2016-06-21 06:00

2016-06-21 07:58

"Jag älskar att sitta och meta på Möckeln"

DEGERFORS: Guldet kom efter Melodifestivalen men de gröna skogarna finns i Knutsbol

Hasse Kvinnaböske Andersson är artisten, låtskrivaren och skåningen som mer än gärna tillbringar en hel del tid i Knutsbol i Degerfors.
– Att en solig dag sitta i båten och meta på Möckeln är något jag verkligen älskar. Överhuvudtaget är den här delen av Värmland så otroligt fint. Något som fler borde upptäcka, han.

Musiken fick Hasse Andersson med sig hemifrån, men det var långt ifrån självklart att han skulle bli yrkesmusiker.

Tvärtom.

Visst gjorde han en hel del spelningar på tillställningar som skoldanser, revyer och Kiviks marknad, men faktum är att det var först när Hasse, som är född i Malmö, var 30 år som han tog steget. Innan dess hade han hunnit med att vara plåtslagarlärling, jobbat på sjukhus och arbetat som särskollärare.

– Att vara lärare åt förståndshandikappade ungdomar, ja det var otroligt givande. Jag har faktiskt fortfarande kontakt med ett antal före detta elever, berättar Hasse Andersson när vi träffar honom i huset i Knutsbol, vackert beläget intill sjön Möckeln mellan Karlskoga och Degerfors.

Känd skomakare

Men musiken segrade till slut och karriären tog snart fart på allvar. För det stora flertalet slog Hasse Andersson igenom 1980 med Skomagare Anton tillsammans med Kvinnaböske band. Country på skånska gick helt klart hem i stugorna och två år senare blev han Änglahund med hela svenska folket.

Och på den vägen är det. Fler hits, tv, musikaler, shower, revyer och barnprogram. Och mycket mer.

– Jag har alltid haft en hel del att göra. Men det senaste året har varit helt hysteriskt. Men på ett skojigt sätt, säger Hasse.

Anledningen till det heter – Melodifestivalen.

Framgången 2015 kom som en total överraskning för de flesta.

– I varje fall för mig, säger Hasse och ler.

Det var ju inte ens självklart att han skulle vara med.

– Långt därifrån. Jag tvekade länge, det var ju liksom inte mitt forum. Men jag kände killarna som gjort låten och jag sjöng Guld och gröna skogar på demotejpen. Till slut tackade jag ja. Jag tänkte att det var ju liksom sista chansen för mig...

Men en person gillade inte riktigt beslutet.

– Min hustru Monica Forsberg var inte enbart glad. Melodifestivalen är ju liksom hennes grej, skrattar han.

Äran i behåll

Hasse Andersson tycker att låten är bra, men trodde inte att den skulle gå vidare.

– Jag hoppades på en plats i mitten av fältet och att jag skulle komma undan med äran i behåll.

Men lyssnarna ville annat och Hasse Andersson tog sig vidare till andra chansen. Och inte nog med det, han avancerade till den stora finalen.

– Det var faktiskt chockartat. Men vilken känsla att spela inför 35 000 på Friends arena. När publiken jublade och barnen sjöng med var jag faktiskt nära att börja gråta på scenen. Men jag tänkte va fan, du kan inte börja böla här inför alla på läktarna och miljoner framför tv-apparaterna.

Som en seger

Hasse Andersson slutade fyra i tävlingen. Men det var som en seger.

Efter finalen har inget varit sig likt för Hasse Kvinnaböske Andersson.

– Det har varit helt sanslöst! Inte i min vildaste fantasi kunde jag tro att det skulle bli en sådan här uppståndelse. Faktiskt betydligt häftigare än när Änglahund kom. Men som sagt, det är bara kul. Men man måste ändå säga nej till en hel del jobb, även om man gärna vill tro det är man ju inte 60 år längre, skrockar 68-åringen.

I år fick ha frågan om han ville vara med i Melodifestivalen igen. Men...

– Inte en chans. Man måste veta när man ska dra sig tillbaka...

Mellan scenframträdandena, tv-inspelningarna och de andra uppdragen spenderar Hasse och hans fru Monica Forsberg tiden i tre hus - i Båstad, Palm Beach i Florida och i Knutsbol.

Kantareller

– Florida är vinterhuset och hemma är Skåne, men här i Knutsbol tillbringar jag gärna en stor del av somrarna. Det är så otroligt vackert här. Naturen, inte minst med de härligt gröna skogarna. Eller på hösten då vi strosar omkring och letar kantareller på våra hemliga ställen.

– En annan höjdare är när vi åker på älgsafari med våra barnbarn. Vi har ett perfekt ställe bakom Karlskoga golfbana där det ofta står älgar. Det är faktiskt ett riktigt smultronställe.

Sjön Möckeln står också högt i kurs hos Hasse Andersson.

– Vilken otrolig sjö! Att bo så nära den är perfekt eftersom jag älskar att fiska. Att sitta i båten och meta i Möckeln är så otroligt avslappnande. Sedan brukar det faktiskt också bli en hel del abborrar. Och fångsten, ja den lagar sedan Monica till.

