2016-06-02 06:00

2016-06-02 06:00

30 Svartåvillor på en i Äppelviken

SVARTÅ: Stora skillnader i villapriser i landet

Man får nästan 30 Svartåvillor för priset av en villa i Äppelviken, Bromma. Det framgår av den jämförelse Fastighetsbyrån gör årligen, som kallas Sverigevillan.

Sverigevillan från Fastighetsbyrån visar vad en exakt likadan genomsnittsvilla kostar på olika orter runt om i Sverige. Sverigevillan är byggd 1980, har fem rum och kök, är 140 kvadratmeter och har en tomt på 900 kvadratmeter och belägen strax utanför stadskärnan. Snittspriset på Sverigevillan ligger på 2,85 miljoner kronor för hela riket.

Dyrast är villan i Äppelviken där den kostar 13,4 miljoner kronor och billigast är den i Hällefors, där den kostar 400 000 kronor. Svartå kommer inte så långt efter, här kostar villan 450 000 kronor vilket placerar Svartå till den fjärde billigaste platsen att köpa villa på i landet.

Älgarås i Töreboda och Fridafors i Tingsryd ligger som tredje och näst billigaste.

Vad gäller de dyraste priserna kommer Djursholm och därefter Stocksund i Danderyd på andra och tredje plats efter Äppelviken.

Enligt Fastighetsbyrån gör bostadsbristen att priserna stiger och efterfrågan är som högst i storstäderna och andra tillväxtorter.

Bra och dåligt

Lennart Roos, vice ordförande i Svartå Utvecklingsgrupp, flyttade själv till Svartå från Stockholm för några år sedan, till stor del på grund av att villorna var prisvärda.

– Det är både bra och dåligt. Men hela området, även i Degerfors, håller väl ganska låga priser. Det är förvånande stor skillnad bara utanför Örebro och hit, även om jag sett senaste året att intresset ökat för att köpa hus och restaurera i Svartå. Priserna har då gått upp lite och det är inte lika många hus till salu här längre. Mer balans i utbud och efterfrågan kommer säkert räta upp priserna också, säger Lennart Roos.

Investeringar

– Det är kul om priserna går upp lite för om man investerar i huset i dag får man inte igen det om man säljer. Men samtidigt kan det locka en del första husköpare, barnfamiljer till området. Kanske det är här första huset finns som de har möjlighet och råd att skaffa, så det har säkert varit en bidragande orsak till att färre hus är lediga, säger Roos och fortsätter:

– Jämför man antalet hus till salu vid den här tiden för två-tre år sen så var det ungefär tio hus, nu är det ett par. De som säljs ligger inte ute till försäljning lika länge heller.

Lockbete

Roos berättar att Utvecklingsgruppen för ett par år sedan gjorde en drive då de skrev brev till de som stod i tomtkö i Örebro, de skickade ut runt 500 brev, för att marknadsföra Svartå. Planer finns på att göra om det till annan närbelägen ort.

– Men det är sällan moderna villor att få tag på, tyvärr blir det ofta 50- och 70-talshusen som är till salu och de stiger inte i popularitet direkt. Fast det hade ju varit oroväckande om det var låga priser på grund av att det vore slumområde, men det är verkligen inte Svartå och det är en del på gång här också tycker jag, säger Roos.

Sverigevillan från Fastighetsbyrån visar vad en exakt likadan genomsnittsvilla kostar på olika orter runt om i Sverige. Sverigevillan är byggd 1980, har fem rum och kök, är 140 kvadratmeter och har en tomt på 900 kvadratmeter och belägen strax utanför stadskärnan. Snittspriset på Sverigevillan ligger på 2,85 miljoner kronor för hela riket.

Dyrast är villan i Äppelviken där den kostar 13,4 miljoner kronor och billigast är den i Hällefors, där den kostar 400 000 kronor. Svartå kommer inte så långt efter, här kostar villan 450 000 kronor vilket placerar Svartå till den fjärde billigaste platsen att köpa villa på i landet.

Älgarås i Töreboda och Fridafors i Tingsryd ligger som tredje och näst billigaste.

Vad gäller de dyraste priserna kommer Djursholm och därefter Stocksund i Danderyd på andra och tredje plats efter Äppelviken.

Enligt Fastighetsbyrån gör bostadsbristen att priserna stiger och efterfrågan är som högst i storstäderna och andra tillväxtorter.

Bra och dåligt

Lennart Roos, vice ordförande i Svartå Utvecklingsgrupp, flyttade själv till Svartå från Stockholm för några år sedan, till stor del på grund av att villorna var prisvärda.

– Det är både bra och dåligt. Men hela området, även i Degerfors, håller väl ganska låga priser. Det är förvånande stor skillnad bara utanför Örebro och hit, även om jag sett senaste året att intresset ökat för att köpa hus och restaurera i Svartå. Priserna har då gått upp lite och det är inte lika många hus till salu här längre. Mer balans i utbud och efterfrågan kommer säkert räta upp priserna också, säger Lennart Roos.

Investeringar

– Det är kul om priserna går upp lite för om man investerar i huset i dag får man inte igen det om man säljer. Men samtidigt kan det locka en del första husköpare, barnfamiljer till området. Kanske det är här första huset finns som de har möjlighet och råd att skaffa, så det har säkert varit en bidragande orsak till att färre hus är lediga, säger Roos och fortsätter:

– Jämför man antalet hus till salu vid den här tiden för två-tre år sen så var det ungefär tio hus, nu är det ett par. De som säljs ligger inte ute till försäljning lika länge heller.

Lockbete

Roos berättar att Utvecklingsgruppen för ett par år sedan gjorde en drive då de skrev brev till de som stod i tomtkö i Örebro, de skickade ut runt 500 brev, för att marknadsföra Svartå. Planer finns på att göra om det till annan närbelägen ort.

– Men det är sällan moderna villor att få tag på, tyvärr blir det ofta 50- och 70-talshusen som är till salu och de stiger inte i popularitet direkt. Fast det hade ju varit oroväckande om det var låga priser på grund av att det vore slumområde, men det är verkligen inte Svartå och det är en del på gång här också tycker jag, säger Roos.