2016-05-24 16:01

2016-05-24 16:01

Degerfors bättre än Karlskoga

KARLSKOGA/DEGERFORS: Enkätundersökning om företagsklimatet

En stor enkät om företagsklimatet i landets kommuner presenterades på tisdagen. Den visar bland annat att Degerfors har fått förbättrat företagsklimat.

Svenskt Näringslivs enkätundersökning om företagsklimatet i landets 290 kommuner återkommer varje år och har i år besvarats av över 30 000 företagare runt om i landet. De har fått tycka till om hur de tycker att det är att driva företag i sina respektive kommuner.

– Företagsklimatet i Degerfors går åt rätt håll enligt vår undersökning. Framförallt är det den viktiga parametern Sammanfattande omdöme som får betydligt bättre betyg och Degerfors är den kommun i länet som ökar mest i den faktorn. På minussidan finns att företagen anser att tillgången på medarbetare med relevant kompetens blivit sämre men det är inget unikt för Degerfors utan tvärtom något vi ser i många kommuner, säger Karl Hulterström på Svenskt Näringsliv i Örebro.

I Karlskoga sker inga större förändringar enligt företagarna som besvarat enkäten. Vissa faktorer går upp medan andra går ned men det rör sig om förändringar på marginalen.

Lägre betyg

– Det som är negativt för Karlskogas del är att parametern Sammanfattande omdöme får lite lägre betyg i år. När vi ber företagarna sätta betyg på hur de totalt sett tycker att företagsklimatet är i Karlskoga ger de bara betyg 3 i snitt på en 6-gradig skala. 3 är godtagbart men för att nå Bra krävs 4 i betygssnitt. Här ligger Degerfors en bit före med 3,5 betyg, säger Karl Hulterström.

Förra året hade Karlskoga 3,2 i Sammanfattande omdöme. Degerfors hade 3,1 och har alltså passerat Karlskoga.

Svenskt Näringslivs enkätundersökning om företagsklimatet i landets 290 kommuner återkommer varje år och har i år besvarats av över 30 000 företagare runt om i landet. De har fått tycka till om hur de tycker att det är att driva företag i sina respektive kommuner.

– Företagsklimatet i Degerfors går åt rätt håll enligt vår undersökning. Framförallt är det den viktiga parametern Sammanfattande omdöme som får betydligt bättre betyg och Degerfors är den kommun i länet som ökar mest i den faktorn. På minussidan finns att företagen anser att tillgången på medarbetare med relevant kompetens blivit sämre men det är inget unikt för Degerfors utan tvärtom något vi ser i många kommuner, säger Karl Hulterström på Svenskt Näringsliv i Örebro.

I Karlskoga sker inga större förändringar enligt företagarna som besvarat enkäten. Vissa faktorer går upp medan andra går ned men det rör sig om förändringar på marginalen.

Lägre betyg

– Det som är negativt för Karlskogas del är att parametern Sammanfattande omdöme får lite lägre betyg i år. När vi ber företagarna sätta betyg på hur de totalt sett tycker att företagsklimatet är i Karlskoga ger de bara betyg 3 i snitt på en 6-gradig skala. 3 är godtagbart men för att nå Bra krävs 4 i betygssnitt. Här ligger Degerfors en bit före med 3,5 betyg, säger Karl Hulterström.

Förra året hade Karlskoga 3,2 i Sammanfattande omdöme. Degerfors hade 3,1 och har alltså passerat Karlskoga.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.