2016-05-24 15:23

2016-05-24 15:23

Peter Pedersen ny ordförande

DEGERFORS: Ingen dramatik när Vänsterpartiet nominerar ny ordförande till kommunstyrelsen

Kommunstyrelsens ordförande Roland Halvarsson går i pension 1 augusti. Vänsterpartiet nominerar nu Peter Pedersen till ny ordförande som då lämnar sitt uppdrag i kultur- och utbildningsnämnden och som ny ordförande där nomineras 35-årige Kim Bäckström.

Vid en presskonferens på tisdagen meddelade Vänsterpartiet i Degerfors att kommunstyrelsens ordförande Roland Halvarsson avgår med pension.

– När Roland Halvarsson nu går in pension har vi nominerat Peter Pedersen till ny ordförande i kommunstyrelsen, säger Vänsterpartiets ordförande Jan Ask. Eftersom Pedersen innehar posten som ordförande i kultur- och utbildningsnämnden, så släpper vi in Kim Bäckström på den posten. Till vice ordförande i kommunstyrelsen nomineras Anita Bohlin Neuman.

Vänsterpartiet har i dag 161 poster i kommunen och av dessa har i dag Roland Halvarsson 16 uppdrag. Hur kommer det att lösa sig sedan han har gått i pension?

– Nu först är det de tunga posterna vi nominerar till och sedan kommer vi att ta det andra efterhand, exempelvis uppdragen i de kommunala bolagen, säger Jan Ask. Vissa uppdrag kräver att man även har ett annat uppdrag.

Peter Pedersen som blir ny kommunstyrelseordförande ser inga problem med det.

– Jag har varit vice ordförande i kommunstyrelsen sedan vi tillträdde 2010, säger Pedersen och fortsätter:

– Jag tycker att jag är bevandrad i kommunstyrelsefrågorna.

Om man tittar nationellt är det lite unikt att Degerfors kommun har vänsterstyre.

– Nationellt sett är vi unika i Degerfors med en kommunstyrelseordförande som är vänsterpartist, säger Anita Bohlin Neuman som är ordförande i socialnämnden. Samtidigt är jag som kvinna vice ordförande i kommunstyrelsen.

Yngre kraft

När det gäller kultur- och utbildningsnämnden satsar Vänsterpartiet på en yngre kraft. Det blir 35-årige Kim Bäckström som nomineras.

– Kim Bäckström är mycket kvalificerad för det här uppdraget och har gjort ett bra jobb i Degerfors Energis styrelse, säger Roland Halvarsson. Bland annat när det investerades i en ny fjärrvärmepanna. Det är också bra att vi får in en ny yngre förmåga i tid innan nästa val. Nu har han två år på sig att göra sig känd bland väljarna.

Kim Bäckström hoppar nu av universitetsstudierna sedan han bestämt sig för att tacka ja till det politiska uppdraget.

– Jag tackade inte ja på en gång, utan har funderat en tid, säger Kim Bäckström. Nu känns det bra och man blir smickrad och jag ser positivt på uppdraget. Jag brinner för Degerfors och jobbar med hjärtat.

Jag har jobbat med lite av varje, men läser just nu på universitetet och lägger det år sidan en tid, säger Kim Bäckström.

Det blev inga dramatiska förändringar för att Halvarsson går i pension. Den mest erfarne politiken med tolv år i riksdagen tar över ordförandeklubban och sedan kommer det in en yngre förmåga.

Vid en presskonferens på tisdagen meddelade Vänsterpartiet i Degerfors att kommunstyrelsens ordförande Roland Halvarsson avgår med pension.

– När Roland Halvarsson nu går in pension har vi nominerat Peter Pedersen till ny ordförande i kommunstyrelsen, säger Vänsterpartiets ordförande Jan Ask. Eftersom Pedersen innehar posten som ordförande i kultur- och utbildningsnämnden, så släpper vi in Kim Bäckström på den posten. Till vice ordförande i kommunstyrelsen nomineras Anita Bohlin Neuman.

Vänsterpartiet har i dag 161 poster i kommunen och av dessa har i dag Roland Halvarsson 16 uppdrag. Hur kommer det att lösa sig sedan han har gått i pension?

– Nu först är det de tunga posterna vi nominerar till och sedan kommer vi att ta det andra efterhand, exempelvis uppdragen i de kommunala bolagen, säger Jan Ask. Vissa uppdrag kräver att man även har ett annat uppdrag.

Peter Pedersen som blir ny kommunstyrelseordförande ser inga problem med det.

– Jag har varit vice ordförande i kommunstyrelsen sedan vi tillträdde 2010, säger Pedersen och fortsätter:

– Jag tycker att jag är bevandrad i kommunstyrelsefrågorna.

Om man tittar nationellt är det lite unikt att Degerfors kommun har vänsterstyre.

– Nationellt sett är vi unika i Degerfors med en kommunstyrelseordförande som är vänsterpartist, säger Anita Bohlin Neuman som är ordförande i socialnämnden. Samtidigt är jag som kvinna vice ordförande i kommunstyrelsen.

Yngre kraft

När det gäller kultur- och utbildningsnämnden satsar Vänsterpartiet på en yngre kraft. Det blir 35-årige Kim Bäckström som nomineras.

– Kim Bäckström är mycket kvalificerad för det här uppdraget och har gjort ett bra jobb i Degerfors Energis styrelse, säger Roland Halvarsson. Bland annat när det investerades i en ny fjärrvärmepanna. Det är också bra att vi får in en ny yngre förmåga i tid innan nästa val. Nu har han två år på sig att göra sig känd bland väljarna.

Kim Bäckström hoppar nu av universitetsstudierna sedan han bestämt sig för att tacka ja till det politiska uppdraget.

– Jag tackade inte ja på en gång, utan har funderat en tid, säger Kim Bäckström. Nu känns det bra och man blir smickrad och jag ser positivt på uppdraget. Jag brinner för Degerfors och jobbar med hjärtat.

Jag har jobbat med lite av varje, men läser just nu på universitetet och lägger det år sidan en tid, säger Kim Bäckström.

Det blev inga dramatiska förändringar för att Halvarsson går i pension. Den mest erfarne politiken med tolv år i riksdagen tar över ordförandeklubban och sedan kommer det in en yngre förmåga.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.