2016-06-14 16:56

2016-06-14 16:56

Drivmedelsutsläpp i skogsmark

DEGERFORS: Räddningstjänsten fick larm om farligt ämne

Räddningstjänsten fick på tisdag morgon bege sig ut till en plats sydväst om Gryten, några kilometer innanför Stora Fallet.

Det var vid en servicevagn till en skogsmaskin som händelsen inträffade som fick en person att larma räddningstjänsten. Personen i fråga körde fram en tankbil och skulle fylla upp tanken när det gick snett.

– Överfyllnadsskyddet slog inte till när det blev fullt och han hann inte få stopp på det direkt, så det rann ut runt 35 liter diesel kanske, berättar Mats Sjölander, insatsledare vid Bergslagens räddningstjänst.

Rann ned

– Från räddningstjänsten har vi gjort en liten åtgärd vid vagnen, vi hade ut absorptionsmedel där det var som mest fuktigt. Men det som runnit ned i marken har ju runnit ned, då får man i så fall gräva för att sanera det, säger Sjölander och fortsätter:

– Men det har inte vi resurser till varför vi kontaktade tillsynsmyndigheten, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Degerfors kommun. De gör fortsatt bedömning om bränslet som rann ner i marken ska tas om hand och de tar eventuellt kontakt med utföraren och med Sveaskog.

Enligt uppgift från Sjölander inträffade händelsen en bra bit från sjön, åtminstone 500-600 meter från den.

Det var vid en servicevagn till en skogsmaskin som händelsen inträffade som fick en person att larma räddningstjänsten. Personen i fråga körde fram en tankbil och skulle fylla upp tanken när det gick snett.

– Överfyllnadsskyddet slog inte till när det blev fullt och han hann inte få stopp på det direkt, så det rann ut runt 35 liter diesel kanske, berättar Mats Sjölander, insatsledare vid Bergslagens räddningstjänst.

Rann ned

– Från räddningstjänsten har vi gjort en liten åtgärd vid vagnen, vi hade ut absorptionsmedel där det var som mest fuktigt. Men det som runnit ned i marken har ju runnit ned, då får man i så fall gräva för att sanera det, säger Sjölander och fortsätter:

– Men det har inte vi resurser till varför vi kontaktade tillsynsmyndigheten, miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Degerfors kommun. De gör fortsatt bedömning om bränslet som rann ner i marken ska tas om hand och de tar eventuellt kontakt med utföraren och med Sveaskog.

Enligt uppgift från Sjölander inträffade händelsen en bra bit från sjön, åtminstone 500-600 meter från den.