2016-05-24 12:45

2016-05-24 12:45

Ny typ av åldringsbrott

LÄNET: Falska läkare ringer om att snarast byta ut medicin

Polisen går nu ut med en varning om en ny typ av åldringsbrott. Personer har ringts upp av någon som utger sig vara läkare med uppmaningen att snarast byta ut eller få ny medicin och för det sätta in pengar på ett konto.

– Vi har fått in två anmälningar och båda har hänt den 23 maj. Hur omfattande det här blir vet jag inte, men det är lika bra att gå ut och varna nu innan vi fått in 15 anmälningar till, Både äldre och deras anhöriga bör vara vaksamma och diskutera det här, säger Janne Carlsson, polisen.

Från dolt nummer ringer någon, i båda fallen har det varit män, som utger sig för att vara läkare. De fall man haft har varit i Karlskoga och Pålsboda, så de kan slå till var som helst i länet.

Annan medicin

– De talar om att de äldre ska få ny, eller byta ut sin medicin och att det är bråttom. Det handlar om stora summor de ska ha insatt på konto för det här, i ena fallet 220 000 kronor och i det andra 75 000 kronor på ett kontonummer som de ger. Det kan man bli nervös av, eftersom de utger sig för att vara läkare, säger Carlsson.

– Det är otroliga summor så de kanske lättare hade lyckats om de skulle säga en mindre summa. De kanske anpassar sig lite om de märker att det inte fungerar, men det är bara en hypotes, säger Carlsson.

Har de koll på vilka som har mediciner?

– Det är svårt att säga men de som de ringt är födda på 20- och 30-talen och många i den åldern har väl någon medicin. Visst, får de bom hos nån som säger ”jag har ingen medicin” så är den chansen förbrukad. Jag tror inte de vet innan, utan att det är en ren chansning till vilka äldre de ringer, säger Carlsson.

Vad har du för råd att ge de äldre?

– Jag jobbar inte inom sjukvården, men jag finner det osannolikt att en läkare ringer och vill ha pengar insatt på ett konto. Jag rekommenderar dem att bara lägga på luren och kontakta oss med de uppgifter de fått, så vi får reda på händelserna, säger Carlsson och fortsätter:

– Det är för jäkligt om äldre ska behöva bli lurade på det här viset. Det är bättre folk är vaksamma på nya tillvägagångssätt, för de som håller på med sånt här kommer på nya vägar hela tiden. Det är fräckt och är man utsatt och i behov av olika aktörer som hjälper en så kanske man bli osäker på hur det går till, tiderna förändras, och vill ta emot den hjälp som erbjuds.

Polisen vill härmed uppmana till vaksamhet.

– Vi har fått in två anmälningar och båda har hänt den 23 maj. Hur omfattande det här blir vet jag inte, men det är lika bra att gå ut och varna nu innan vi fått in 15 anmälningar till, Både äldre och deras anhöriga bör vara vaksamma och diskutera det här, säger Janne Carlsson, polisen.

Från dolt nummer ringer någon, i båda fallen har det varit män, som utger sig för att vara läkare. De fall man haft har varit i Karlskoga och Pålsboda, så de kan slå till var som helst i länet.

Annan medicin

– De talar om att de äldre ska få ny, eller byta ut sin medicin och att det är bråttom. Det handlar om stora summor de ska ha insatt på konto för det här, i ena fallet 220 000 kronor och i det andra 75 000 kronor på ett kontonummer som de ger. Det kan man bli nervös av, eftersom de utger sig för att vara läkare, säger Carlsson.

– Det är otroliga summor så de kanske lättare hade lyckats om de skulle säga en mindre summa. De kanske anpassar sig lite om de märker att det inte fungerar, men det är bara en hypotes, säger Carlsson.

Har de koll på vilka som har mediciner?

– Det är svårt att säga men de som de ringt är födda på 20- och 30-talen och många i den åldern har väl någon medicin. Visst, får de bom hos nån som säger ”jag har ingen medicin” så är den chansen förbrukad. Jag tror inte de vet innan, utan att det är en ren chansning till vilka äldre de ringer, säger Carlsson.

Vad har du för råd att ge de äldre?

– Jag jobbar inte inom sjukvården, men jag finner det osannolikt att en läkare ringer och vill ha pengar insatt på ett konto. Jag rekommenderar dem att bara lägga på luren och kontakta oss med de uppgifter de fått, så vi får reda på händelserna, säger Carlsson och fortsätter:

– Det är för jäkligt om äldre ska behöva bli lurade på det här viset. Det är bättre folk är vaksamma på nya tillvägagångssätt, för de som håller på med sånt här kommer på nya vägar hela tiden. Det är fräckt och är man utsatt och i behov av olika aktörer som hjälper en så kanske man bli osäker på hur det går till, tiderna förändras, och vill ta emot den hjälp som erbjuds.

Polisen vill härmed uppmana till vaksamhet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.