2016-06-02 08:57

2016-06-02 08:57

Bluesens Hall of Fame

BLUES: Nikke Ström, Johnny Viktorsson och Lars "Larsa" Källström väljs in

Sju bluesmusiker väljs lördag 4 juni in i Blues Hall of Fame vid en ceremoni på Loftet i Ölme diversehandel i Kristinehamn. Nikke Ström, Lars ”Larsa” Källström och Johnny Viktorsson kommer från Karlskoga och Degerfors men sex av de sju har kopplingar till Örebro län och fem lirar i Johnny & Friends.

– Johnny & Friends har funnits i sju år, säger Johnny Viktorsson som är frontman, sångare och gitarrist i bandet där även Larsa Källström, bas, Mats Strömberg, klaviatur och trumpet, Lena ”Våfflan” Strömberg, saxofoner, och Hans Alriksson, trummor, ingår.

– Men Hasse har bara spelat med oss ett år. Han ersatte Sören Widmark när Sören slutade, påminner Johnny Viktorsson och berättar att samtliga i bandet har närmare ett halvt sekel i bluesens tjänst i olika band. Mats Strömberg var på 1960-talet med och startade Örebros första bluesband Ezra Swärd och har lirat i ett flertal band sedan dess. Johnny Viktorsson och Larsa Källström stötte först på varandra i Reality Blues Band som startade i mitten av 1960-talet i Degerfors.

– Nikke Ström hoppade in och spelade med oss några gånger, berättar Johnny Viktorsson om ännu en lokal koppling.

Annars tar han utmärkelsen med ro.

– Bluesgenren i Sverige är inte speciellt stor så jag tror att det här är en klapp på axeln för att vi bidragit till att hålla liv i bluesen, säger Johnny Viktorsson.

– Det är en rolig grej men livet förändras inte, tillägger han med ett skratt.

Nikke Ström säger först att han blir lätt generad men kan förstå att han som hållit på så länge kanske gjort sig förtjänt av utmärkelsen. Det går att läsa sig till att Blues Hall of Fame startade 1980 i Memphis och samma år valdes de första 20 artisterna in. Där finns namn som Son House, Robert Johnson, Charley Patton, Muddy Waters, Bessie Smith, Memphis Minnie, Sonny Boy Williamson I och Sonny Boy Williamson II, Howlin Wolf, Elmore James, Willie Dixon och B.B King. Idel ädel bluesadel med andra ord.

Kul att bekräftas

Den svenska avdelningen av Blues Hall of Fame har 1999 som startdatum och sedan dess har musiker i tre kategorier valts in. Legendary Blues Artist, Master Blues Artist och Great Blues Artist och det finns även samma kategorier för band, i alla fall internationellt. Ett par tre svenska musiker har uppnått statusen Legendary, bland andra Sven Zetterberg och Clas Yngström, men det finns relativt gott om såväl Master Blues Artists som Great Blues Artists.

Men inte heller Nikke Ström gör någon stor sak av utmärkelsen.

– Jag har sagt okay och tackat ja så jag tar med mig Bengan Blomgren och åker till Kristinehamn och sen får vi se om vi hoppar in i husbandet, säger Nikke Ström och har med det avslöjat namnet på den sjunde musiker som denna gång väljs in i Blues Hall of Fame - Bengan Blomgren.

– Men visst, det är alltid kul att bli uppskattad och bekräftad, tillägger Nikke Ström som utses till Master Blues Artist och påminner om att han och övriga i Nationalteatern redan valts in i Swedish Music Hall of Fame.

Annars är det fullt upp som vanligt för denne jourhavande basist som inte kan stängas in i en speciell genre. Under sommaren ska han turnera med Kellie Rucker, Packmopedsturnén och Göran Samuelsson samt ingå i ett band som spelar på en internationell fyradagarsfestival i Christiania.

