2016-05-24 16:00

2016-05-24 16:00

Halvarsson trappar ner det politiska arbetet efter drygt 40 år

DEGERFORS: "Jag kommer inte att sluta med politiken, men det ska bli skönt att få planera min dag själv"

Roland Halvarsson kom in i Kommunistisk ungdom i Göteborg där han studerade i början på 1970-talet. Gick med i Degerfors 1974 och kom med i styrelsen direkt och valdes till ordförande i Vänsterpartiet. En post som han hade i 30 år på raken.

Efter drygt 40 år som aktiv politiker i Degerfors väljer nu Roland Halvarsson att gå i pension. Under åren i Degerfors har det varit både sött och surt.

Jobbat sig uppåt

– När jag kom tillbaka från studierna i Göteborg, så låg (V) på 6-7 procent och sedan dess jobbat oss uppåt, säger Roland Halvarsson. Så höll det på fram till 1998 då det blev strid om Västergården. Det var S-veteranerna som då gick till starkt angrepp mot oss och vi tappade från 32 procent till 24 procent. Sedan kom det stora genombrottet 2010 när vi fick egen majoritet i Degerfors.

Avbräck

Det har varit både sött och salt för Roland Halvarsson under hans år som politiker.

– Det blev ett svårt avbräck när stålverket las ner, säger Halvarsson och fortsätter:

– Men jag tycker dock att vi gjorde vad vi kunde för att rädda det. Bland annat hade vi flera demonstrationer och vi hade kontakt med flera olika eventuella köpare. Befolkningsminskningen i Degerfors har också följt i spåren av neddragningarna i Järnverket.

Omröstningen

– Det bästa som har hänt under de här åren var när Vänsterpartiet var den ledande kraften och vann omröstningen mot Euron, säger Roland Halvarsson och skrattar. Det är bara att titta på hur det ser ut i andra Europeiska länder i dag när det gäller den valutan.

Skett mycket positivt

Halvarsson tycker att det Degerfors haft en positiv utveckling sedan 1970-talet och inte så mycket negativt.

– De senaste fem åren har skett mycket positivt. Folkets hus är kvar och det blev ingen gymnasieskola där, säger Roland Halvarsson. Vi har en ny brandstation och vi har Degerfors Energi kvar i kommunens ägo.

1 augusti går du hem. Vad har du för planer efter det?

– Jag ska ägna mig åt politik i mindre skala och kommer att fortsätta sitta med i kommunfullmäktige, säger Halvarsson. Det ska bli skönt att få varva ner och kunna planera dagen själv. Sedan är jag fiskeintresserad och gillar att läsa. Resa lite kanske och jag skulle kunna tänka mig att åka till Kuba igen.

Efter drygt 40 år som aktiv politiker i Degerfors väljer nu Roland Halvarsson att gå i pension. Under åren i Degerfors har det varit både sött och surt.

Jobbat sig uppåt

– När jag kom tillbaka från studierna i Göteborg, så låg (V) på 6-7 procent och sedan dess jobbat oss uppåt, säger Roland Halvarsson. Så höll det på fram till 1998 då det blev strid om Västergården. Det var S-veteranerna som då gick till starkt angrepp mot oss och vi tappade från 32 procent till 24 procent. Sedan kom det stora genombrottet 2010 när vi fick egen majoritet i Degerfors.

Avbräck

Det har varit både sött och salt för Roland Halvarsson under hans år som politiker.

– Det blev ett svårt avbräck när stålverket las ner, säger Halvarsson och fortsätter:

– Men jag tycker dock att vi gjorde vad vi kunde för att rädda det. Bland annat hade vi flera demonstrationer och vi hade kontakt med flera olika eventuella köpare. Befolkningsminskningen i Degerfors har också följt i spåren av neddragningarna i Järnverket.

Omröstningen

– Det bästa som har hänt under de här åren var när Vänsterpartiet var den ledande kraften och vann omröstningen mot Euron, säger Roland Halvarsson och skrattar. Det är bara att titta på hur det ser ut i andra Europeiska länder i dag när det gäller den valutan.

Skett mycket positivt

Halvarsson tycker att det Degerfors haft en positiv utveckling sedan 1970-talet och inte så mycket negativt.

– De senaste fem åren har skett mycket positivt. Folkets hus är kvar och det blev ingen gymnasieskola där, säger Roland Halvarsson. Vi har en ny brandstation och vi har Degerfors Energi kvar i kommunens ägo.

1 augusti går du hem. Vad har du för planer efter det?

– Jag ska ägna mig åt politik i mindre skala och kommer att fortsätta sitta med i kommunfullmäktige, säger Halvarsson. Det ska bli skönt att få varva ner och kunna planera dagen själv. Sedan är jag fiskeintresserad och gillar att läsa. Resa lite kanske och jag skulle kunna tänka mig att åka till Kuba igen.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.