2016-05-24 15:37

2016-05-24 15:37

Ett välfyllt smörgåsbord med kultur av alla slag

KARLSKOGA: Kulturkalaset på Bofors stationsområde

Konst, musik, teater, dans och shiatsumassage är något av allt som bjuds under lördagens Kulturkalas i Karlskoga. Det är fjärde året som Bofors stationsområde svämmar över av kultur i olika former berättar Emil Lundkvist.

– Det blir också premiär för två utställningar. En om Karlskogas moderna bebyggelse i Gråbo och en om Bredsjö-Degerfors järnväg, säger Emil Lundkvist, verksamhetsutvecklare på Möckelnföreningarna.

Byggnadsantikvarie Ing-Marie Nilsson-Tarkkanen berättar att utställningen Karlskoga Moderna är ett resultat av höstens inventering av ett antal bostadsområden.

– Det är inte vanligt att en inventering resulterar i en utställning så det är ett lovvärt initiativ, säger hon.

Sören Josefsson från Nora-Karlskoga Järnvägsklubb konstaterar att det finns två järnvägar, båda tillkomna under 1870-talet. En smalspårig som gick på östra sidan av Möckeln och en med normalspår.

– De byggdes ungefär samtidigt men den smalspåriga kom någon månad före, säger Sören Josefsson och berättar att en smalspårig järnväg har 802 millimeter mellan insidorna på rälsen medan den normalspåriga har 1435 millimeter.

– Den smalspåriga var privatfinansierad av hyttorna längs järnvägen, tillägger han och räknar upp Dalkarlsberg, Garphyttan, Ölsboda, Svartå och Björneborg som några bruk som var med och bekostade bygget. Den järnvägen hette först Vikersvik-Möckeln järnväg men bytte namn till Bredsjö-Degerfors järnväg.

– Den andra fick statlig finansiering, konstaterar han och talar då om järnvägen mellan Nora och Karlskoga och vidare söderut.

Kulturkalaset innehåller också en hel del musik. Karlskoga Sångargille finns på plats och det gör även Peter ”PG” Gustavsson från Blueass Blueband som ska bjuda på en bluesöverraskning. Musiklärarna i Egentligen Tisdag lirar jazz och Degerfors Dansklubb visar hur man kan röra sig till musik. Teater Nolby levererar ett smakprov från sommarens föreställning Lika för lika och de konstnärer som hyr i Bofors nya och gamla station öppnar sina ateljéer. Valhall lajvförening och släktforskarklubben berättar om sina respektive verksamheter. Det går också att lära sig självförsvar eller prova shiatsumassage. Knyppelgruppen är representerad och detsamma gäller Fritidsbanken och Konst runt Möckeln. Gambiagruppen har försäljning och Elima med vänner underhåller.

– Det blir också premiär för två utställningar. En om Karlskogas moderna bebyggelse i Gråbo och en om Bredsjö-Degerfors järnväg, säger Emil Lundkvist, verksamhetsutvecklare på Möckelnföreningarna.

Byggnadsantikvarie Ing-Marie Nilsson-Tarkkanen berättar att utställningen Karlskoga Moderna är ett resultat av höstens inventering av ett antal bostadsområden.

– Det är inte vanligt att en inventering resulterar i en utställning så det är ett lovvärt initiativ, säger hon.

Sören Josefsson från Nora-Karlskoga Järnvägsklubb konstaterar att det finns två järnvägar, båda tillkomna under 1870-talet. En smalspårig som gick på östra sidan av Möckeln och en med normalspår.

– De byggdes ungefär samtidigt men den smalspåriga kom någon månad före, säger Sören Josefsson och berättar att en smalspårig järnväg har 802 millimeter mellan insidorna på rälsen medan den normalspåriga har 1435 millimeter.

– Den smalspåriga var privatfinansierad av hyttorna längs järnvägen, tillägger han och räknar upp Dalkarlsberg, Garphyttan, Ölsboda, Svartå och Björneborg som några bruk som var med och bekostade bygget. Den järnvägen hette först Vikersvik-Möckeln järnväg men bytte namn till Bredsjö-Degerfors järnväg.

– Den andra fick statlig finansiering, konstaterar han och talar då om järnvägen mellan Nora och Karlskoga och vidare söderut.

Kulturkalaset innehåller också en hel del musik. Karlskoga Sångargille finns på plats och det gör även Peter ”PG” Gustavsson från Blueass Blueband som ska bjuda på en bluesöverraskning. Musiklärarna i Egentligen Tisdag lirar jazz och Degerfors Dansklubb visar hur man kan röra sig till musik. Teater Nolby levererar ett smakprov från sommarens föreställning Lika för lika och de konstnärer som hyr i Bofors nya och gamla station öppnar sina ateljéer. Valhall lajvförening och släktforskarklubben berättar om sina respektive verksamheter. Det går också att lära sig självförsvar eller prova shiatsumassage. Knyppelgruppen är representerad och detsamma gäller Fritidsbanken och Konst runt Möckeln. Gambiagruppen har försäljning och Elima med vänner underhåller.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.