2016-06-15 09:25

2016-06-15 09:25

"Jag har fyra frikännande domar bakom mig. Alla enhälliga"

KARLSKOGA: Mats Natt och Dag ser tillbaka på 14 år som misstänkt krutsmugglare

Mats Gunnar Natt och Dag är ordförande i Ätten Natt och Dags Släktförening. Han är också amerikansk medborgare och ska rösta demokratiskt i kommande presidentval. Det har han alltid gjort, röstat demokratiskt. En gång för inte länge sedan hette han Lundberg i efternamn och stod åtalad misstänkt för att ha smugglat 143 ton krut och sprängämnen.

Mats Lundberg, som han hette på den tiden, har fyra gånger friats av domstolar, två gånger av Karlskoga tingsrätt och en gång vardera av Svea hovrätt och Göta hovrätt för i grunden samma mål. Han lär inte dela den erfarenheten med särskilt många i svensk rättshistoria. Den första rättegången i Karlskoga tingsrätt inleddes hösten 1987 och domen kom i februari eller mars följande år. Den i huvudsak frikännande domen överklagades till Svea hovrätt som i början av 1990-talet kom till samma slutsats som Karlskoga tingsrätt.

Men i det läget hade Berlinmuren fallit och Stasis arkiv hade öppnats. Ivriga journalister tyckte sig göra nya fynd, en åklagare begärde 1995 resning och den beviljades. Utredarna ansåg sig ha hittat ny bevisning i Stasis arkiv. Det blev 1998 ett nytt varv i Karlskoga tingsrätt, förvisso med ny åklagare eftersom Stig L. Age gått i pension. Men samma utfall. Mats Lundberg frikändes. Domen överklagades än en gång, nu till Göta hovrätt som någon gång 1999 kom med sin dom. Frikänd.

– Jag trodde aldrig att det skulle beviljas resning. Det är utomordentligt sällsynt att så sker och det är synnerligen ovanligt att resning beviljas till en frikänds nackdel med laga kraftvunna domar på sin sida. Min advokat Lars Nordmark sa att det var alldeles otänkbart, säger Mats Natt och Dag en junidag 2016 när han och frun Anna Natt och Dag besöker barn, släkt och vänner i Karlskoga.

– Men vi hade fel, tillägger han och berättar att advokaten nämnt att det kunde vara första gången på 50 år som det hände.

– Det lustiga, om det nu är rätt ord, är att andra varvet var den del av målet som inte överklagades till Svea hovrätt eftersom åklagare Age tyckte att de affärerna utretts i samband med första rättegången i Karlskoga tingsrätt.

– Nu har jag fyra frikännande domar, alla enhälliga, bakom mig, konstaterar han.

Fast det är inte riktigt sant. Han är inte helt säker på hur många ton han åtalades för men tror att det var 143 ton krut och sprängämnen som skulle ha sålts till flera olika länder på ett olagligt sätt. På dessa punkter friades han. Men vid ett par tillfällen hade någon passat på att skicka med påsar som innehöll 5 kilo krut - det kallades bipackningar i rätten - och för dessa bipackningar fälldes Mats Lundberg och påföljden blev dagsböter.

Bipackningar

– Det var två bipackningar på 5 kilo vardera, sammanlagt 10 kilo, som skickades iväg på ett icke lagligt sätt. Jag hade egentligen inget med det att göra men mina killar tyckte att skickade man iväg 20 ton till en kund kunde man väl lägga till ett prov på 5 kilo. Jag var chef så jag tog på mig ansvaret och erkände, säger Mats Natt och Dag.

– Jag förstod från början att blir det åtal åker jag med och min målsättning var att det enbart skulle bli jag som åtalades. Jag ville inte ha med mina underlydande, bara jag. Jag ville inte heller ha med överordnande som skulle komma och prata hit och dit. Men det ville Tullkriminalens utredare. De tänkte väl att ju större plymer i hatten desto bättre och kunde man fälla några ondsinta direktörer vore det smaskens.

