2016-07-30 06:00

2016-07-30 17:44

House och närodlad pop

KARLSKOGA: Augustikalaset inne på sitt tredje år

Nöjd. Så sammanfattar festivalgeneralen Niclas Lagerstam känslan inför tredje upplagan av Augustikalaset, som kommer att pågå den 5-6 augusti. Årets line-up bjuder på allt från världskänd housemusik till närodlad indiepop.

Biljettförsäljningen har gått bra, ”som förr” resonerar festivalgeneralen Niclas Lagerstam.

– Det blir alltid att några köper i sista sekund. Men båda åren innan har det varit slutsålt. Vi räknar med runt 2000 personer per kväll.

På frågan om vilka artister man bör kolla in extra mycket berättar Niclas Lagerstam att han är nöjd med att ha säkrat Melissa Horn till årets upplaga. Melissa Horn har fått en stor publik med sin stämningsfulla pop med melankoliska texter och har samarbetat med bland andra Lars Winnerbäck. I våras genomförde hon en utsåld konsertturné och har under sommaren besökt festivalerna Bråvalla och Peace and Love.

Melissa Horn besökte dessutom PIP år 2010 och 2012.

Två houseakter

Han är även nöjd med avslutningsakterna Adrian Lux och Nause (som han uttalar ”nåås” men reserverar sig för eventuellt uttalsfel). Båda DJ-akterna har skördat framgångar både på hemmaplan och utomlands. Nause har gjort sig kända för låtar som ”Made Of” och ”Hungry Hearts” och deras musik beskrivs på festivalens hemsida som ”en fet kväll på Ibiza, men samtidigt både personligt och intimt”. Även Nause har tidigare besökt PIP och det var år 2012.

Adrian Lux är ansedd som ett av de största namnen på den internationella klubbscenen. Hans låtar har bland annat använts av Greenpeace i sina kampanjar och i två TV-spel i FIFA-serien. Han har dessutom gjort remixer på andra artisters låtar, som Kent och Lana Del Rey.

Första lokala akten

Niclas Lagerstam lyfter även fram Karlskoga-bandet Roshambo. Roshambo, som spelar indiepop, är den första lokala akten som Augustikalaset haft.

– De spelade på PIP i alla fyra städer i år. Det är kul med en lokal bokning. Jag har haft kontakt med Roshambo innan, de var och spelade i Austin på South by Southwest när vi var där och tittade.

Roshambo arbetar just nu på en ny EP. De har tidigare släppt en EP och två singlar.

Näset bra område

Festivalen är även i år beläggen på Udden vid Näset. Där kommer det även finnas marknad och tivoli. Niclas Lagerstam gillar området kring Näset och poängterar att Augustikalaset är ett Karlskogaevenemang och att det inte finns några planer på att flytta det någon annanstans. Han berättar att det finns planer från deras sida på att utveckla området, men att det är idéer som han planerar att avslöja senare.

Den fullständiga line-upen för Augustikalaset 2016 är följande: Adrian Lux, Melissa Horn, Nause, Ida Redig, Samir & Viktor, Roshambo.

Biljettförsäljningen har gått bra, ”som förr” resonerar festivalgeneralen Niclas Lagerstam.

– Det blir alltid att några köper i sista sekund. Men båda åren innan har det varit slutsålt. Vi räknar med runt 2000 personer per kväll.

På frågan om vilka artister man bör kolla in extra mycket berättar Niclas Lagerstam att han är nöjd med att ha säkrat Melissa Horn till årets upplaga. Melissa Horn har fått en stor publik med sin stämningsfulla pop med melankoliska texter och har samarbetat med bland andra Lars Winnerbäck. I våras genomförde hon en utsåld konsertturné och har under sommaren besökt festivalerna Bråvalla och Peace and Love.

Melissa Horn besökte dessutom PIP år 2010 och 2012.

Två houseakter

Han är även nöjd med avslutningsakterna Adrian Lux och Nause (som han uttalar ”nåås” men reserverar sig för eventuellt uttalsfel). Båda DJ-akterna har skördat framgångar både på hemmaplan och utomlands. Nause har gjort sig kända för låtar som ”Made Of” och ”Hungry Hearts” och deras musik beskrivs på festivalens hemsida som ”en fet kväll på Ibiza, men samtidigt både personligt och intimt”. Även Nause har tidigare besökt PIP och det var år 2012.

Adrian Lux är ansedd som ett av de största namnen på den internationella klubbscenen. Hans låtar har bland annat använts av Greenpeace i sina kampanjar och i två TV-spel i FIFA-serien. Han har dessutom gjort remixer på andra artisters låtar, som Kent och Lana Del Rey.

Första lokala akten

Niclas Lagerstam lyfter även fram Karlskoga-bandet Roshambo. Roshambo, som spelar indiepop, är den första lokala akten som Augustikalaset haft.

– De spelade på PIP i alla fyra städer i år. Det är kul med en lokal bokning. Jag har haft kontakt med Roshambo innan, de var och spelade i Austin på South by Southwest när vi var där och tittade.

Roshambo arbetar just nu på en ny EP. De har tidigare släppt en EP och två singlar.

Näset bra område

Festivalen är även i år beläggen på Udden vid Näset. Där kommer det även finnas marknad och tivoli. Niclas Lagerstam gillar området kring Näset och poängterar att Augustikalaset är ett Karlskogaevenemang och att det inte finns några planer på att flytta det någon annanstans. Han berättar att det finns planer från deras sida på att utveckla området, men att det är idéer som han planerar att avslöja senare.

Den fullständiga line-upen för Augustikalaset 2016 är följande: Adrian Lux, Melissa Horn, Nause, Ida Redig, Samir & Viktor, Roshambo.

  • Sebastian Norling Rauhala

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.