– Det är mumma det, säger han och skrattar.

Musiken fick Hasse Andersson med sig hemifrån, men det var långt ifrån självklart att han skulle bli yrkesmusiker.

Tvärtom.

Visst gjorde han en hel del spelningar på tillställningar som skoldanser, revyer och Kiviks marknad, men faktum är att det var först när Hasse, som är född i Malmö, var 30 år som han tog steget. Innan dess hade han hunnit med att vara plåtslagarlärling, jobbat på sjukhus och arbetat som särskollärare.

– Att vara lärare åt förståndshandikappade ungdomar, ja det var otroligt givande. Jag har faktiskt fortfarande kontakt med ett antal före detta elever, berättar Hasse Andersson när vi träffar honom i huset i Knutsbol, vackert beläget intill sjön Möckeln mellan Karlskoga och Degerfors.

Känd skomakare

Men musiken segrade till slut och karriären tog snart fart på allvar. För det stora flertalet slog Hasse Andersson igenom 1980 med Skomagare Anton tillsammans med Kvinnaböske band. Country på skånska gick helt klart hem i stugorna och två år senare blev han Änglahund med hela svenska folket.

Och på den vägen är det. Fler hits, tv, musikaler, shower, revyer och barnprogram. Och mycket mer.

– Jag har alltid haft en hel del att göra. Men det senaste året har varit helt hysteriskt. Men på ett skojigt sätt, säger Hasse.

Anledningen till det heter – Melodifestivalen.

Framgången 2015 kom som en total överraskning för de flesta.

– I varje fall för mig, säger Hasse och ler.

Det var ju inte ens självklart att han skulle vara med.

– Långt därifrån. Jag tvekade länge, det var ju liksom inte mitt forum. Men jag kände killarna som gjort låten och jag sjöng Guld och gröna skogar på demotejpen. Till slut tackade jag ja. Jag tänkte att det var ju liksom sista chansen för mig...

Men en person gillade inte riktigt beslutet.

– Min hustru Monica Forsberg var inte enbart glad. Melodifestivalen är ju liksom hennes grej, skrattar han.

Äran i behåll

Hasse Andersson tycker att låten är bra, men trodde inte att den skulle gå vidare.

– Jag hoppades på en plats i mitten av fältet och att jag skulle komma undan med äran i behåll.

Men lyssnarna ville annat och Hasse Andersson tog sig vidare till andra chansen. Och inte nog med det, han avancerade till den stora finalen.

– Det var faktiskt chockartat. Men vilken känsla att spela inför 35 000 på Friends arena. När publiken jublade och barnen sjöng med var jag faktiskt nära att börja gråta på scenen. Men jag tänkte va fan, du kan inte börja böla här inför alla på läktarna och miljoner framför tv-apparaterna.

Som en seger

Hasse Andersson slutade fyra i tävlingen. Men det var som en seger.

Efter finalen har inget varit sig likt för Hasse Kvinnaböske Andersson.

– Det har varit helt sanslöst! Inte i min vildaste fantasi kunde jag tro att det skulle bli en sådan här uppståndelse. Faktiskt betydligt häftigare än när Änglahund kom. Men som sagt, det är bara kul. Men man måste ändå säga nej till en hel del jobb, även om man gärna vill tro det är man ju inte 60 år längre, skrockar 68-åringen.

I år fick ha frågan om han ville vara med i Melodifestivalen igen. Men...

– Inte en chans. Man måste veta när man ska dra sig tillbaka...

Mellan scenframträdandena, tv-inspelningarna och de andra uppdragen spenderar Hasse och hans fru Monica Forsberg tiden i tre hus - i Båstad, Palm Beach i Florida och i Knutsbol.

Kantareller

– Florida är vinterhuset och hemma är Skåne, men här i Knutsbol tillbringar jag gärna en stor del av somrarna. Det är så otroligt vackert här. Naturen, inte minst med de härligt gröna skogarna. Eller på hösten då vi strosar omkring och letar kantareller på våra hemliga ställen.

– En annan höjdare är när vi åker på älgsafari med våra barnbarn. Vi har ett perfekt ställe bakom Karlskoga golfbana där det ofta står älgar. Det är faktiskt ett riktigt smultronställe.

Sjön Möckeln står också högt i kurs hos Hasse Andersson.

– Vilken otrolig sjö! Att bo så nära den är perfekt eftersom jag älskar att fiska. Att sitta i båten och meta i Möckeln är så otroligt avslappnande. Sedan brukar det faktiskt också bli en hel del abborrar. Och fångsten, ja den lagar sedan Monica till.

– Det är mumma det, säger han och skrattar.

  • Roger Gleisner

Hasse Andersson

Namn: Hans Olle Lennart Andersson

Ålder: 68

Familj: Fru Monica, barnen Jenny, Lisa, Maria, Jim och barnbarnen Elinor, Amanda, Hanna, Elin och Erik

Bästa låten du gjort: Änglahund

Smultronställe i Degerfors/Karlskoga: Knutsbols Hembygdsgård.

Vassruggen - där vi metar abborre

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.