I historieböckerna inleds Tullkriminalens krututredning runt julen 1984 när tullen uppmärksammar några tågvagnar som åker fram och tillbaka över gränsen mellan Västtyskland och Österrike. Mats Lundberg ser dock tullens tillslag hos Bofors Nobelkrut 27 mars 1985 som startpunkt - han säger själv att innan dess hade han inte en aning om vad som var på gång - och slutpunkten sätts med Göta hovrätts friande dom 1999.

– Jag kunde 1985 inte tro att det skulle ta 14 år att få slut på detta, säger han och gissar att han under dessa år tillbringat runt 80 dagar i tingsrätter och hovrätter. Han har också försökt uppskatta vad allt kostat med utredningar och domstolsförhandlingar och kom fram till en summa på runt 70 miljoner.

Flyttar till USA

Mats Lundberg arbetade som marknadschef på Bofors Nobelkrut när utredningen drogs igång.

– Några tidningar utnämnde mig till direktör men någon direktör har jag aldrig varit, varken i det bolaget eller något annat. Men det kunde förstås låta bra i tidningarna när de skulle beskriva de där förskräckliga direktörerna, säger han och det går inte att ta miste på sarkasmen.

Mats Lundberg får efter domen i Svea hovrätt byta land. Han och frun, Chris Lundberg, flyttar 1991 till Alexandria som hittas mycket nära Washington DC i USA.

– Alexandria ligger strax söder om Potomacfloden. Vi hyrde ett trevligt hus på en grön kulle där alla röstade republikanskt utom vi. Vi skojade om att om presidenten ringde för att bjuda på kaffe så skulle vi kunna vara där på 20 minuter. Men han ringde aldrig.

– Jag sålde krut och sprängämnen som jag gjorde i Sverige. Mest till USA men även till Kanada och länder i Sydamerika. När försäljningen låg i topp sålde vi för 100 miljoner om året, berättar han och inkluderar frun i vi-et. För frun tjänstgjorde en tid som kontorsansvarig på halvtid medan Mats arbetade heltid.

Natt och Dag

Mats och Chris Lundberg flyttar efter 16 år i USA tillbaka till Sverige. De hade då blivit amerikanska medborgare och bytt efternamn till Natt och Dag. Chris som heter Anna Christina valde dessutom att byta även förnamn så hon heter nu Anna Natt och Dag.

– Namnbytet var min hustrus 20-åriga bröllopsgåva till mig, säger Mats och korrigerar det till att frun gjorde i ordning alla papper och såg till att ansökan kom in. Namnbytet skedde i anslutning till rättegången i Göta hovrätt där man under avslutningen upptäckte att flera av de inblandade kunde stoltsera med tjusiga namn som Reuterswärd och Silfverstolpe.

– Då kom jag att tänka på mig. Min farmor hette Natt och Dag innan hon gifte ned sig med farfar som hette Lundberg. Men många trodde att jag försökte dölja min identitet med namnbytet men det var icke så.

– Jag var alltför känd eller snarare ökänd för att kunna dölja mig, tillägger han.

Och påminns om en tidig ättling, Magnus eller Måns Bengtsson Natt och Dag som gjorde avtryck i den svenska historien när han en vårdag 1436 satte en yxa i huvudet på bergsmannen och frihetshjälten Engelbrekt Engelbrektsson när denne skulle vila på en holme i Hjälmaren i närheten av Göksholm. Där bodde riksrådet Bengt Stensson Natt och Dag, pappa till gärningsmannen, som enligt vissa källor hade en konflikt med Engelbrekt.

– Frihetshjälte? Nej, terroristen Engelbrekt heter det i släkten. Allt beror på vilken utgångspunkt man har, säger Mats Natt och Dag och ler.

