2016-08-03 15:12

2016-08-03 15:12

"Beklagligt det som hänt"

KARLSKOGA: Ekebykorset har prio 1 hos Trafikverket

Så hände det igen att en person dödades i en olycka i Ekebykorset på E18 genom Karlskoga. Karlskoga kommun för diskussioner med Trafikverket om flera åtgärder på E18 i Karlskoga och det är Ekebykorset som är prio 1.

Karlskoga kommun har under våren haft flera möten med Trafikverket angående åtgärder på E18 genom Karlskoga för att den ska bli säkrare. Det inträffar många olyckor och värst olycksdrabbat är Ekebykorset där alltså en person dödades vid tisdagskvällens olycka.

Beklagligt

– Det är ytterst beklagligt det som hände på tisdagskvällen, säger Bosse Björk samhällsplaneringschef på Karlskoga kommun. Tidigt i våras hade vi flera möten med Trafikverket när det gäller E18 och de trafiksäkerhetsrisker som finns där. Ekebykorset är prio 1 och det är i projekteringsstadiet. Vi har diskuterat vilken typ av korsning vi ska ha.

Många åtgärder

Tidigare har Karlskoga kommun gjort enkätundersökningar och kommuninvånarna har fått komma med synpunkter när det gäller säkerheten på E18.

– Efter de enkätundersökningar vi gjorde tidigare har vi en lång lista med åtgärder som behöver göras på E18, säger Bosse Björk. Ekebykorset ligger först och där är arbetet inlett med planering och det är Trafikverket som äger frågan då det är deras väg. Enligt planerna i nuläget ska Ekebykorset vara åtgärdat före 2020, men det hjälper ju inte det som nu har hänt.

Lastbilschauffören vid tisdagens dödsolycka är misstänkt för drograttfylleri. Vad säger du om det?

– Det är ju något som man inte kan skydda sig mot oavsett vilken typ av korsning det är, säger Bosse Björk.

Eftersom planeringsarbetet redan är i gäng när et gäller Ekebykorset tror du då att det kommer att skyndas på av Trafikverket?

– Det ska projekteras och sedan ska det till en planprocess. Det vill säga en vägplan som sedan ska behandlas i Borlänge innan beslut kan tas, säger Bosse Björk. Helst ser jag att E18 flyttas utanför Karlskoga, men skulle det ske så är det långt fram i tiden. Min egen uppfattning är att reglera trafiken i Ekebykorset med trafikljus som i dag går inte. Den snabbaste lösningen är en cirkulationsplats som gör det trafiksäkrare snabbt.

Karlskoga kommun har under våren haft flera möten med Trafikverket angående åtgärder på E18 genom Karlskoga för att den ska bli säkrare. Det inträffar många olyckor och värst olycksdrabbat är Ekebykorset där alltså en person dödades vid tisdagskvällens olycka.

Beklagligt

– Det är ytterst beklagligt det som hände på tisdagskvällen, säger Bosse Björk samhällsplaneringschef på Karlskoga kommun. Tidigt i våras hade vi flera möten med Trafikverket när det gäller E18 och de trafiksäkerhetsrisker som finns där. Ekebykorset är prio 1 och det är i projekteringsstadiet. Vi har diskuterat vilken typ av korsning vi ska ha.

Många åtgärder

Tidigare har Karlskoga kommun gjort enkätundersökningar och kommuninvånarna har fått komma med synpunkter när det gäller säkerheten på E18.

– Efter de enkätundersökningar vi gjorde tidigare har vi en lång lista med åtgärder som behöver göras på E18, säger Bosse Björk. Ekebykorset ligger först och där är arbetet inlett med planering och det är Trafikverket som äger frågan då det är deras väg. Enligt planerna i nuläget ska Ekebykorset vara åtgärdat före 2020, men det hjälper ju inte det som nu har hänt.

Lastbilschauffören vid tisdagens dödsolycka är misstänkt för drograttfylleri. Vad säger du om det?

– Det är ju något som man inte kan skydda sig mot oavsett vilken typ av korsning det är, säger Bosse Björk.

Eftersom planeringsarbetet redan är i gäng när et gäller Ekebykorset tror du då att det kommer att skyndas på av Trafikverket?

– Det ska projekteras och sedan ska det till en planprocess. Det vill säga en vägplan som sedan ska behandlas i Borlänge innan beslut kan tas, säger Bosse Björk. Helst ser jag att E18 flyttas utanför Karlskoga, men skulle det ske så är det långt fram i tiden. Min egen uppfattning är att reglera trafiken i Ekebykorset med trafikljus som i dag går inte. Den snabbaste lösningen är en cirkulationsplats som gör det trafiksäkrare snabbt.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.