2016-07-12 06:00

2016-07-12 13:10

Stark vänsterkritik i rapport

DEGERFORS: "FAR:s rapport är bristfällig"

FAR:s granskningsrapport ”Hur hållbar är Vänsterpartiets politik i praktiken” och som handlar om Degerfors kritiseras nu av den politiska ledningen i Degerfors.
– Vi har fått och läst granskningen och kan konstatera att den mest handlar om vad som står på kommunens hemsida, säger Roland Halvarsson.

Vänsterpartiet i Degerfors inbjöds att medverka på ett seminarium på Almedalsveckan. Man valde dock att avstå från det då de anser att den granskning som FAR har gjort är bristfällig.

Bristfällig

– Efter att ha läst rapporten anser vi att den är bristfällig, säger kommunstyrelsens ordförande Roland Halvarsson. Vi kan konstatera att granskningen mest handlar om vad som kan läsas på kommunens hemsida. Vi menar att en hel del relevanta fakta om åtgärder, verksamheter och så vidare som genomförts i verkligheten därmed går förlorade.

– Andra dokument som ansetts mer interna och finns i kommunens Intranät finns därmed inte heller med, säger Halvarsson och tar som exempel ”Policy om jäv och mutor”. I verkligheten saknas alltså inte ett sådant, som man får uppfattningen om när man läser FAR:s granskningsrapport. Vad vi kan förstå har FAR inte heller kontaktat kommunens registrator för vidare information.

Fokus på brister

Vänsterpartiet menar att granskningsrapporten är mycket summarisk och fokuserar på brister.

– Vi är väl medvetna om att det finns brister på en rad områden och vi jobbar hårt för att komma tillrätta med dessa, säger Roland Halvarsson. Men det tar tid att vända en negativ utveckling. Vi kan dock se förbättringar på exempelvis påtagligt höjda meritvärden för eleverna i årskurs 9 från 2011 och åren framåt till 2016. Det är också ett av kommunens övergripande politiska mål, som antagits i kommunfullmäktige. Det vill säga att alla elever i årskurs 9 ska vara behöriga att söka ett nationellt program på gymnasieskolan, men det nämns inte i granskningen.

Missat

Roland Halvarsson säger vidare att FAR har missat goda exempel som finns i kommunen.

– Den så kallade Degerforsmodellen som i korthet handlar om att kunna bemöta och stödja barn i samverkan har de missat helt, säger Roland Halvarsson. Likadant är det med det faktum att Degerfors och Karlskoga har en gemensam folkhälsonämnd och gymnasienämnd.

Tidningen har förgäves sökt FAR:s generalsekreterare Dan Brännström för en kommentar.

Vänsterpartiet i Degerfors inbjöds att medverka på ett seminarium på Almedalsveckan. Man valde dock att avstå från det då de anser att den granskning som FAR har gjort är bristfällig.

Bristfällig

– Efter att ha läst rapporten anser vi att den är bristfällig, säger kommunstyrelsens ordförande Roland Halvarsson. Vi kan konstatera att granskningen mest handlar om vad som kan läsas på kommunens hemsida. Vi menar att en hel del relevanta fakta om åtgärder, verksamheter och så vidare som genomförts i verkligheten därmed går förlorade.

– Andra dokument som ansetts mer interna och finns i kommunens Intranät finns därmed inte heller med, säger Halvarsson och tar som exempel ”Policy om jäv och mutor”. I verkligheten saknas alltså inte ett sådant, som man får uppfattningen om när man läser FAR:s granskningsrapport. Vad vi kan förstå har FAR inte heller kontaktat kommunens registrator för vidare information.

Fokus på brister

Vänsterpartiet menar att granskningsrapporten är mycket summarisk och fokuserar på brister.

– Vi är väl medvetna om att det finns brister på en rad områden och vi jobbar hårt för att komma tillrätta med dessa, säger Roland Halvarsson. Men det tar tid att vända en negativ utveckling. Vi kan dock se förbättringar på exempelvis påtagligt höjda meritvärden för eleverna i årskurs 9 från 2011 och åren framåt till 2016. Det är också ett av kommunens övergripande politiska mål, som antagits i kommunfullmäktige. Det vill säga att alla elever i årskurs 9 ska vara behöriga att söka ett nationellt program på gymnasieskolan, men det nämns inte i granskningen.

Missat

Roland Halvarsson säger vidare att FAR har missat goda exempel som finns i kommunen.

– Den så kallade Degerforsmodellen som i korthet handlar om att kunna bemöta och stödja barn i samverkan har de missat helt, säger Roland Halvarsson. Likadant är det med det faktum att Degerfors och Karlskoga har en gemensam folkhälsonämnd och gymnasienämnd.

Tidningen har förgäves sökt FAR:s generalsekreterare Dan Brännström för en kommentar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.