2016-05-21 06:00

2016-05-21 07:36

Trygghet i kubik

MÖCKELNGYMNASIET: Utställning om mänskliga rättigheter

I går visade gymnasieeleverna vad trygghet, och otrygghet, betyder för dem. Kuben som innehåller huvuddelen av utställningen ska sedan visas i Kungsträdgården i Stockholm.

Sedan februari har eleverna på Möckelngymnasiet arbetat med det så kallade Kubprojektet, som går under temat Varje människa kan göra skillnad. Det är Raoul Wallenberg Academy som ligger bakom och syftet är att lyfta fram mänskliga rättigheter.

– De har gjort miniutställningar där de med texter eller bilder har visat vad trygghet betyder för dem. Till exempel har det varit med nycklar, som symboliserar hemmet, gosedjur eller en kudde, säger läraren Katarina Vitez, som tillsammans med kollegan Öivind Harsem hållit i projektet.

Mer om Wallenberg

Eleverna har också fått lära sig mer om Raoul Wallenberg och hur han räddade judar från förintelsen under andra världskriget.

För själva kuben har eleverna gjort Blackout poetry, det vill säga att de genom att svärta boksidor skapat dikter av de ord som blivit kvar. Dessutom har Filippa Asplund Sundström fått hedersuppdraget att välja ut fotografier till utställningen.

– Jag har valt ett 40-tal bilder som visar otrygghet. Min favorit är nog en där jag ligger på en tågräls, som en kompis har tagit. Den ser väldigt fridfull ut samtidigt som det ändå är otryggt.

Göra flaggor

Det är främst elever från årskurs ett på den samhällsvetenskapliga linjen samt från två förberedelseklasser som arbetat med utställningen. Under gårdagen fick dock alla på skolan göra flaggor där de visade vad som är trygghet för just dem. Flaggorna hängdes sedan upp på skolgården när det var dags för invigningen. Efter flera månaders nyfikenhet fick alla titta in i kuben, se de vackra fotografierna rulla fram och läsa dikterna som hängts upp där inne.

Efter det fortsatte dagen med aktiviteter som elevrådet anordnat och som också följde temat trygghet och gemenskap. I slutet av augusti transporteras kuben till Stockholm där den ska visas upp i Kungsträdgården tillsammans med de andra 29 kuberna.

Sedan februari har eleverna på Möckelngymnasiet arbetat med det så kallade Kubprojektet, som går under temat Varje människa kan göra skillnad. Det är Raoul Wallenberg Academy som ligger bakom och syftet är att lyfta fram mänskliga rättigheter.

– De har gjort miniutställningar där de med texter eller bilder har visat vad trygghet betyder för dem. Till exempel har det varit med nycklar, som symboliserar hemmet, gosedjur eller en kudde, säger läraren Katarina Vitez, som tillsammans med kollegan Öivind Harsem hållit i projektet.

Mer om Wallenberg

Eleverna har också fått lära sig mer om Raoul Wallenberg och hur han räddade judar från förintelsen under andra världskriget.

För själva kuben har eleverna gjort Blackout poetry, det vill säga att de genom att svärta boksidor skapat dikter av de ord som blivit kvar. Dessutom har Filippa Asplund Sundström fått hedersuppdraget att välja ut fotografier till utställningen.

– Jag har valt ett 40-tal bilder som visar otrygghet. Min favorit är nog en där jag ligger på en tågräls, som en kompis har tagit. Den ser väldigt fridfull ut samtidigt som det ändå är otryggt.

Göra flaggor

Det är främst elever från årskurs ett på den samhällsvetenskapliga linjen samt från två förberedelseklasser som arbetat med utställningen. Under gårdagen fick dock alla på skolan göra flaggor där de visade vad som är trygghet för just dem. Flaggorna hängdes sedan upp på skolgården när det var dags för invigningen. Efter flera månaders nyfikenhet fick alla titta in i kuben, se de vackra fotografierna rulla fram och läsa dikterna som hängts upp där inne.

Efter det fortsatte dagen med aktiviteter som elevrådet anordnat och som också följde temat trygghet och gemenskap. I slutet av augusti transporteras kuben till Stockholm där den ska visas upp i Kungsträdgården tillsammans med de andra 29 kuberna.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.