2016-07-16 22:11

2016-07-16 22:34

"Alla sjönk ihop kring borden"

ALANYA/KARLSKOGA/ÅTORP: Två Karlskogafamiljer mitt i det kuppade Turkiet

KT har lyckats få tag på Karlskogafamiljer som befinner sig mitt i militärkuppen.
– Jag är väldigt orolig inför lördagsnatten, människor ska ut i kväll och protestera. Jag hoppas natten inte återupprepar sig, säger Karlskogabon Jenny Bäckman.

Skräckslagen – ensam med två barn vaknade Åtorpstjejen Ida Lycke Johansson i Alanya natten till lördag. Helikoptrar flög ovanför hotellet och på tv:n i hotellrummet visades skräckbilder från Ankara och Istanbul.

En grupp turkiska militärer försökte i fredags kväll genomföra en kupp för att störta president Erdogan. Ett stort antal människor dödades i sammandrabbningar i Ankara och Istanbul. Läget var länge oklart, men mycket tyder nu på att kuppförsöket misslyckats.

Allt annat än charter

KT har lyckats få tag på två familjer från regionen som semestrar på plats i Turkiet. Den ena, Ida Lycke Johansson från Åtorp, som tillsammans med hennes elvaåriga dotter och tolvåriga styvdotter bor på ett hotell i Alanya. De åker med resebyrån Ving och hon är besviken över hur hon har blivit bemött av resebyrån. Den andra är Jenny Bäckman från Karlskoga, som tillsammans med sina två döttrar Matilda och Rebecca befinner sig på ett annat hotell i turistorten.

Allt annat än charter

– Jag vaknade mitt i natten, några timmar efter att det hade brutit loss. Då hade jag massor av missade samtal och Facebook var översvämmat av frågor om vi mår bra, säger Ida Lycke Johansson.

Och fortsätter:

– Då brast det totalt. Jag fick panikångest och kom in i ett töcken som jag fortfarande befinner mig i. Barnen frågar varför vi har utegångsförbud och vad ska man svara. Det är inte lätt att förklara turkisk politik, säger hon.

Nu vill hon hem

Innan hon och barnen åkte i måndags pratade de med Ving om det är tryggt att åka till Turkiet och vad de gör om det inträffar något. Då lovade resebyrån att de ska evakuera de semestrande svenskarna om något skulle hända. Men trots att hon haft ett tjugotal sms-konversationer och många samtal med personal på plats tänker de inte evakuera, som läget är nu. Mest av allt skulle hon vilja resa hem på momangen, något som inte heller är lätt att lösa.

– Ving hänvisar till den ordinarie flygstolen, som vi bokat, den går på måndag kväll om det lugnar sig och flygplatserna öppnar. Det känns som att de inte lyssnar på oss. Jag har panikångest sedan tidigare och nu är den värre än tidigare.

”Läget är inte akut”

Charlotte Hallencrutz, informatör vid Ving tycker det är tråkigt att Ida inte fått det stöd hon velat. Men enligt henne finns det samtalsstöd att få, både på plats vid turistorterna och via telefon.

– Jag förstår mycket väl att man kan bli skärrad av det här, säger hon.

Varför evakuerar ni inte?

– Utrikesdepartementets bedömning är att läget inte är akut, på turistorterna är det väldigt lugnt och man märker inte av det särskilt mycket. Hemresorna berörs inte heller av UD:s avrådan från att resa till Turkiet, säger Charlotte Hallencrutz, informatör vid Ving till KT vid 20-tiden på lördagskvällen.

Vad är era råd till turister i Turkiet?

– Följ rapporteringen via media och att hålla kontakt med ens researrangör, avslutar hon.

Karlskogafamilj också på plats

Familjen Bäckman, med mamma Jenny i telefon berättar via telefon om hur hon fick beskedet i torsdags kväll.

– Vi satt med några vänner i hotellresturangen och hade trevligt, när personalen kom fram och informerade oss. Alla runt bordet sjönk ihop, telefonerna hos bordsgrannarna gick i ett. Vi blev alla väldigt oroliga, det var ingen trevlig stämning alls, berättar Jenny Bäckman.

De har rest via Solfaktor och bokat eget hotell och flygstol. Hemresan är planerad tills i morgon kväll.

– Hoppas vi kommer hem ordentligt. Jag är väldigt orolig för natten mellan lördag och söndag. Från flera håll har jag fått höra att människorna här ska gå ut på samma sätt som i går och protestera. Det blir ingen trevlig avslutning på den här två veckors-semestern, fortsätter hon.

Vad säger personalen?

– Att allt är okej, men samtidigt tar de upp mobilerna och tittar på nyhetsrapporteringen var femte minut. Det känns inte lugnande precis, avslutar Jenny Bäckman.

Packade väskan

Efter flera timmar av ovisshet framför tv:n försökte Jenny Lycke Johansson från Åtorp mildra situationen för barnens skull. De gick ner och åt frukost och barnen tog ett dopp i hotellpoolen.

– Men det var inte roligt. Jag satt i solstolen med kläderna på med packad resväska.

