2016-07-06 06:00

2016-07-06 06:00

Onödiga larm för 1,5 miljoner kronor

KARLSKOGA/DEGERFORS: Matlagning och rökning orsakar automatlarm

Ett par automatlarm i veckan, men lite olika från vecka till vecka. Det är vad Bergslagens räddningstjänst får rycka ut på. I regel släckt när de kommer fram och i vissa fall handlar det mest om att vädra ut rök. Varje sådan utryckning kostar cirka 4 000 kronor.

Slarv med matlagning, kvarglömda kastruller och brännbart material som hamnar för nära en spisplatta samt rökning orsakar ofta automatlarm. Automatlarmen är kopplade till Bergslagens räddningstjänst som måste åka ut när det uppstår.

Rökning

– De flesta automatlarm sker på äldreboenden och flyktingboenden och det kan bero på rökning och matlagning, säger brandingenjör Kristoffer Roden på Bergslagens räddningstjänst. På Karlskoga Hotell är det ganska lugnt nu, men från början var det många larm dit. Varje sådant här larm kostar cirka 4 000 kronor som vi fakturerar de som äger anläggningarna.

På Bergslagens räddningstjänst skulle man se att anläggningsägarna kunde ha bättre rutiner när mat ska lagas så att de slipper en del av utryckningarna.

– Bättre rutiner på vissa områden vore inte fel och sedan kunde kanske vissa detektorer flyttas en bit, säger Kristoffer Roden. Vi gör tillsyn och förklarar hur de känsliga larmanläggningarna ska skötas.

Får betala

4 000 kronor kostar varje utryckning på automatlarm. Något som faktureras till de som äger anläggningen. Jeanette Hallgren är förbundsordförande och ekonom på Bergslagens räddningstjänst.

– Förra året fakturerade vi 1 539 000 kronor för orsakade automatlarm, säger Jeanette Hallgren. Vid uppstarten av nya boenden blir det många automatlarm. Summan jag nämnde nu är för automatlarm i hela förbundet.

Slarv med matlagning, kvarglömda kastruller och brännbart material som hamnar för nära en spisplatta samt rökning orsakar ofta automatlarm. Automatlarmen är kopplade till Bergslagens räddningstjänst som måste åka ut när det uppstår.

Rökning

– De flesta automatlarm sker på äldreboenden och flyktingboenden och det kan bero på rökning och matlagning, säger brandingenjör Kristoffer Roden på Bergslagens räddningstjänst. På Karlskoga Hotell är det ganska lugnt nu, men från början var det många larm dit. Varje sådant här larm kostar cirka 4 000 kronor som vi fakturerar de som äger anläggningarna.

På Bergslagens räddningstjänst skulle man se att anläggningsägarna kunde ha bättre rutiner när mat ska lagas så att de slipper en del av utryckningarna.

– Bättre rutiner på vissa områden vore inte fel och sedan kunde kanske vissa detektorer flyttas en bit, säger Kristoffer Roden. Vi gör tillsyn och förklarar hur de känsliga larmanläggningarna ska skötas.

Får betala

4 000 kronor kostar varje utryckning på automatlarm. Något som faktureras till de som äger anläggningen. Jeanette Hallgren är förbundsordförande och ekonom på Bergslagens räddningstjänst.

– Förra året fakturerade vi 1 539 000 kronor för orsakade automatlarm, säger Jeanette Hallgren. Vid uppstarten av nya boenden blir det många automatlarm. Summan jag nämnde nu är för automatlarm i hela förbundet.