2016-07-05 13:46

2016-07-05 13:46

Facket informerar unga sommarjobbare

KARLSKOGA: Ungdomarna får reda på sina rättigheter

På tisdagen var tio personer i röda tröjor i Karlskoga och Degerfors för att leta efter sommarjobbare. Det var LO:s årliga kampanj ”Facket på sommarjobbet” som kom till kommunerna.

– Vi besöker butiker, restauranger, äldreboende och så vidare för att informera sommarjobbande ungdomar om deras rättigheter, säger Laura Sumanen som är kampanjledare för LO i Örebro län.

Hon berättar att ungdomarna brukar uppskatta besöken.

– Många unga som har sitt första sommarjobb brukar inte ha så bra koll på sina rättigheter, säger hon.

Vid lunchtid hade man fortfarande inte stött på några felaktigheter.

– Det har gått jättebra! Vi har träffat många ungdomar och allt verkar vara i sin ordning. Ingen har rapporterat in några missförhålladen, säger Laura Sumanen.

LO har hållit på med de här informationskampankerna för unga sommarjobbare sedan 1990-talet. Förra sommaren besökte representanter för LO-distriktet i Örebro och Värmland cirka 900 arbetsplatser och pratade med ungefär 3 500 ungdomar.

Anställningsbevis

Ett vanligt problem bland unga sommarjobbare är att man saknar anställningsbevis, vilket kan få stora konsekvenser om något skulle gå fel i anställningen. Ett annat vanligt problem är att arbetsplatsen inte har kollektivavtal.

Om man är en ung sommarjobbare och känner att man skulle vilja ha hjälp med något som har med jobbet att göra kan man gratis ringa en hjälptelefon eller gå in på hemsidan lo.se/ung och ställa sina frågor där.

– Vi besöker butiker, restauranger, äldreboende och så vidare för att informera sommarjobbande ungdomar om deras rättigheter, säger Laura Sumanen som är kampanjledare för LO i Örebro län.

Hon berättar att ungdomarna brukar uppskatta besöken.

– Många unga som har sitt första sommarjobb brukar inte ha så bra koll på sina rättigheter, säger hon.

Vid lunchtid hade man fortfarande inte stött på några felaktigheter.

– Det har gått jättebra! Vi har träffat många ungdomar och allt verkar vara i sin ordning. Ingen har rapporterat in några missförhålladen, säger Laura Sumanen.

LO har hållit på med de här informationskampankerna för unga sommarjobbare sedan 1990-talet. Förra sommaren besökte representanter för LO-distriktet i Örebro och Värmland cirka 900 arbetsplatser och pratade med ungefär 3 500 ungdomar.

Anställningsbevis

Ett vanligt problem bland unga sommarjobbare är att man saknar anställningsbevis, vilket kan få stora konsekvenser om något skulle gå fel i anställningen. Ett annat vanligt problem är att arbetsplatsen inte har kollektivavtal.

Om man är en ung sommarjobbare och känner att man skulle vilja ha hjälp med något som har med jobbet att göra kan man gratis ringa en hjälptelefon eller gå in på hemsidan lo.se/ung och ställa sina frågor där.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.