2016-07-30 06:00

2016-07-30 17:15

"Vi ska bara ta beslutet"

DEGERFORS: För första gången på över ett halvt sekel kommer helt nya lägenheter byggas i Degerfors

Om ungefär ett år kommer ett tiotal nya lägenheter stå inflyttningsklara för att lösa bostadsbristen i kommunen. Styrelsen vid Degerforsbyggen är eniga men innan beslutet tas i höst behöver de fastställa var och hur de nya bostäderna ska byggas.

Ett hyreshus med flera våningsplan i centrum eller ett flertal hyreshus på markplan längs Letälven? Den frågan ställer sig Degerforsbyggens VD, Kjell Hultgren till kommuninvånarna. För första gången på närmare ett halvt sekel ska det byggas helt nya lägenheter i orten där de rivit 450 lägenheter genom åren.

Det smått historiska beskedet kom Kjell Hultgren, VD vid Degerforsbyggen med under fredagseftermiddagen.

– Vi planerar för tolv lägenheter i den första byggetappen, mest tvåor eller treor beroende på vad som efterfrågas, säger han och tillägger att inflyttning kan ske redan inom ett år.

450 lägenheter revs

Många mindre kommuner, inte minst i Östra Värmland led av rivningshystreri innan staten plockade bort omställningsavtalet 2010. I Degerfors har 450 lägenheter rivits under en lång tidsperiod, senast var höghuset slingan för sex år sedan.

– Vi har varit tvungna att anpassa beståndet, som mest har vi själva haft 1200 lägenheter och nu har vi 800 kvar, fortsätter han.

De sista åren har han märkt skillnad på efterfrågan av bostäder, dels genom flyktingkrisen men också för att många unga vill flytta hemifrån.

– Det är väldigt dumt om någon måste säga nej till ett arbete bara för att det inte finns bostäder. En sådan situation skulle vi kunna hamna i om vi inte frigör mer bostäder. Hittar de i stället hittar rätt boende är de kanske beredd att stanna i kommunen och orten ligger ju även bra till för de som pendlar, menar Kjell.

Och fortsätter:

– Det här kommer bidra till fler inflyttningar men också att människor byter bostad och det verkar för en rörelse mellan bostäderna i kommunen som är väldig viktig.

Hyrorna är huvudfrågan

Det avgående kommunalrådet Roland Halvarsson (V) har märkt av ett uppdämt behov av bostäder. Han tar emot beskedet med tacksamhet men vill se till att hyrorna inte kommer bli för höga. Något som påverkas av var de anläggs och på vilket sätt de kommer att byggas.

– Det måste vara hyror för vanligt folk, så vad hyran blir är vår huvudfråga nu i slutskedet av processen. Vad de landar på är såklart avgörande för alla inblandade, men eftersom kommunen äger marken där det planeras så kommer de nog inte bli jättehöga, säger han och tillägger att det är bara fyra år sedan de senast diskuterade ytterligare en rivning av ett hyreshus, berättar han.

Ett halvt sekel senast

Bolaget beräknar lägga mellan 15 och 20 miljoner på nybyggnationen, enligt Hultgren kostar det grovt uppskattat runt 1,7 miljoner att bygga en enskild lägenhet. Finansieringen kommer ske genom lån där kommunen kommer bli borgenär. Tidigare har bolaget omvandlat lokaler till bostäder, senast i februari i år. Dock var det närmare ett halvt sekel sedan de rent formellt byggde nya lägenheter i Degerfors kommun.

Den 7 september kommer tre till fyra olika alternativ presenteras för allmänheten. Bostadsbolaget bjuder härmed också in ortsborna till ett öppet hus, där invånarna också har möjlighet att diktera behoven och plats för kommande bygge.

– Där behöver vi verkligen få Degerforsarnas synpunkter, så att vi vet om de vill ha för bostäder, avslutar Hultgren.

Ett hyreshus med flera våningsplan i centrum eller ett flertal hyreshus på markplan längs Letälven? Den frågan ställer sig Degerforsbyggens VD, Kjell Hultgren till kommuninvånarna. För första gången på närmare ett halvt sekel ska det byggas helt nya lägenheter i orten där de rivit 450 lägenheter genom åren.

Det smått historiska beskedet kom Kjell Hultgren, VD vid Degerforsbyggen med under fredagseftermiddagen.

– Vi planerar för tolv lägenheter i den första byggetappen, mest tvåor eller treor beroende på vad som efterfrågas, säger han och tillägger att inflyttning kan ske redan inom ett år.

450 lägenheter revs

Många mindre kommuner, inte minst i Östra Värmland led av rivningshystreri innan staten plockade bort omställningsavtalet 2010. I Degerfors har 450 lägenheter rivits under en lång tidsperiod, senast var höghuset slingan för sex år sedan.

– Vi har varit tvungna att anpassa beståndet, som mest har vi själva haft 1200 lägenheter och nu har vi 800 kvar, fortsätter han.

De sista åren har han märkt skillnad på efterfrågan av bostäder, dels genom flyktingkrisen men också för att många unga vill flytta hemifrån.

– Det är väldigt dumt om någon måste säga nej till ett arbete bara för att det inte finns bostäder. En sådan situation skulle vi kunna hamna i om vi inte frigör mer bostäder. Hittar de i stället hittar rätt boende är de kanske beredd att stanna i kommunen och orten ligger ju även bra till för de som pendlar, menar Kjell.

Och fortsätter:

– Det här kommer bidra till fler inflyttningar men också att människor byter bostad och det verkar för en rörelse mellan bostäderna i kommunen som är väldig viktig.

Hyrorna är huvudfrågan

Det avgående kommunalrådet Roland Halvarsson (V) har märkt av ett uppdämt behov av bostäder. Han tar emot beskedet med tacksamhet men vill se till att hyrorna inte kommer bli för höga. Något som påverkas av var de anläggs och på vilket sätt de kommer att byggas.

– Det måste vara hyror för vanligt folk, så vad hyran blir är vår huvudfråga nu i slutskedet av processen. Vad de landar på är såklart avgörande för alla inblandade, men eftersom kommunen äger marken där det planeras så kommer de nog inte bli jättehöga, säger han och tillägger att det är bara fyra år sedan de senast diskuterade ytterligare en rivning av ett hyreshus, berättar han.

Ett halvt sekel senast

Bolaget beräknar lägga mellan 15 och 20 miljoner på nybyggnationen, enligt Hultgren kostar det grovt uppskattat runt 1,7 miljoner att bygga en enskild lägenhet. Finansieringen kommer ske genom lån där kommunen kommer bli borgenär. Tidigare har bolaget omvandlat lokaler till bostäder, senast i februari i år. Dock var det närmare ett halvt sekel sedan de rent formellt byggde nya lägenheter i Degerfors kommun.

Den 7 september kommer tre till fyra olika alternativ presenteras för allmänheten. Bostadsbolaget bjuder härmed också in ortsborna till ett öppet hus, där invånarna också har möjlighet att diktera behoven och plats för kommande bygge.

– Där behöver vi verkligen få Degerforsarnas synpunkter, så att vi vet om de vill ha för bostäder, avslutar Hultgren.

  • Christoffer Tuulik