2016-05-23 06:00

2016-05-23 06:00

Ska cykla jorden runt

KARLSKOGA: Samlar in pengar till barnhem i Thailand

Karlskogabördige Calle Wollgård ska tillsammans med två andra cykla jorden runt. Syftet är att samla in pengar till ett barnhem i Thailand.

Det är inte första gången Calle Wollgård ger sig ut på äventyr. Redan 2011 tog han initiativ till en hundra mil lång vandring mellan Bangkok och Phuket i Thailand. 2014 spände han bågen ytterligare. Tillsammans med tre andra killar cyklade han från Karlskoga och ända ner till Phuket, en resa som var drygt 1700 mil lång och som tog lite drygt åtta månader att genomföra. Nu är det alltså dags för ännu en resa. Den här gången ska han, Eva Eriksson och Lovisa Håkansson cykla jorden runt.

Gemensamt för alla tre äventyren är att Calle Wollgård drog i gång dem för att samla in pengar till ett barnhem i byn Muang Mai i Phuket. Den senaste cykelresan drog in totalt 370 000 kronor till barnhemmet.

– Den här gången siktar vi på att det ska bli ännu mer, säger Calle Wollgård.

Resan går under namnet The Happy World Tour. För att få så mycket uppmärksamhet som möjligt, och därmed maximera möjligheten att samla in pengar, bad Calle Wollgård skådespelaren Kjell Bergqvist att agera ambassadör för resan.

Kjell Bergqvist och Calle Wollgård har känt varandra länge eftersom båda är starkt engagerade i barnhemmet i Muang Mai.

– Han var inte svårövertalad, säger Calle Wollgård.

3000 mil

Förra resan avslutades vid barnhemmet, vilket även den här resan ska göra. Den stora skillnaden är att den här gången ska resan även börja där.

– Vi räknar med att gå i mål på samma ställe ungefär ett år senare.

Starten går alltså i Thailand. Färden går i sydostlig riktning, via Malaysia och Singapore till Indonesien. Där byter de till flygplan och flyger över till norra delarna av Australien, vid Darwin. Därifrån cyklar de sedan österut till Sydney. Sedan blir det flyg till Nya Zeeland och därefter flyg till USA:s västkust. När den amerikanska kontinenten är avklarad flyger man till Sydeuropa och cyklar vidare mot Centralasien, upp mot och genom hela Kina och sedan tillbaka till Thailand. Totalt kommer deltagarna att ha betat av drygt 3000 mil när resan är över.

Positiva minnen

Calle Wolgård ser fram emot resan. Han har många positiva minnen från den förra.

– Jag har till exempel jättefina minnen från Iran, där det var otroliga människor som var fantastiskt gästvänliga. Det vill jag uppleva igen. Och jag ser fram emot att få uppleva häftig natur, inte minst Nya Zeeland.

Startdatumet är satt till 1 oktober. Resrutten är planerad så att man ska slippa minusgrader så mycket som möjligt under hela resan.

– Från början var det tänkt att vi skulle cykla åt andra hållet, västerut, men då hade vi varit i norra Kina mitt i vintern och det hade nog inte varit en jättetrevlig upplevelse. Det är mycket mer praktiskt med plusgrader när man ska göra något sådant här.

Målet med resan är alltså att samla in pengar till barnhemmet i Muang Mai. De som vill stödja kan göra det på olika sätt.

– Man kan till exempel skänka valfri summa för varje mil som vi cyklar.

Mer information finns på www.thehappyworldtour.com.

Det är inte första gången Calle Wollgård ger sig ut på äventyr. Redan 2011 tog han initiativ till en hundra mil lång vandring mellan Bangkok och Phuket i Thailand. 2014 spände han bågen ytterligare. Tillsammans med tre andra killar cyklade han från Karlskoga och ända ner till Phuket, en resa som var drygt 1700 mil lång och som tog lite drygt åtta månader att genomföra. Nu är det alltså dags för ännu en resa. Den här gången ska han, Eva Eriksson och Lovisa Håkansson cykla jorden runt.

Gemensamt för alla tre äventyren är att Calle Wollgård drog i gång dem för att samla in pengar till ett barnhem i byn Muang Mai i Phuket. Den senaste cykelresan drog in totalt 370 000 kronor till barnhemmet.

– Den här gången siktar vi på att det ska bli ännu mer, säger Calle Wollgård.

Resan går under namnet The Happy World Tour. För att få så mycket uppmärksamhet som möjligt, och därmed maximera möjligheten att samla in pengar, bad Calle Wollgård skådespelaren Kjell Bergqvist att agera ambassadör för resan.

Kjell Bergqvist och Calle Wollgård har känt varandra länge eftersom båda är starkt engagerade i barnhemmet i Muang Mai.

– Han var inte svårövertalad, säger Calle Wollgård.

3000 mil

Förra resan avslutades vid barnhemmet, vilket även den här resan ska göra. Den stora skillnaden är att den här gången ska resan även börja där.

– Vi räknar med att gå i mål på samma ställe ungefär ett år senare.

Starten går alltså i Thailand. Färden går i sydostlig riktning, via Malaysia och Singapore till Indonesien. Där byter de till flygplan och flyger över till norra delarna av Australien, vid Darwin. Därifrån cyklar de sedan österut till Sydney. Sedan blir det flyg till Nya Zeeland och därefter flyg till USA:s västkust. När den amerikanska kontinenten är avklarad flyger man till Sydeuropa och cyklar vidare mot Centralasien, upp mot och genom hela Kina och sedan tillbaka till Thailand. Totalt kommer deltagarna att ha betat av drygt 3000 mil när resan är över.

Positiva minnen

Calle Wolgård ser fram emot resan. Han har många positiva minnen från den förra.

– Jag har till exempel jättefina minnen från Iran, där det var otroliga människor som var fantastiskt gästvänliga. Det vill jag uppleva igen. Och jag ser fram emot att få uppleva häftig natur, inte minst Nya Zeeland.

Startdatumet är satt till 1 oktober. Resrutten är planerad så att man ska slippa minusgrader så mycket som möjligt under hela resan.

– Från början var det tänkt att vi skulle cykla åt andra hållet, västerut, men då hade vi varit i norra Kina mitt i vintern och det hade nog inte varit en jättetrevlig upplevelse. Det är mycket mer praktiskt med plusgrader när man ska göra något sådant här.

Målet med resan är alltså att samla in pengar till barnhemmet i Muang Mai. De som vill stödja kan göra det på olika sätt.

– Man kan till exempel skänka valfri summa för varje mil som vi cyklar.

Mer information finns på www.thehappyworldtour.com.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.