt. (Även om jag vet att de trivs så bra på fritids och att personalen gör så roliga saker under sommaren).

Såklart att barnen ska vara lediga länge på sommaren för att hinna varva ner om det går. För oss går det. Denna uppdelning av ledighet har gett barnen många veckors lov och det innebär i praktiken att de har ett försprång i att ha landat i semestertempo del två. Detta när jag med andan i halsen gick in i ledighetstempo, del 1. De var nervarvade till skillnad från mig.

Barnen hade hunnit med kompisar, lek och baravara-tid i flera veckor. Under den tiden växelverkade jag och min man som värsta företaget, allt för att få till ett långt o härligt sommarlov för barnen. När jag nu nådde semestern så var barnen förväntansfullt redo för badattraktioner och annat. Nu är ju ALLA lediga. Då!!.. Och jag som mest längtade efter att få min baravaratid. Konflikt i antågande! Hela familjen i olika tempo, sinnesstämning och med en brinnande förväntan, men på olika saker. Då är man inte klassad som Sveriges bästa mamma inte. Sämsta tänkbara, det är man. OCH TRÅKIGAST! 'Vi gör ju aldrig någonting' 'Alla andra gör roliga saker' säger stora lilla hjärtat. Och då hänger lillasyster på som ett eko. 'Precis, vi gör ALDRIG NÅT KUL'. Just i dessa situationer lönar det sig inte att säga - om två veckor då... Två veckor i barnens tidsrymd är i den stunden som tusen år.

Vår lösning efter en stund med HÖGA, kantiga och hårda ord var att bygga upp ett gemensamt tempo genom fotspa extra allt. Fram med filar, krämer och nagellack, gurkor (till ögonen), bubbeldricka och vita papper o pennor. Passade mitt tempo och barnens behov av aktivitet (och nagellack). Medan fötterna myste i bubblet ritade vi semesterkalendrar för alla sommarlovsveckor. En dag - en ruta. Vi började med att rita eller skriva in de inplanerade sakerna. Sedan funderade vi på vilka ytterligare förväntningar och behov som vi alla hade. Resultatet blev en kalender där finalen är skolstart. Det ledde även till en välmående familj. (Förutom när barnen började tjafsa om man ska stryka dagen på morgonen eller kvällen). Detta var vad barnen behövde. Tydlighet och koll-på-lägetkalender.

Nu ser jag fram emot flera veckor där vi kan njuta av ledighet hemma och på andra platser. Tillsammans och enskilt. Njuta av sommaren i olika tempon. Idag blir det först en egenstund på yogamattan. Det är semester det!

Såklart att barnen ska vara lediga länge på sommaren för att hinna varva ner om det går. För oss går det. Denna uppdelning av ledighet har gett barnen många veckors lov och det innebär i praktiken att de har ett försprång i att ha landat i semestertempo del två. Detta när jag med andan i halsen gick in i ledighetstempo, del 1. De var nervarvade till skillnad från mig.

Barnen hade hunnit med kompisar, lek och baravara-tid i flera veckor. Under den tiden växelverkade jag och min man som värsta företaget, allt för att få till ett långt o härligt sommarlov för barnen. När jag nu nådde semestern så var barnen förväntansfullt redo för badattraktioner och annat. Nu är ju ALLA lediga. Då!!.. Och jag som mest längtade efter att få min baravaratid. Konflikt i antågande! Hela familjen i olika tempo, sinnesstämning och med en brinnande förväntan, men på olika saker. Då är man inte klassad som Sveriges bästa mamma inte. Sämsta tänkbara, det är man. OCH TRÅKIGAST! 'Vi gör ju aldrig någonting' 'Alla andra gör roliga saker' säger stora lilla hjärtat. Och då hänger lillasyster på som ett eko. 'Precis, vi gör ALDRIG NÅT KUL'. Just i dessa situationer lönar det sig inte att säga - om två veckor då... Två veckor i barnens tidsrymd är i den stunden som tusen år.

Vår lösning efter en stund med HÖGA, kantiga och hårda ord var att bygga upp ett gemensamt tempo genom fotspa extra allt. Fram med filar, krämer och nagellack, gurkor (till ögonen), bubbeldricka och vita papper o pennor. Passade mitt tempo och barnens behov av aktivitet (och nagellack). Medan fötterna myste i bubblet ritade vi semesterkalendrar för alla sommarlovsveckor. En dag - en ruta. Vi började med att rita eller skriva in de inplanerade sakerna. Sedan funderade vi på vilka ytterligare förväntningar och behov som vi alla hade. Resultatet blev en kalender där finalen är skolstart. Det ledde även till en välmående familj. (Förutom när barnen började tjafsa om man ska stryka dagen på morgonen eller kvällen). Detta var vad barnen behövde. Tydlighet och koll-på-lägetkalender.

Nu ser jag fram emot flera veckor där vi kan njuta av ledighet hemma och på andra platser. Tillsammans och enskilt. Njuta av sommaren i olika tempon. Idag blir det först en egenstund på yogamattan. Det är semester det!

  • Cecilia Ljung