Amerikansk Hoffsten

– Kellie Rucker är en amerikansk bluesmusiker som jag spelat med tidigare. Hon sjunger och spelar munspel och kan jämföras med en amerikansk Louise Hoffsten, säger han och berättar att turnén börjar 30 juni och slutar 3 juli. Nikke Ström, Bengan Blomgren, gitarr, och Tomas Olsson, trummor, backar upp Kellie Rucker och en av spelningarna, den 2 juli, är på Göteborgs Blues Festival i Villa Belparc i Slottsskogen.

Den 16 juli ingår han i bandet Uran GBG som spelar någon slags krauttechnopsychepunk och medverkar på Copenhagen Psyche Festival i Christiania.

– Det är tre basister, sex syntar, två trummisar och en sångare i bandet, säger han och berättar att han nyligen spelade med ett 29-mannaband.

– Det var Isak Hedtjärns examenskonsert. Han har gått tre år på Musikhögskolan och verket eller projektet heter Explosion och var någon sorts frijazzimprovisation.

Packmopedsturnén

Packmopedsturnén inleds 25 juli och avslutas 6 augusti och den 30 juli står Göran Samuelsson, Elin Ruth, Roger Pontare, Love Antell och Dregen på Strandkanten i Karlskoga uppbackade av Nikke Ström, Bengan Blomgren, Bengt Bygren, klaviatur och dragspel, och Johan Håkansson, trummor.

Tre veckor senare beger sig Göran Samuelsson ut på vägarna igen och även denna gång backas han upp av samma kvartett. Göran Samuelsson har då släppt plattan Stad & Land där han sjunger egna låtar och turnén börjar i Örebro 31 augusti. Nora, Grythyttan och Lindesberg följer med avslutning 4 september i Karlsdals kapell.

Då får Nikke Ström nära hem efter spelningen.

Karlsdal under sommaren

– Nu flyttar jag upp till Karlsdal där jag har min bas, ursäkta vitsen, under juni, juli, augusti och en bit in i september. Jag har bott i Karlsdal med morsan varje sommar i bra många år. Det är där jag laddar batterierna och hämtar kraft.

I september återvänder han till Göteborg och då återupptas spelningarna med bandet Blue Fire Blues som spelar varannan lördag på en kvarterskrog.

– Vi spelar blåsbaserad jazz och bluesstandards. Musik med dragning åt frijazzen som jag spelade en del efter att jag 1970 lämnat Karlskoga för att flytta till Stockholm så man kan säga att cirkeln sluts, tillägger Nikke Ström.

– Johnny & Friends har funnits i sju år, säger Johnny Viktorsson som är frontman, sångare och gitarrist i bandet där även Larsa Källström, bas, Mats Strömberg, klaviatur och trumpet, Lena ”Våfflan” Strömberg, saxofoner, och Hans Alriksson, trummor, ingår.

– Men Hasse har bara spelat med oss ett år. Han ersatte Sören Widmark när Sören slutade, påminner Johnny Viktorsson och berättar att samtliga i bandet har närmare ett halvt sekel i bluesens tjänst i olika band. Mats Strömberg var på 1960-talet med och startade Örebros första bluesband Ezra Swärd och har lirat i ett flertal band sedan dess. Johnny Viktorsson och Larsa Källström stötte först på varandra i Reality Blues Band som startade i mitten av 1960-talet i Degerfors.

– Nikke Ström hoppade in och spelade med oss några gånger, berättar Johnny Viktorsson om ännu en lokal koppling.

Annars tar han utmärkelsen med ro.

– Bluesgenren i Sverige är inte speciellt stor så jag tror att det här är en klapp på axeln för att vi bidragit till att hålla liv i bluesen, säger Johnny Viktorsson.

– Det är en rolig grej men livet förändras inte, tillägger han med ett skratt.

Nikke Ström säger först att han blir lätt generad men kan förstå att han som hållit på så länge kanske gjort sig förtjänt av utmärkelsen. Det går att läsa sig till att Blues Hall of Fame startade 1980 i Memphis och samma år valdes de första 20 artisterna in. Där finns namn som Son House, Robert Johnson, Charley Patton, Muddy Waters, Bessie Smith, Memphis Minnie, Sonny Boy Williamson I och Sonny Boy Williamson II, Howlin Wolf, Elmore James, Willie Dixon och B.B King. Idel ädel bluesadel med andra ord.

