2016-07-13 09:50

2016-07-13 10:25

Torka hundens öron noga efter varje bad

HUNDVÅRD: Dålig lukt, sekret och smärta

Under sommaren, med värme och bad, gäller det att vara extra uppmärksam på hundens öron. Varje år drabbas mer än 20 000 hundar i Sverige av så allvarlig öroninflammation att de måste uppsöka veterinär.

Bara i Örebro, handlar det om närmare 500 fall. Smärta, klåda och dålig lukt i kombination med missfärgat sekret i öronen kan vara tecken på att hunden är drabbad.

Lotta Möller, smådjursveterinär på Agria Djurförsäkring, säger i ett pressmeddelande, att öroninflammation är en mycket vanlig diagnos. Just under sommaren uppstår risken för inflammation när hunden badar och simmar eller när den blir varm. Riktigt varma dagar ökar också risken, särskilt för hundar med mycket päls som växer ned i örongången.

Känsligt område

Precis som hos människan är örat ett känsligt område. Svampinfektion börjar ofta med klåda, eller att hunden skakar upprepade gånger på huvudet. Man kan då se svart sekret i ytterörat eller i hörselgången.

Enligt Lotta Möller, kan återkommande öroninflammationer vara ett tecken på allergi. Pollenallergi är en bidragande orsak som kan öka under vår och sommar.

Kontakta veterinär

Om hunden verkar ha ont, har feber, nedsatt aptit eller törst eller om allmäntillståndet är påverkat, ska man uppsöka veterinär. Ibland räcker det att veterinären rengör öronen men i vissa fall kan hunden behövs sövas för provtagning och spolning av hörselgång.

Man kan minska risken för att hunden drabbas genom att:

  • Torka ur öronen vid behov. Sätt en bomullstuss på fingret för att undvika att du skadar hörselgången eller pressar sekretet nedåt i örongången
  • Undvik att rengöra djupare ned i hörselgången med tops eller liknande
  • För vissa hundar är det till hjälp om päls i hörselgång rycks bort eller klipps bort i ytterörat
  • Gå igenom hunden varje kväll – kontrollera öronen, passa på att visitera hela hunden

Bara i Örebro, handlar det om närmare 500 fall. Smärta, klåda och dålig lukt i kombination med missfärgat sekret i öronen kan vara tecken på att hunden är drabbad.

Lotta Möller, smådjursveterinär på Agria Djurförsäkring, säger i ett pressmeddelande, att öroninflammation är en mycket vanlig diagnos. Just under sommaren uppstår risken för inflammation när hunden badar och simmar eller när den blir varm. Riktigt varma dagar ökar också risken, särskilt för hundar med mycket päls som växer ned i örongången.

Känsligt område

Precis som hos människan är örat ett känsligt område. Svampinfektion börjar ofta med klåda, eller att hunden skakar upprepade gånger på huvudet. Man kan då se svart sekret i ytterörat eller i hörselgången.

Enligt Lotta Möller, kan återkommande öroninflammationer vara ett tecken på allergi. Pollenallergi är en bidragande orsak som kan öka under vår och sommar.

Kontakta veterinär

Om hunden verkar ha ont, har feber, nedsatt aptit eller törst eller om allmäntillståndet är påverkat, ska man uppsöka veterinär. Ibland räcker det att veterinären rengör öronen men i vissa fall kan hunden behövs sövas för provtagning och spolning av hörselgång.

Man kan minska risken för att hunden drabbas genom att:

  • Torka ur öronen vid behov. Sätt en bomullstuss på fingret för att undvika att du skadar hörselgången eller pressar sekretet nedåt i örongången
  • Undvik att rengöra djupare ned i hörselgången med tops eller liknande
  • För vissa hundar är det till hjälp om päls i hörselgång rycks bort eller klipps bort i ytterörat
  • Gå igenom hunden varje kväll – kontrollera öronen, passa på att visitera hela hunden

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.