2016-07-18 13:27

2016-07-18 13:27

Karlskoga har snabbast surf i länet

KARLSKOGA: Sammanställning efter mätningar av IIS

Hastigheterna för mobilsurf skiljer rejält mellan kommunerna i Örebro län. I Karlskoga går det nästan dubbelt så snabbt som i Hällefors och 3,2 Mbit/s snabbare än Örebro. Det visar en sammanställning av drygt 72 000 mätningar gjorda i länet under 2015 och 2016.

Med hjälp av mätningar med Bredbandskollens appar i mobilnätet har Internetstiftelsen i Sverige, IIS, nu gjort en sammanställning för perioden 1 januari år 2015 till 15 maj 2016.

I Karlskoga mobilsurfar man i 29, 4 Mbit/s vilket nästan är dubbelt så snabbt som i Hällefors kommun där hastigheten är 16,7 Mbit/s. Den genomsnittliga hastigheten för mobilsurf i länet är 23,3 Mbit/s vilket är strax under riksgenomsnittet som är 23,7 Mbit/s. Degerfors ligger på en femte plats med 19,3 Mbit/s.

Resultatets orsak

Skillnaden mellan mätresultatet kan bland annat bero på tillgång till 4G, mobiloperatör, telefonmodell eller närheten till mobilmast vid mätningstillfället.

– Mobilt Bredband har för första gången hastigheterna och kapaciteten att på allvar konkurrera med fast bredband om man bortser från taken för förbrukningen. Utbyggnaden och snabbt 4G pågår fortfarande i full fart så nästa år förväntar vi oss ännu högre hastigheter, säger Bredbandskollens projektledare Rickard Dahlstrand i ett pressmeddelande.

Med hjälp av mätningar med Bredbandskollens appar i mobilnätet har Internetstiftelsen i Sverige, IIS, nu gjort en sammanställning för perioden 1 januari år 2015 till 15 maj 2016.

I Karlskoga mobilsurfar man i 29, 4 Mbit/s vilket nästan är dubbelt så snabbt som i Hällefors kommun där hastigheten är 16,7 Mbit/s. Den genomsnittliga hastigheten för mobilsurf i länet är 23,3 Mbit/s vilket är strax under riksgenomsnittet som är 23,7 Mbit/s. Degerfors ligger på en femte plats med 19,3 Mbit/s.

Resultatets orsak

Skillnaden mellan mätresultatet kan bland annat bero på tillgång till 4G, mobiloperatör, telefonmodell eller närheten till mobilmast vid mätningstillfället.

– Mobilt Bredband har för första gången hastigheterna och kapaciteten att på allvar konkurrera med fast bredband om man bortser från taken för förbrukningen. Utbyggnaden och snabbt 4G pågår fortfarande i full fart så nästa år förväntar vi oss ännu högre hastigheter, säger Bredbandskollens projektledare Rickard Dahlstrand i ett pressmeddelande.

  • Erik Lundh

Topplista (2016)

Kommun Mbit/s

Karlskoga 29,4

Kumla 25,5

Örebro 25,2

Nora 23,3

Degerfors 19,3

Ljusnarsberg 18,9

Askersund 18,8

Hallsberg 18,5