2016-07-16 06:00

2016-07-16 06:00

Vad är egentligen enkelt?

LÖRDAGSTANKE: Catarina Forsberg

Tillbaka från semestern kan jag inte låta bli att fundera lite över debatten om enkla jobb. Och på hur den debatten hade sett ut om man använt ett annat ord än enkelt.

För tillfället struntar jag i olika sorters bidrag och statliga subventioner. Jag bryr mig inte om arbetsgivaravgifter. Jag ignorerar politiska argument för och emot.

För vad är ett enkelt jobb? Vad är det vi diskuterar?

Den allmänna uppfattningen tycks vara att det som kan sorteras under enkla jobb är de jobb som inte kräver någon längre utbildning.

Om ni frågar mig så kan inget vara mer fel.

För att ta ett exempel som ligger mig varmt om hjärtat: tidningsbud.

Alldeles sant att det inte kräver någon akademisk examen.

Vad det däremot kräver är en enorm självdisciplin och plikttrogenhet. Det kräver uthållighet. Du ska gå upp mitt i natten året runt. Du ska cykla eller köra bil i snöyra, storm, regn och hagel (utan att tidningarna förvandlas till pappersmassa). Och du skall vara klar i tid – annars blir prenumeranterna upprörda.

Jag skulle inte kalla det enkelt.

I min ungdom jobbade jag som städerska. Inte tusan hade jag någon utbildning för att göra det. Men det borde jag ha haft. Att städa ordentligt är allt annat än enkelt. Bara för att du ger någon en dammtrasa och en mopp innebär det inte att det blir rent.

Under två somrar arbetade jag i köket på ett äldreboende och serverade även maten. Naturligtvis krävs det ingen masterexamen för att lägga mat på en tallrik och ge till en pensionär.

Men att hålla koll på dementa Agda som inte kommer ihåg vad hon är allergisk mot, att inte ge Oskar en andra portion på grund av hans tarmsjukdom och att hämta Stina från sitt rum varje dag fastän hon protesterar. Det är betydligt mycket svårare. Framför allt om du ska göra det utan att behandla de äldre som små barn, utan med respekt.

Dessutom ska du le och vara trevlig, svara på samma frågor hur många gånger som helst och absolut inte vara irriterad när du måste torka upp efter en tappad tallrik eller utspillt glas måltidsdricka.

Enkelt jobb? Inte för mig i alla fall.

Och den listan skulle kunna göras väldigt mycket längre. Överallt omkring oss utför folk arbeten som inte kräver någon högre utbildning. Men som inte på något sätt är enkla för det... Jobb som i stället kräver egenskaper som du inte kan studera dig till.

Så vad hade hänt om debatten i stället hade handlat om arbeten med låg ingångströskel?

Otroligt osexigt, jag vet.

Omöjligt att göra plakat och slagkraftiga rubriker på.

En katastrof på tvitter.

Men det hade kanske gjort att debatten kunnat föras på en annan – och mera saklig – nivå?

 

För tillfället struntar jag i olika sorters bidrag och statliga subventioner. Jag bryr mig inte om arbetsgivaravgifter. Jag ignorerar politiska argument för och emot.

För vad är ett enkelt jobb? Vad är det vi diskuterar?

Den allmänna uppfattningen tycks vara att det som kan sorteras under enkla jobb är de jobb som inte kräver någon längre utbildning.

Om ni frågar mig så kan inget vara mer fel.

För att ta ett exempel som ligger mig varmt om hjärtat: tidningsbud.

Alldeles sant att det inte kräver någon akademisk examen.

Vad det däremot kräver är en enorm självdisciplin och plikttrogenhet. Det kräver uthållighet. Du ska gå upp mitt i natten året runt. Du ska cykla eller köra bil i snöyra, storm, regn och hagel (utan att tidningarna förvandlas till pappersmassa). Och du skall vara klar i tid – annars blir prenumeranterna upprörda.

Jag skulle inte kalla det enkelt.

I min ungdom jobbade jag som städerska. Inte tusan hade jag någon utbildning för att göra det. Men det borde jag ha haft. Att städa ordentligt är allt annat än enkelt. Bara för att du ger någon en dammtrasa och en mopp innebär det inte att det blir rent.

Under två somrar arbetade jag i köket på ett äldreboende och serverade även maten. Naturligtvis krävs det ingen masterexamen för att lägga mat på en tallrik och ge till en pensionär.

Men att hålla koll på dementa Agda som inte kommer ihåg vad hon är allergisk mot, att inte ge Oskar en andra portion på grund av hans tarmsjukdom och att hämta Stina från sitt rum varje dag fastän hon protesterar. Det är betydligt mycket svårare. Framför allt om du ska göra det utan att behandla de äldre som små barn, utan med respekt.

Dessutom ska du le och vara trevlig, svara på samma frågor hur många gånger som helst och absolut inte vara irriterad när du måste torka upp efter en tappad tallrik eller utspillt glas måltidsdricka.

Enkelt jobb? Inte för mig i alla fall.

Och den listan skulle kunna göras väldigt mycket längre. Överallt omkring oss utför folk arbeten som inte kräver någon högre utbildning. Men som inte på något sätt är enkla för det... Jobb som i stället kräver egenskaper som du inte kan studera dig till.

Så vad hade hänt om debatten i stället hade handlat om arbeten med låg ingångströskel?

Otroligt osexigt, jag vet.

Omöjligt att göra plakat och slagkraftiga rubriker på.

En katastrof på tvitter.

Men det hade kanske gjort att debatten kunnat föras på en annan – och mera saklig – nivå?

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.