2016-07-04 20:01

2016-07-04 20:01

Willy Wonka höll hov i tolv timmar

DISTANSRIDNING: Red från att solen gick upp tills att den gick ned

Willy Wonka med karlskogabon Lena Eriksson sittande på sadeln galopperade in på en värdig åttondeplats under helgens distansridnings-SM i Kristinehamn. I tolv timmar kämpade de tillsammans genom de 16 milen och målet om ett godkänt resultat blev uppfyllt.

Vid tretiden under lördagsmorgonen ringde klockan hos Lena Eriksson, tjugo timmar senare kunde hon gå och lägga sig med ytterligare ett mål uppfyllt, att ha genomfört en SM-tävling med godkänt resultat.

– Jag fattar det inte riktigt än, det är så stort och roligt att vi klarade det. Att vi fick ett godkänt resultat och inte utgick ur tävlingen, som många andra tvingades göra. Men det beror på ett bra träningsprogram som fungerar, mycket tack vare Annelie Eriksson som är en av Sveriges bästa distansrittare, fortsätter hon.

Hon deltog i 16-mils klass i distansritt, av 16 startande blev fem placerade. De 16 milen var uppdelade i sex slingor, den första på 3,8 mil och den sista på 18 kilometer. Starten gick vid gamla A9-området vid Presterud i Kristinehamn. Enkelt uttryckt handlar tävlingen om att rida en lång sträcka på kortast tid. Av de 16 tävlande var det många som avbröt under eftermiddagen i den tredje slingan. En av dem var en annan Karlskogabo Lenas granne, Caroline Pont, som tyvärr fick avbryta på egen begäran efter två och en halv timme.

Siktar utomlands

Under tävlingens gång är det veterinärkontroller efter varje slinga, där de tävlande hästarnas puls kontrolleras och det finns också tid för mat, vätska och vila för ekipagen. Lenas häst Willy Wonka höll pulsen under de tolv ridtimmarna trots regn och rusk.

– Runt halvtio på kvällen, när vi gått i mål kom domaren fram och frågade om vi haft en bra dag. Sekunden senare sa hon att jag har klarat mig. Den känslan går knappt att beskriva.

Efter flera års kvalande börjar det roliga, nu är siktet inställt på utlandet för Karlskoga-ekipaget.

– Nu har vi bättre rutin och får söka oss ut i världen. Jag har även treåring hemma också, en arabisk HIA-häst som min målsättning är att träna upp efter sommaren.

Vid tretiden under lördagsmorgonen ringde klockan hos Lena Eriksson, tjugo timmar senare kunde hon gå och lägga sig med ytterligare ett mål uppfyllt, att ha genomfört en SM-tävling med godkänt resultat.

– Jag fattar det inte riktigt än, det är så stort och roligt att vi klarade det. Att vi fick ett godkänt resultat och inte utgick ur tävlingen, som många andra tvingades göra. Men det beror på ett bra träningsprogram som fungerar, mycket tack vare Annelie Eriksson som är en av Sveriges bästa distansrittare, fortsätter hon.

Hon deltog i 16-mils klass i distansritt, av 16 startande blev fem placerade. De 16 milen var uppdelade i sex slingor, den första på 3,8 mil och den sista på 18 kilometer. Starten gick vid gamla A9-området vid Presterud i Kristinehamn. Enkelt uttryckt handlar tävlingen om att rida en lång sträcka på kortast tid. Av de 16 tävlande var det många som avbröt under eftermiddagen i den tredje slingan. En av dem var en annan Karlskogabo Lenas granne, Caroline Pont, som tyvärr fick avbryta på egen begäran efter två och en halv timme.

Siktar utomlands

Under tävlingens gång är det veterinärkontroller efter varje slinga, där de tävlande hästarnas puls kontrolleras och det finns också tid för mat, vätska och vila för ekipagen. Lenas häst Willy Wonka höll pulsen under de tolv ridtimmarna trots regn och rusk.

– Runt halvtio på kvällen, när vi gått i mål kom domaren fram och frågade om vi haft en bra dag. Sekunden senare sa hon att jag har klarat mig. Den känslan går knappt att beskriva.

Efter flera års kvalande börjar det roliga, nu är siktet inställt på utlandet för Karlskoga-ekipaget.

– Nu har vi bättre rutin och får söka oss ut i världen. Jag har även treåring hemma också, en arabisk HIA-häst som min målsättning är att träna upp efter sommaren.

  • Christoffer Tuulik

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.