Karlskoga på 1970-talet

Mats Natt och Dag fyller nästa månad 76 år. Han är född på Tjörn och tillbringade ungdomsåren i Kungsbackatrakten. Nästa anhalt blev Lund där han först studerade juridik i två år innan han hoppade av och arbetade som portier på Grand Hotel. Han fick också rycka in som garderobiär och minns än i dag den grandiosa utskällning han fick av Sten Broman när han försökte lämna över brickan till oraklet Broman efter att denne lämnat in sin slängkappa och trekantiga hatt. Men som en annan Lundaprofil kom även unge Mats på bättre tankar och läste in en civilekonomexamen på två år. Efter examen 1969 blev det en tid som lärare på företagsekonomen i Lund och ett inhopp på Exportföreningen, som höll till i Gamla Stan i Stockholm, innan han 1971 kommer till Karlskoga och Bofors Nobelkrut. De första tio åren säljer han plaster och akrylater innan han 1981 går över till krut och sprängämnen.

I det läget hade han träffat sin blivande fru Chris. De blev ett par 1979 när Chris var beredd att återvända till Stockholm. Chris, numera Anna, har fyllt 71 år. Hon är född i Helsingborg och hann gifta sig och få två barn i Stockholm innan hon 1976 flyttade till Karlskoga med dåvarande maken för att två år senare skilja sig. Hon skulle som sagt flytta tillbaka till Stockholm, jobb var ordnat och så träffar hon Mats och blir kvar.

Deras bakgrund spelade viss roll när de 2007 funderade på var de skulle tillbringa återstående del av livet. Karlskoga var inget alternativ.

– Vi kunde tänka oss att stanna i USA. Vi hade som sagt blivit amerikanska medborgare, vi har också behållit vårt svenska medborgarskap, och Anna hade kampanjat för John Kerry i presidentvalet 2004. Anna kunde också tänka sig Italien men jag ville inte lära mig ett nytt språk.

– Hustrun är ju skånska och jag mindes med glädje mina tio år i Lund så det fick bli en bostadsrätt i centrala Lund. Där trivs vi så nu tänker vi inte flytta något mer, konstaterar Mats och berättar att han tagit plats i bostadsrättsföreningen styrelse och leder en studiecirkel i operakunskap för SPF:s räkning.

– Jag berättar om de operor som sänds från Met.

Brottsofferjourer

Anna Natt och Dag har i fem år varit ordförande i Mellersta Skånes brottsofferjourer som täcker sju kommuner.

– När jag började betalade de olika kommunerna i genomsnitt mellan 50 och 99 öre per invånare till brottsofferjouren. Tre år senare betalade samtliga kommuner 3 kronor per invånare, säger Anna Natt och Dag och berättar att hon avgick som ordförande för 1,5 år sedan.

– Jag är också en av grundarna till och ordförande för projektet Fimpfritt Lund som startade i januari. Vi har fått pengar från olika håll och hittills delat ut 1 850 dosor för fimpar, tillägger hon och nämner ett antal kontakter som tagits med gott resultat.

– Vi har till exempel fått ett härbärge för tiggare helt fimpfritt.

– Det kändes ganska märkligt att se hustrun på bild hänga på stora affischtavlor över hela stan, inflikar Mats.

Bra stöd

Men åter till åren då han stod i centrum för medias intresse som misstänkt krutsmugglare. När tillslaget mot Nobelkruts kontor skedde försökte han först gömma sig men insåg efter en tid att han skulle vara chanslös i en rättegång när media, framför allt DN, trummade på med uppgifter som stod oemotsagda. Han bytte fot, skrev en debattartikel som publicerades i DN och började ta emot journalister och andra som ville tala om vad som hänt.

– Jag blev en offentlig person och slutade gömma mig och det visade sig vara bra, konstaterar han.

