2016-05-30 19:27

2016-05-30 19:27

Dags för stor skogsmässa

NÄRINGSLIV: Följer upp premiären för två år sedan

På fredag och lördag kommer tusentals människor att trängas på flygfältet i Karlskoga. Då är det nämligen dags för den stora branschmässan Skogsmaskindagarna.
– Det kommer besökare från hela landet, säger mässgeneralen Sten Lilja.

Förberedelserna för Skogsmaskindagarna pågår just nu som bäst ute på flygfältet. Man har börjat sätta upp tält, flisat stockar och börjat dra el, bland mycket annat.

– Det blir knappt 200 utställare, säger mässgeneralen Sten Lilja.

Otur med vädret

Det här är andra gången som mässan arrangeras. Premiäråret, för två år sedan, lockade 173 utställare och 5400 besökare. Den här gången är det alltså fler utställare och man hoppas även på fler besökare. Förra gången hade man lite otur med vädret. Det hade regnat mycket före och man hade problem med regn även under själva mässan. I år ser prognosen ljusare ut.

– Om vi får riktigt bra väder borde vi kunna locka uppåt tiotusen besökare, hoppas Sten Lilja.

Han berättar att förra mässan trots vädret slog väl ut och att man fick gott rykte i branschen. Av de 173 deltagarna som var med förra gången är det bara en handfull som i år tackat nej med hänvisning till att den förra inte gav dem något.

Målet är att bli en etablerad mässa som arrangeras vartannat år. Om allt klaffar i år är man på god väg.

Stort projekt

Sten Lilja berättar att man medvetet lagt sig lägre i pris för de stora utställarna än andra mässarrangörer, detta för att locka dem till sig.

– Jämfört med andra mässor tar vi mellan en fjärdedel och en femtedel för de stora montrarna.

Mässan, som är den största i sitt slag i Sverige i år, är ett stort projekt. Mässområdet tar cirka 600 meter av flygbanan i anspråk. På området kommer 500 kubikmeter träflis att finnas utspritt. Totalt kommer det att finnas ett åttiotal stora tält på området. Eftersom det inte finns vare sig el eller avlopp på området finns tre stora elverk som ska förse utställarna med elektricitet, samt 50 bajamajor för utställare och mässbesökare.

Det tar också lång tid att förbereda mässan. Att få ihop nära 200 utställare är inte gjort i en handvändning.

– Ska man få ja från 200 företag går det åt kanske 800 samtal, säger Sten Lilja.

Förberedelserna för Skogsmaskindagarna pågår just nu som bäst ute på flygfältet. Man har börjat sätta upp tält, flisat stockar och börjat dra el, bland mycket annat.

– Det blir knappt 200 utställare, säger mässgeneralen Sten Lilja.

Otur med vädret

Det här är andra gången som mässan arrangeras. Premiäråret, för två år sedan, lockade 173 utställare och 5400 besökare. Den här gången är det alltså fler utställare och man hoppas även på fler besökare. Förra gången hade man lite otur med vädret. Det hade regnat mycket före och man hade problem med regn även under själva mässan. I år ser prognosen ljusare ut.

– Om vi får riktigt bra väder borde vi kunna locka uppåt tiotusen besökare, hoppas Sten Lilja.

Han berättar att förra mässan trots vädret slog väl ut och att man fick gott rykte i branschen. Av de 173 deltagarna som var med förra gången är det bara en handfull som i år tackat nej med hänvisning till att den förra inte gav dem något.

Målet är att bli en etablerad mässa som arrangeras vartannat år. Om allt klaffar i år är man på god väg.

Stort projekt

Sten Lilja berättar att man medvetet lagt sig lägre i pris för de stora utställarna än andra mässarrangörer, detta för att locka dem till sig.

– Jämfört med andra mässor tar vi mellan en fjärdedel och en femtedel för de stora montrarna.

Mässan, som är den största i sitt slag i Sverige i år, är ett stort projekt. Mässområdet tar cirka 600 meter av flygbanan i anspråk. På området kommer 500 kubikmeter träflis att finnas utspritt. Totalt kommer det att finnas ett åttiotal stora tält på området. Eftersom det inte finns vare sig el eller avlopp på området finns tre stora elverk som ska förse utställarna med elektricitet, samt 50 bajamajor för utställare och mässbesökare.

Det tar också lång tid att förbereda mässan. Att få ihop nära 200 utställare är inte gjort i en handvändning.

– Ska man få ja från 200 företag går det åt kanske 800 samtal, säger Sten Lilja.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.