2016-06-15 16:22

2016-06-20 16:36

"Mer cykling, mindre stress"

KOMMUNIKATION: Nu är cykelvägen mellan Karlskoga och Degerfors klar

Att få till en cykelväg har varit högprioritering för både Degerfors och Karlskoga kommun under många år. Men det var först när de fick med Region Örebro län på tåget som projektet kunder färdigställas.

Mitt mellan Karlskoga och Degerfors, vid Tällekullen samlades under onsdagen ansvariga för bygget av cykelvägen. På plats fanns de båda kommunerna, Trafikverket och Region Örebro län.

En förstudie gjordes under 2011 och den visade att vägen var väldigt trafikerad och hade ett dygnssnitt på 7 500 fordon.

– Dessutom var vägen bara 12 meter bred. Så vi såg ett stort behöv av att göra anlägga en cykelväg, säger Jan Berglöf, ansvarig för cykelvägar på Region Örebro län.

Vägplan

Regionen har en tolvårig plan för cykelvägar med 108 miljoner kronor avsatta för utbyggnad av gång- och cykelvägar.

– Vi har sett att en cykelväg mellan kommunerna har en hög potential. Fler som cyklar, vi får mindre biltrafik, mindre med buller, en hög miljöaspekt och det kanske viktigaste, en hälsoaspekt för den som cyklar. Det har visat sig att ifall man cyklar till jobbet så blir man mindre känslig för stress, säger Jan Berglöf.

Peter Lood från Trafikverket berättar att det varit ett smärtfritt bygge.

– Cykelvägen har kostat cirka 20 miljoner kronor och vi har inte haft några hinder. Det enda problemet var att arbetarna tyckte att trafiken gick för fort förbi vägbygget. Nu är cykelvägen besiktigad och klar.

Stig Rengman, förvaltningschef på Samhällsbyggnad berättar att han cyklat vägen i över 20 år då han jobbade i Degerfors.

– Det här är ett jättelyft och jag tycker mig se att cyklandet ökat bara på den här korta tiden.

Nära trafiken

– Förut kunde det vara lite otäckt att cykla för trafiken låg nära inpå. Ibland när jag fått många samtal till jobbet och fått skäll så efter 35 minuters cykling hem så var jag lugn igen. Det hjälpte bra.

Han får medhåll av Sören Hedberg, näringslivschef i Degerfors.

– Jag tycker själv att det går lättare att cykla på cykelvägen när man inte har trafiken inpå sig. Vi har cirka 2 000 personer som arbetspendlar mellan kommunerna, alla skulle tjäna på om vi kunde få fler att cykla. Dessutom ökar etableringen av både företag och boenden utefter vägen och då underlättar det att ha en bra cykelväg.

Nästa vecka ska de båda kommunerna ha en officiell invigning med tävlingar, presenter och mycket mer.

Mitt mellan Karlskoga och Degerfors, vid Tällekullen samlades under onsdagen ansvariga för bygget av cykelvägen. På plats fanns de båda kommunerna, Trafikverket och Region Örebro län.

En förstudie gjordes under 2011 och den visade att vägen var väldigt trafikerad och hade ett dygnssnitt på 7 500 fordon.

– Dessutom var vägen bara 12 meter bred. Så vi såg ett stort behöv av att göra anlägga en cykelväg, säger Jan Berglöf, ansvarig för cykelvägar på Region Örebro län.

Vägplan

Regionen har en tolvårig plan för cykelvägar med 108 miljoner kronor avsatta för utbyggnad av gång- och cykelvägar.

– Vi har sett att en cykelväg mellan kommunerna har en hög potential. Fler som cyklar, vi får mindre biltrafik, mindre med buller, en hög miljöaspekt och det kanske viktigaste, en hälsoaspekt för den som cyklar. Det har visat sig att ifall man cyklar till jobbet så blir man mindre känslig för stress, säger Jan Berglöf.

Peter Lood från Trafikverket berättar att det varit ett smärtfritt bygge.

– Cykelvägen har kostat cirka 20 miljoner kronor och vi har inte haft några hinder. Det enda problemet var att arbetarna tyckte att trafiken gick för fort förbi vägbygget. Nu är cykelvägen besiktigad och klar.

Stig Rengman, förvaltningschef på Samhällsbyggnad berättar att han cyklat vägen i över 20 år då han jobbade i Degerfors.

– Det här är ett jättelyft och jag tycker mig se att cyklandet ökat bara på den här korta tiden.

Nära trafiken

– Förut kunde det vara lite otäckt att cykla för trafiken låg nära inpå. Ibland när jag fått många samtal till jobbet och fått skäll så efter 35 minuters cykling hem så var jag lugn igen. Det hjälpte bra.

Han får medhåll av Sören Hedberg, näringslivschef i Degerfors.

– Jag tycker själv att det går lättare att cykla på cykelvägen när man inte har trafiken inpå sig. Vi har cirka 2 000 personer som arbetspendlar mellan kommunerna, alla skulle tjäna på om vi kunde få fler att cykla. Dessutom ökar etableringen av både företag och boenden utefter vägen och då underlättar det att ha en bra cykelväg.

Nästa vecka ska de båda kommunerna ha en officiell invigning med tävlingar, presenter och mycket mer.

  • Anders Persson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.