Mats Natt och Dag får frågan vad han tycker om uppbackningen från företaget och svarar:

– De har ställt upp jättebra. Det kunde inte bli konfliktfritt men på det stora hela har de skött det jättebra. Företaget har till exempel betalat psykologen som jag använde och jag fick lön hela tiden även om jag under vissa perioder inte kunde arbeta så mycket.

– Jag har fått bra support från företaget. Men även lokalsamhället har stöttat mig på ett bra sätt, tillägger han.

Mats Lundberg, som han hette på den tiden, har fyra gånger friats av domstolar, två gånger av Karlskoga tingsrätt och en gång vardera av Svea hovrätt och Göta hovrätt för i grunden samma mål. Han lär inte dela den erfarenheten med särskilt många i svensk rättshistoria. Den första rättegången i Karlskoga tingsrätt inleddes hösten 1987 och domen kom i februari eller mars följande år. Den i huvudsak frikännande domen överklagades till Svea hovrätt som i början av 1990-talet kom till samma slutsats som Karlskoga tingsrätt.

Men i det läget hade Berlinmuren fallit och Stasis arkiv hade öppnats. Ivriga journalister tyckte sig göra nya fynd, en åklagare begärde 1995 resning och den beviljades. Utredarna ansåg sig ha hittat ny bevisning i Stasis arkiv. Det blev 1998 ett nytt varv i Karlskoga tingsrätt, förvisso med ny åklagare eftersom Stig L. Age gått i pension. Men samma utfall. Mats Lundberg frikändes. Domen överklagades än en gång, nu till Göta hovrätt som någon gång 1999 kom med sin dom. Frikänd.

– Jag trodde aldrig att det skulle beviljas resning. Det är utomordentligt sällsynt att så sker och det är synnerligen ovanligt att resning beviljas till en frikänds nackdel med laga kraftvunna domar på sin sida. Min advokat Lars Nordmark sa att det var alldeles otänkbart, säger Mats Natt och Dag en junidag 2016 när han och frun Anna Natt och Dag besöker barn, släkt och vänner i Karlskoga.

– Men vi hade fel, tillägger han och berättar att advokaten nämnt att det kunde vara första gången på 50 år som det hände.

– Det lustiga, om det nu är rätt ord, är att andra varvet var den del av målet som inte överklagades till Svea hovrätt eftersom åklagare Age tyckte att de affärerna utretts i samband med första rättegången i Karlskoga tingsrätt.

– Nu har jag fyra frikännande domar, alla enhälliga, bakom mig, konstaterar han.

Fast det är inte riktigt sant. Han är inte helt säker på hur många ton han åtalades för men tror att det var 143 ton krut och sprängämnen som skulle ha sålts till flera olika länder på ett olagligt sätt. På dessa punkter friades han. Men vid ett par tillfällen hade någon passat på att skicka med påsar som innehöll 5 kilo krut - det kallades bipackningar i rätten - och för dessa bipackningar fälldes Mats Lundberg och påföljden blev dagsböter.

Bipackningar

– Det var två bipackningar på 5 kilo vardera, sammanlagt 10 kilo, som skickades iväg på ett icke lagligt sätt. Jag hade egentligen inget med det att göra men mina killar tyckte att skickade man iväg 20 ton till en kund kunde man väl lägga till ett prov på 5 kilo. Jag var chef så jag tog på mig ansvaret och erkände, säger Mats Natt och Dag.

– Jag förstod från början att blir det åtal åker jag med och min målsättning var att det enbart skulle bli jag som åtalades. Jag ville inte ha med mina underlydande, bara jag. Jag ville inte heller ha med överordnande som skulle komma och prata hit och dit. Men det ville Tullkriminalens utredare. De tänkte väl att ju större plymer i hatten desto bättre och kunde man fälla några ondsinta direktörer vore det smaskens.