Kul att bekräftas

Den svenska avdelningen av Blues Hall of Fame har 1999 som startdatum och sedan dess har musiker i tre kategorier valts in. Legendary Blues Artist, Master Blues Artist och Great Blues Artist och det finns även samma kategorier för band, i alla fall internationellt. Ett par tre svenska musiker har uppnått statusen Legendary, bland andra Sven Zetterberg och Clas Yngström, men det finns relativt gott om såväl Master Blues Artists som Great Blues Artists.

Men inte heller Nikke Ström gör någon stor sak av utmärkelsen.

– Jag har sagt okay och tackat ja så jag tar med mig Bengan Blomgren och åker till Kristinehamn och sen får vi se om vi hoppar in i husbandet, säger Nikke Ström och har med det avslöjat namnet på den sjunde musiker som denna gång väljs in i Blues Hall of Fame - Bengan Blomgren.

– Men visst, det är alltid kul att bli uppskattad och bekräftad, tillägger Nikke Ström som utses till Master Blues Artist och påminner om att han och övriga i Nationalteatern redan valts in i Swedish Music Hall of Fame.

Annars är det fullt upp som vanligt för denne jourhavande basist som inte kan stängas in i en speciell genre. Under sommaren ska han turnera med Kellie Rucker, Packmopedsturnén och Göran Samuelsson samt ingå i ett band som spelar på en internationell fyradagarsfestival i Christiania.

Amerikansk Hoffsten

– Kellie Rucker är en amerikansk bluesmusiker som jag spelat med tidigare. Hon sjunger och spelar munspel och kan jämföras med en amerikansk Louise Hoffsten, säger han och berättar att turnén börjar 30 juni och slutar 3 juli. Nikke Ström, Bengan Blomgren, gitarr, och Tomas Olsson, trummor, backar upp Kellie Rucker och en av spelningarna, den 2 juli, är på Göteborgs Blues Festival i Villa Belparc i Slottsskogen.

Den 16 juli ingår han i bandet Uran GBG som spelar någon slags krauttechnopsychepunk och medverkar på Copenhagen Psyche Festival i Christiania.

– Det är tre basister, sex syntar, två trummisar och en sångare i bandet, säger han och berättar att han nyligen spelade med ett 29-mannaband.

– Det var Isak Hedtjärns examenskonsert. Han har gått tre år på Musikhögskolan och verket eller projektet heter Explosion och var någon sorts frijazzimprovisation.

Packmopedsturnén

Packmopedsturnén inleds 25 juli och avslutas 6 augusti och den 30 juli står Göran Samuelsson, Elin Ruth, Roger Pontare, Love Antell och Dregen på Strandkanten i Karlskoga uppbackade av Nikke Ström, Bengan Blomgren, Bengt Bygren, klaviatur och dragspel, och Johan Håkansson, trummor.

Tre veckor senare beger sig Göran Samuelsson ut på vägarna igen och även denna gång backas han upp av samma kvartett. Göran Samuelsson har då släppt plattan Stad & Land där han sjunger egna låtar och turnén börjar i Örebro 31 augusti. Nora, Grythyttan och Lindesberg följer med avslutning 4 september i Karlsdals kapell.

Då får Nikke Ström nära hem efter spelningen.

Karlsdal under sommaren

– Nu flyttar jag upp till Karlsdal där jag har min bas, ursäkta vitsen, under juni, juli, augusti och en bit in i september. Jag har bott i Karlsdal med morsan varje sommar i bra många år. Det är där jag laddar batterierna och hämtar kraft.

I september återvänder han till Göteborg och då återupptas spelningarna med bandet Blue Fire Blues som spelar varannan lördag på en kvarterskrog.

– Vi spelar blåsbaserad jazz och bluesstandards. Musik med dragning åt frijazzen som jag spelade en del efter att jag 1970 lämnat Karlskoga för att flytta till Stockholm så man kan säga att cirkeln sluts, tillägger Nikke Ström.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.