2016-05-26 15:07

2016-05-26 15:07

Årets samhällsentreprenör

LÄNET: IT-guide har prisats av Dagens Samhälle

Dagens Samhälle har utsett IT-guide från Örebro till Årets samhällsentreprenör. Men det är värt notera att IT-guide i länet har verksamhet även i Karlskoga och Lindesberg.

– Det är förstås fantastiskt roligt att vinna ett så här prestigefullt pris i hård konkurrens, säger Gunilla Lundberg, grundare och verksamhetschef för IT-guide, i ett pressmeddelande

– Det visar än en gång att det här mötet mellan svenska seniorer och nysvenska ungdomar är en modell som både fungerar och har stora effekter för välfärden, tillägger Gunilla Lundberg och konstaterar att ungdomarna som har sina rötter i andra länder blir mer inkluderade i samhället samtidigt som de gör en viktig insats för att svenska seniorer ska bli mer digitalt delaktiga.

Dagens Samhälle ges ut av Sveriges Kommuner och Landsting och juryns motiveringen till att IT-guide blev Årets samhällsentreprenör lyder: ”Här får båda parter ge och ta, här är ingen part mer objekt än den andra. Genom generationsöverskridande och integrationsgynnande möten möjliggörs ett oväntat ömsesidigt kunskapsutbyte. Det här projektet ger både struktur, meningsfull sysselsättning och språkträning för nyanlända ungdomar under den kritiska sommarlovsperioden och en chans till relevant kompetensutveckling för äldre svenskar.”

I juryn satt bland andra Göran Hägglund, före detta socialminister och partiledare för KD, Metta Fjelkner, tidigare ordförande i Lärarnas Riksförbund, och Dilsa Demirbag-Sten, verksamhetsansvarig på Berättarministeriet och vinnare av 2015 års utmärkelse som Årets samhällsentreprenör.

Det var i oktober i fjol som projektet IT-guide i Karlskoga presenterades på Anhörig- och äldremässan i Folkets hus. Då berättades att det som är gemensamt för IT-guiderna är att de är utlandsfödda gymnasieungdomar som efter ett par år i Sverige ges möjlighet att delta i den här verksamheten. Ansvarig är den ideella föreningen Enter Sweden.

Fem IT-guider presenterades, Abbas Mohammadi, Nabil Afshar, Mohadessa Husseini, Bismillah Zahedi och Esra Yildirim.

Bismillah Zahedi tyckte att det var ett utmärkt sätt att lära sig svensk kultur samtidigt som han kunde berätta för seniorerna om den kultur han var uppvuxen i. Bismillah Zahedi fick i början av maj ta emot ungdomspriset Ungt Kurage som delas ut av Raoul Wallenberg Academy. Han var en av fem som fick priset och motiveringen var att han som IT-guide förde samman äldre svenskar med nyanlända ungdomar.

– Det är förstås fantastiskt roligt att vinna ett så här prestigefullt pris i hård konkurrens, säger Gunilla Lundberg, grundare och verksamhetschef för IT-guide, i ett pressmeddelande

– Det visar än en gång att det här mötet mellan svenska seniorer och nysvenska ungdomar är en modell som både fungerar och har stora effekter för välfärden, tillägger Gunilla Lundberg och konstaterar att ungdomarna som har sina rötter i andra länder blir mer inkluderade i samhället samtidigt som de gör en viktig insats för att svenska seniorer ska bli mer digitalt delaktiga.

Dagens Samhälle ges ut av Sveriges Kommuner och Landsting och juryns motiveringen till att IT-guide blev Årets samhällsentreprenör lyder: ”Här får båda parter ge och ta, här är ingen part mer objekt än den andra. Genom generationsöverskridande och integrationsgynnande möten möjliggörs ett oväntat ömsesidigt kunskapsutbyte. Det här projektet ger både struktur, meningsfull sysselsättning och språkträning för nyanlända ungdomar under den kritiska sommarlovsperioden och en chans till relevant kompetensutveckling för äldre svenskar.”

I juryn satt bland andra Göran Hägglund, före detta socialminister och partiledare för KD, Metta Fjelkner, tidigare ordförande i Lärarnas Riksförbund, och Dilsa Demirbag-Sten, verksamhetsansvarig på Berättarministeriet och vinnare av 2015 års utmärkelse som Årets samhällsentreprenör.

Det var i oktober i fjol som projektet IT-guide i Karlskoga presenterades på Anhörig- och äldremässan i Folkets hus. Då berättades att det som är gemensamt för IT-guiderna är att de är utlandsfödda gymnasieungdomar som efter ett par år i Sverige ges möjlighet att delta i den här verksamheten. Ansvarig är den ideella föreningen Enter Sweden.

Fem IT-guider presenterades, Abbas Mohammadi, Nabil Afshar, Mohadessa Husseini, Bismillah Zahedi och Esra Yildirim.

Bismillah Zahedi tyckte att det var ett utmärkt sätt att lära sig svensk kultur samtidigt som han kunde berätta för seniorerna om den kultur han var uppvuxen i. Bismillah Zahedi fick i början av maj ta emot ungdomspriset Ungt Kurage som delas ut av Raoul Wallenberg Academy. Han var en av fem som fick priset och motiveringen var att han som IT-guide förde samman äldre svenskar med nyanlända ungdomar.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.