I historieböckerna inleds Tullkriminalens krututredning runt julen 1984 när tullen uppmärksammar några tågvagnar som åker fram och tillbaka över gränsen mellan Västtyskland och Österrike. Mats Lundberg ser dock tullens tillslag hos Bofors Nobelkrut 27 mars 1985 som startpunkt - han säger själv att innan dess hade han inte en aning om vad som var på gång - och slutpunkten sätts med Göta hovrätts friande dom 1999.

– Jag kunde 1985 inte tro att det skulle ta 14 år att få slut på detta, säger han och gissar att han under dessa år tillbringat runt 80 dagar i tingsrätter och hovrätter. Han har också försökt uppskatta vad allt kostat med utredningar och domstolsförhandlingar och kom fram till en summa på runt 70 miljoner.

Flyttar till USA

Mats Lundberg arbetade som marknadschef på Bofors Nobelkrut när utredningen drogs igång.

– Några tidningar utnämnde mig till direktör men någon direktör har jag aldrig varit, varken i det bolaget eller något annat. Men det kunde förstås låta bra i tidningarna när de skulle beskriva de där förskräckliga direktörerna, säger han och det går inte att ta miste på sarkasmen.

Mats Lundberg får efter domen i Svea hovrätt byta land. Han och frun, Chris Lundberg, flyttar 1991 till Alexandria som hittas mycket nära Washington DC i USA.

– Alexandria ligger strax söder om Potomacfloden. Vi hyrde ett trevligt hus på en grön kulle där alla röstade republikanskt utom vi. Vi skojade om att om presidenten ringde för att bjuda på kaffe så skulle vi kunna vara där på 20 minuter. Men han ringde aldrig.

– Jag sålde krut och sprängämnen som jag gjorde i Sverige. Mest till USA men även till Kanada och länder i Sydamerika. När försäljningen låg i topp sålde vi för 100 miljoner om året, berättar han och inkluderar frun i vi-et. För frun tjänstgjorde en tid som kontorsansvarig på halvtid medan Mats arbetade heltid.

Natt och Dag

Mats och Chris Lundberg flyttar efter 16 år i USA tillbaka till Sverige. De hade då blivit amerikanska medborgare och bytt efternamn till Natt och Dag. Chris som heter Anna Christina valde dessutom att byta även förnamn så hon heter nu Anna Natt och Dag.

– Namnbytet var min hustrus 20-åriga bröllopsgåva till mig, säger Mats och korrigerar det till att frun gjorde i ordning alla papper och såg till att ansökan kom in. Namnbytet skedde i anslutning till rättegången i Göta hovrätt där man under avslutningen upptäckte att flera av de inblandade kunde stoltsera med tjusiga namn som Reuterswärd och Silfverstolpe.

– Då kom jag att tänka på mig. Min farmor hette Natt och Dag innan hon gifte ned sig med farfar som hette Lundberg. Men många trodde att jag försökte dölja min identitet med namnbytet men det var icke så.

– Jag var alltför känd eller snarare ökänd för att kunna dölja mig, tillägger han.

Och påminns om en tidig ättling, Magnus eller Måns Bengtsson Natt och Dag som gjorde avtryck i den svenska historien när han en vårdag 1436 satte en yxa i huvudet på bergsmannen och frihetshjälten Engelbrekt Engelbrektsson när denne skulle vila på en holme i Hjälmaren i närheten av Göksholm. Där bodde riksrådet Bengt Stensson Natt och Dag, pappa till gärningsmannen, som enligt vissa källor hade en konflikt med Engelbrekt.

– Frihetshjälte? Nej, terroristen Engelbrekt heter det i släkten. Allt beror på vilken utgångspunkt man har, säger Mats Natt och Dag och ler.