Ida har försökt boka en egen flygstol hem till Sverige. Men alla flygdestinationer var avstängda under lördagen.

– Det känns otrevligt, speciellt när UD, gick ut med en rekommendation om att inte åka hit, avslutar Åtorpsbon.

Skräckslagen – ensam med två barn vaknade Åtorpstjejen Ida Lycke Johansson i Alanya natten till lördag. Helikoptrar flög ovanför hotellet och på tv:n i hotellrummet visades skräckbilder från Ankara och Istanbul.

En grupp turkiska militärer försökte i fredags kväll genomföra en kupp för att störta president Erdogan. Ett stort antal människor dödades i sammandrabbningar i Ankara och Istanbul. Läget var länge oklart, men mycket tyder nu på att kuppförsöket misslyckats.

Allt annat än charter

KT har lyckats få tag på två familjer från regionen som semestrar på plats i Turkiet. Den ena, Ida Lycke Johansson från Åtorp, som tillsammans med hennes elvaåriga dotter och tolvåriga styvdotter bor på ett hotell i Alanya. De åker med resebyrån Ving och hon är besviken över hur hon har blivit bemött av resebyrån. Den andra är Jenny Bäckman från Karlskoga, som tillsammans med sina två döttrar Matilda och Rebecca befinner sig på ett annat hotell i turistorten.

Allt annat än charter

– Jag vaknade mitt i natten, några timmar efter att det hade brutit loss. Då hade jag massor av missade samtal och Facebook var översvämmat av frågor om vi mår bra, säger Ida Lycke Johansson.

Och fortsätter:

– Då brast det totalt. Jag fick panikångest och kom in i ett töcken som jag fortfarande befinner mig i. Barnen frågar varför vi har utegångsförbud och vad ska man svara. Det är inte lätt att förklara turkisk politik, säger hon.

Nu vill hon hem

Innan hon och barnen åkte i måndags pratade de med Ving om det är tryggt att åka till Turkiet och vad de gör om det inträffar något. Då lovade resebyrån att de ska evakuera de semestrande svenskarna om något skulle hända. Men trots att hon haft ett tjugotal sms-konversationer och många samtal med personal på plats tänker de inte evakuera, som läget är nu. Mest av allt skulle hon vilja resa hem på momangen, något som inte heller är lätt att lösa.

– Ving hänvisar till den ordinarie flygstolen, som vi bokat, den går på måndag kväll om det lugnar sig och flygplatserna öppnar. Det känns som att de inte lyssnar på oss. Jag har panikångest sedan tidigare och nu är den värre än tidigare.

”Läget är inte akut”

Charlotte Hallencrutz, informatör vid Ving tycker det är tråkigt att Ida inte fått det stöd hon velat. Men enligt henne finns det samtalsstöd att få, både på plats vid turistorterna och via telefon.

– Jag förstår mycket väl att man kan bli skärrad av det här, säger hon.

Varför evakuerar ni inte?

– Utrikesdepartementets bedömning är att läget inte är akut, på turistorterna är det väldigt lugnt och man märker inte av det särskilt mycket. Hemresorna berörs inte heller av UD:s avrådan från att resa till Turkiet, säger Charlotte Hallencrutz, informatör vid Ving till KT vid 20-tiden på lördagskvällen.

Vad är era råd till turister i Turkiet?

– Följ rapporteringen via media och att hålla kontakt med ens researrangör, avslutar hon.

Karlskogafamilj också på plats

Familjen Bäckman, med mamma Jenny i telefon berättar via telefon om hur hon fick beskedet i torsdags kväll.

– Vi satt med några vänner i hotellresturangen och hade trevligt, när personalen kom fram och informerade oss. Alla runt bordet sjönk ihop, telefonerna hos bordsgrannarna gick i ett. Vi blev alla väldigt oroliga, det var ingen trevlig stämning alls, berättar Jenny Bäckman.

De har rest via Solfaktor och bokat eget hotell och flygstol. Hemresan är planerad tills i morgon kväll.

– Hoppas vi kommer hem ordentligt. Jag är väldigt orolig för natten mellan lördag och söndag. Från flera håll har jag fått höra att människorna här ska gå ut på samma sätt som i går och protestera. Det blir ingen trevlig avslutning på den här två veckors-semestern, fortsätter hon.

Vad säger personalen?

– Att allt är okej, men samtidigt tar de upp mobilerna och tittar på nyhetsrapporteringen var femte minut. Det känns inte lugnande precis, avslutar Jenny Bäckman.

Packade väskan

Efter flera timmar av ovisshet framför tv:n försökte Jenny Lycke Johansson från Åtorp mildra situationen för barnens skull. De gick ner och åt frukost och barnen tog ett dopp i hotellpoolen.

– Men det var inte roligt. Jag satt i solstolen med kläderna på med packad resväska.

Ida har försökt boka en egen flygstol hem till Sverige. Men alla flygdestinationer var avstängda under lördagen.

– Det känns otrevligt, speciellt när UD, gick ut med en rekommendation om att inte åka hit, avslutar Åtorpsbon.

  • Christoffer Tuulik

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.