2016-05-31 17:28

2016-05-31 17:28

Osäkra prognoser försvårar planeringen

LÄNET: Dialog om flyktingmottagandet

Migrationsverket har sagt upp alla boendeavtal och en ny upphandlingsprocess har inletts. De nya avtalen ska skrivas under i sommar säger Johanna Tybell, integrationssamordnare på Länsstyrelsen i Örebro län.

Länsstyrelsen med landshövding Maria Larsson i spetsen bjöd tisdag förmiddag in länets alla kommuner till en dialog om flyktingmottagandet. Med på mötet var även myndigheter som Migrationsverket, polisen och representanter för Arbetsförmedlingen.

– Vi var ungefär 100 personer och det blev en jättebra förmiddag, säger Johanna Tybell och berättar att Karlskoga kommun representerades av Ylva Elofsson, kommunikationschef, som berättade om hur kommunen medvetet arbetat med information såväl externt som internt.

Migrationsverket konstaterade att antalet inskrivna minskar väldigt fort. Detta sker samtidigt som antalet flyktingar i världen inte har minskat. Det beror på de politiska beslut som tagits i Sverige, säger Johanna Tybell.

Den senaste tiden har ungefär 500 flyktingar i veckan anlänt och den siffran kan jämföras med 18 000 i veckan när trycket var som hårdast i höstas. Prognosen för hela året är 60 000 asylsökande men hittills har endast 10 000 kommit så prognosen kanske skrivs ned.

Dialogen handlade också om den nya bosättningslagen och Lagen om mottagande av asylsökande. Bosättningslagen infördes 1 mars i år och innebär att alla kommuner måste ta emot flyktingar. Där finns länstal och kommuntal och i år är det regeringen som bestämmer länstalet. Örebro län ska se till att 452 asylsökande får bostad och av dessa anvisningsbara platser ska Karlskoga ta emot 26 och Degerfors tolv.

– Men alla nyanlända har fri bosättningsrätt som alla andra medborgare, påpekar Johanna Tybell.

Prognosen för Karlskogas del i år är 263 personer nyinflyttade plus de 26 anvisningsbara platserna. Prognosen för Degerfors del är att 65 flyktingar självmant väljer att flytta dit och med de tolv anvisningsbara platserna innebär det att bostad för 77 personer måste skapas.

– Regeringen fattar i sommar beslut om nästa års siffror. Innan dess vet vi inte något om storleken på länstalen och kommuntalen, tillägger Johanna Tybell.

Länsstyrelsen med landshövding Maria Larsson i spetsen bjöd tisdag förmiddag in länets alla kommuner till en dialog om flyktingmottagandet. Med på mötet var även myndigheter som Migrationsverket, polisen och representanter för Arbetsförmedlingen.

– Vi var ungefär 100 personer och det blev en jättebra förmiddag, säger Johanna Tybell och berättar att Karlskoga kommun representerades av Ylva Elofsson, kommunikationschef, som berättade om hur kommunen medvetet arbetat med information såväl externt som internt.

Migrationsverket konstaterade att antalet inskrivna minskar väldigt fort. Detta sker samtidigt som antalet flyktingar i världen inte har minskat. Det beror på de politiska beslut som tagits i Sverige, säger Johanna Tybell.

Den senaste tiden har ungefär 500 flyktingar i veckan anlänt och den siffran kan jämföras med 18 000 i veckan när trycket var som hårdast i höstas. Prognosen för hela året är 60 000 asylsökande men hittills har endast 10 000 kommit så prognosen kanske skrivs ned.

Dialogen handlade också om den nya bosättningslagen och Lagen om mottagande av asylsökande. Bosättningslagen infördes 1 mars i år och innebär att alla kommuner måste ta emot flyktingar. Där finns länstal och kommuntal och i år är det regeringen som bestämmer länstalet. Örebro län ska se till att 452 asylsökande får bostad och av dessa anvisningsbara platser ska Karlskoga ta emot 26 och Degerfors tolv.

– Men alla nyanlända har fri bosättningsrätt som alla andra medborgare, påpekar Johanna Tybell.

Prognosen för Karlskogas del i år är 263 personer nyinflyttade plus de 26 anvisningsbara platserna. Prognosen för Degerfors del är att 65 flyktingar självmant väljer att flytta dit och med de tolv anvisningsbara platserna innebär det att bostad för 77 personer måste skapas.

– Regeringen fattar i sommar beslut om nästa års siffror. Innan dess vet vi inte något om storleken på länstalen och kommuntalen, tillägger Johanna Tybell.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.