Karlskoga på 1970-talet

Mats Natt och Dag fyller nästa månad 76 år. Han är född på Tjörn och tillbringade ungdomsåren i Kungsbackatrakten. Nästa anhalt blev Lund där han först studerade juridik i två år innan han hoppade av och arbetade som portier på Grand Hotel. Han fick också rycka in som garderobiär och minns än i dag den grandiosa utskällning han fick av Sten Broman när han försökte lämna över brickan till oraklet Broman efter att denne lämnat in sin slängkappa och trekantiga hatt. Men som en annan Lundaprofil kom även unge Mats på bättre tankar och läste in en civilekonomexamen på två år. Efter examen 1969 blev det en tid som lärare på företagsekonomen i Lund och ett inhopp på Exportföreningen, som höll till i Gamla Stan i Stockholm, innan han 1971 kommer till Karlskoga och Bofors Nobelkrut. De första tio åren säljer han plaster och akrylater innan han 1981 går över till krut och sprängämnen.

I det läget hade han träffat sin blivande fru Chris. De blev ett par 1979 när Chris var beredd att återvända till Stockholm. Chris, numera Anna, har fyllt 71 år. Hon är född i Helsingborg och hann gifta sig och få två barn i Stockholm innan hon 1976 flyttade till Karlskoga med dåvarande maken för att två år senare skilja sig. Hon skulle som sagt flytta tillbaka till Stockholm, jobb var ordnat och så träffar hon Mats och blir kvar.

Deras bakgrund spelade viss roll när de 2007 funderade på var de skulle tillbringa återstående del av livet. Karlskoga var inget alternativ.

– Vi kunde tänka oss att stanna i USA. Vi hade som sagt blivit amerikanska medborgare, vi har också behållit vårt svenska medborgarskap, och Anna hade kampanjat för John Kerry i presidentvalet 2004. Anna kunde också tänka sig Italien men jag ville inte lära mig ett nytt språk.

– Hustrun är ju skånska och jag mindes med glädje mina tio år i Lund så det fick bli en bostadsrätt i centrala Lund. Där trivs vi så nu tänker vi inte flytta något mer, konstaterar Mats och berättar att han tagit plats i bostadsrättsföreningen styrelse och leder en studiecirkel i operakunskap för SPF:s räkning.

– Jag berättar om de operor som sänds från Met.

Brottsofferjourer

Anna Natt och Dag har i fem år varit ordförande i Mellersta Skånes brottsofferjourer som täcker sju kommuner.

– När jag började betalade de olika kommunerna i genomsnitt mellan 50 och 99 öre per invånare till brottsofferjouren. Tre år senare betalade samtliga kommuner 3 kronor per invånare, säger Anna Natt och Dag och berättar att hon avgick som ordförande för 1,5 år sedan.

– Jag är också en av grundarna till och ordförande för projektet Fimpfritt Lund som startade i januari. Vi har fått pengar från olika håll och hittills delat ut 1 850 dosor för fimpar, tillägger hon och nämner ett antal kontakter som tagits med gott resultat.

– Vi har till exempel fått ett härbärge för tiggare helt fimpfritt.

– Det kändes ganska märkligt att se hustrun på bild hänga på stora affischtavlor över hela stan, inflikar Mats.

Bra stöd

Men åter till åren då han stod i centrum för medias intresse som misstänkt krutsmugglare. När tillslaget mot Nobelkruts kontor skedde försökte han först gömma sig men insåg efter en tid att han skulle vara chanslös i en rättegång när media, framför allt DN, trummade på med uppgifter som stod oemotsagda. Han bytte fot, skrev en debattartikel som publicerades i DN och började ta emot journalister och andra som ville tala om vad som hänt.

– Jag blev en offentlig person och slutade gömma mig och det visade sig vara bra, konstaterar han.

Mats Natt och Dag får frågan vad han tycker om uppbackningen från företaget och svarar:

– De har ställt upp jättebra. Det kunde inte bli konfliktfritt men på det stora hela har de skött det jättebra. Företaget har till exempel betalat psykologen som jag använde och jag fick lön hela tiden även om jag under vissa perioder inte kunde arbeta så mycket.

– Jag har fått bra support från företaget. Men även lokalsamhället har stöttat mig på ett bra sätt, tillägger han.