2016-05-23 19:36

2016-05-23 19:36

Fängelse för barnarov

BROTT: Höll dottern i Libyen i nästan tre och ett halvt år

En man lurade sin före detta fru och barn till Libyen och tvingade sedan kvinnan att lämna den då tvååriga flickan. Nu har han dömts fängelse för grov egenmäktighet med barn.

Paret, som då bodde i Karlskoga, skiljde sig och så småningom tilldelades kvinnan ensam vårdnad. Mannen fick umgängesrätt under särskilt angivna tider. Av vårdnadsdomen framgår att kvinnan varit rädd för att mannen skulle föra bort dottern.

I december 2012 gick dock kvinnan med på att de tillsammans skulle åka till Tunisien för att flickan, som då var två år gammal, skulle får träffa pappans familj. Väl där anslöt mannens bror och kvinnan och dottern fördes till mannens hemland Libyen. Han höll dottern hos sig och inledde en rättsprocess om att få ensam vårdnad. Han anmälde också kvinnan för flera brott vilket gjorde att hon inte fick lämna landet.

Återvände själv

I maj 2014 kunde kvinnan återvända till Sverige och inledde då en kamp för att få tillbaka dottern. I juli förra året häktades mannen i sin frånvaro och efter att en europeisk arresteringsorder utfärdats så greps mannen på en flygplats i Amsterdam i februari. Han fördes sedan till Sverige och har suttit häktad sedan dess.

Mannen har förnekat att han fört bort dottern och menar att resan skett i samförstånd. Vidare har han anfört att uppstått bråk under resan, att kvinnan uppträtt aggressivt varför han hållit dottern från henne för att skydda henne.

Tingsrätten anser dock att det är klart bevisat att mannen övertalat kvinnan att ta med barnet till Tunisien och att syftet med resan från början var att föra dem till Libyen och ta dottern. Bland annat anförs det faktum att han inte låtit kvinnan ha någon kontakt med dottern samt att han i stället för att lämna tillbaka flickan till kvinnan inlett en rättsprocess där att få vårdnaden.

Grovt brott

Mannen fälldes för egenmäktighet med barn och då han bland annat skiljt dottern från sin vårdnadshavare plötsligt och sedan placerat henne i en främmande miljö och med främmande människor så bedöms brottet som grovt.

Påföljden fastställdes till fängelse i ett år och nio månader. Rätten anser också att det finns risk för att mannen flyr varför han ska stanna i häkte tills det att domen vinner laga kraft.

Kvinnan hade också yrkat på ett skadestånd på 5 000 kronor för kränkning. Rätten ansåg inte att brottet inneburit en sådan kränkning i hennes personliga integritet och ogillade yrkandet.

Paret, som då bodde i Karlskoga, skiljde sig och så småningom tilldelades kvinnan ensam vårdnad. Mannen fick umgängesrätt under särskilt angivna tider. Av vårdnadsdomen framgår att kvinnan varit rädd för att mannen skulle föra bort dottern.

I december 2012 gick dock kvinnan med på att de tillsammans skulle åka till Tunisien för att flickan, som då var två år gammal, skulle får träffa pappans familj. Väl där anslöt mannens bror och kvinnan och dottern fördes till mannens hemland Libyen. Han höll dottern hos sig och inledde en rättsprocess om att få ensam vårdnad. Han anmälde också kvinnan för flera brott vilket gjorde att hon inte fick lämna landet.

Återvände själv

I maj 2014 kunde kvinnan återvända till Sverige och inledde då en kamp för att få tillbaka dottern. I juli förra året häktades mannen i sin frånvaro och efter att en europeisk arresteringsorder utfärdats så greps mannen på en flygplats i Amsterdam i februari. Han fördes sedan till Sverige och har suttit häktad sedan dess.

Mannen har förnekat att han fört bort dottern och menar att resan skett i samförstånd. Vidare har han anfört att uppstått bråk under resan, att kvinnan uppträtt aggressivt varför han hållit dottern från henne för att skydda henne.

Tingsrätten anser dock att det är klart bevisat att mannen övertalat kvinnan att ta med barnet till Tunisien och att syftet med resan från början var att föra dem till Libyen och ta dottern. Bland annat anförs det faktum att han inte låtit kvinnan ha någon kontakt med dottern samt att han i stället för att lämna tillbaka flickan till kvinnan inlett en rättsprocess där att få vårdnaden.

Grovt brott

Mannen fälldes för egenmäktighet med barn och då han bland annat skiljt dottern från sin vårdnadshavare plötsligt och sedan placerat henne i en främmande miljö och med främmande människor så bedöms brottet som grovt.

Påföljden fastställdes till fängelse i ett år och nio månader. Rätten anser också att det finns risk för att mannen flyr varför han ska stanna i häkte tills det att domen vinner laga kraft.

Kvinnan hade också yrkat på ett skadestånd på 5 000 kronor för kränkning. Rätten ansåg inte att brottet inneburit en sådan kränkning i hennes personliga integritet och ogillade yrkandet.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.