2016-05-20 13:14

2016-05-20 13:14

Välj mer vegetariskt

Karlskoga: Minska på köttkonsumtionen

Dagens köttproduktion påverkar vår hälsa och bidrar till miljöförstöring. För att problemet ska minska måste köttproduktionen bli mindre.

Varför ska vi äta mindre kött? Enligt mig finns det många skäl för att äta mindre kött, dels för att det är många nackdelar med att äta för mycket kött. För det första innehåller kött för mycket protein och fett. För det andra så dubblar det risken till sjukdomar som till exempel kärlsjukdomar, cancer, fetma och diabetes.

Som det ser ut i dagsläget så äter en person i Sverige cirka 60 kilo kött om året och det är en anledning till att det har ökat med 40 procent sedan 1990-talet, enligt siffror från Jordbruksverket. Den ökande köttproduktionen har en stor negativ inverkan på vår hälsa. För att vi ska må bra bör vi inte äta mer än 500 gram kött i veckan, säger R. Bjerselius, (2014-09-01) toxikolog på Livsmedelsverket.

Att välja en vegetarisk kost har många fördelar. Bland annat genom att äta vegetariskt får vi i oss rätt mängd protein, fett och fibrer. Det bidrar också till att vi får lägre kolesterolvärden och lägre blodtryck. Dessutom är det lättare att hålla formen eftersom vi orkar mer när vi äter vegetarisk mat för det innehåller mer energi.

Det är också ekonomiskt att vara vegetarian eftersom många köttprodukter är väldigt kostsamma. Genom att bli vegetarian kommer man upptäcka många nya rätter och annan slags mat som ofta är baserade på vegetariska produkter, till exempel italienskt, thailändsk och indisk mat.

Det finns dock några nackdelar med att vara vegetarian. En nackdel är att man inte kan äta viss mat som man gillar. Det är också en förlust att man inte kan ta del av den högtidsbaserade maten och de traditionella rätterna.

Det är också en risk att man inte får i sig de viktiga vitaminerna och ämnena om man inte äter rätt. Böner och linser är bra produkter som innehåller mycket vitaminer som vi behöver. En till nackdel är att det finns väldigt få snabbmatställen som serverar vegetarisk mat, så ett spontant besök på stan leder ofta till att leta efter en restaurang som serverar vegetarisk mat.

Att ta steget att bli vegetarian eller att äta mer vegetariskt är oftast svårt. Det kan bero på många anledningar. Många tycker det är svårt att veta hur man ska få i sig all näring som man får av köttet. Det är också många som inte vet vad det finns för vegetariska alternativ istället för kött. Det är vanligast att vegetarisk mat bara förknippas med grönsaker, bönor och linser. Det är många som inte tänker på är att det finns så mycket mer, till exempel quornfärs, linsbiffar och grytor.

De som har tagit steget att äta mer vegetariskt tycker ofta att det är svårt i början att byta ut till exempel köttfärs mot quornfärs, eftersom de vet hur det ska smaka och då är det extra svårt att ersätta köttet. Istället kan man då prova på nya rätter som avokado sallad och blomkålsoppa där köttet inte behövs.

Alla kan vi påverka lite genom att välja att äta mer vegetariskt åtminstone en gång i veckan för att minska dagens köttproduktion. Påverka också din egen hälsa genom att välja mer vegetariskt och mindre kött.

Elev på Möckelngymnasiet

Varför ska vi äta mindre kött? Enligt mig finns det många skäl för att äta mindre kött, dels för att det är många nackdelar med att äta för mycket kött. För det första innehåller kött för mycket protein och fett. För det andra så dubblar det risken till sjukdomar som till exempel kärlsjukdomar, cancer, fetma och diabetes.

Som det ser ut i dagsläget så äter en person i Sverige cirka 60 kilo kött om året och det är en anledning till att det har ökat med 40 procent sedan 1990-talet, enligt siffror från Jordbruksverket. Den ökande köttproduktionen har en stor negativ inverkan på vår hälsa. För att vi ska må bra bör vi inte äta mer än 500 gram kött i veckan, säger R. Bjerselius, (2014-09-01) toxikolog på Livsmedelsverket.

Att välja en vegetarisk kost har många fördelar. Bland annat genom att äta vegetariskt får vi i oss rätt mängd protein, fett och fibrer. Det bidrar också till att vi får lägre kolesterolvärden och lägre blodtryck. Dessutom är det lättare att hålla formen eftersom vi orkar mer när vi äter vegetarisk mat för det innehåller mer energi.

Det är också ekonomiskt att vara vegetarian eftersom många köttprodukter är väldigt kostsamma. Genom att bli vegetarian kommer man upptäcka många nya rätter och annan slags mat som ofta är baserade på vegetariska produkter, till exempel italienskt, thailändsk och indisk mat.

Det finns dock några nackdelar med att vara vegetarian. En nackdel är att man inte kan äta viss mat som man gillar. Det är också en förlust att man inte kan ta del av den högtidsbaserade maten och de traditionella rätterna.

Det är också en risk att man inte får i sig de viktiga vitaminerna och ämnena om man inte äter rätt. Böner och linser är bra produkter som innehåller mycket vitaminer som vi behöver. En till nackdel är att det finns väldigt få snabbmatställen som serverar vegetarisk mat, så ett spontant besök på stan leder ofta till att leta efter en restaurang som serverar vegetarisk mat.

Att ta steget att bli vegetarian eller att äta mer vegetariskt är oftast svårt. Det kan bero på många anledningar. Många tycker det är svårt att veta hur man ska få i sig all näring som man får av köttet. Det är också många som inte vet vad det finns för vegetariska alternativ istället för kött. Det är vanligast att vegetarisk mat bara förknippas med grönsaker, bönor och linser. Det är många som inte tänker på är att det finns så mycket mer, till exempel quornfärs, linsbiffar och grytor.

De som har tagit steget att äta mer vegetariskt tycker ofta att det är svårt i början att byta ut till exempel köttfärs mot quornfärs, eftersom de vet hur det ska smaka och då är det extra svårt att ersätta köttet. Istället kan man då prova på nya rätter som avokado sallad och blomkålsoppa där köttet inte behövs.

Alla kan vi påverka lite genom att välja att äta mer vegetariskt åtminstone en gång i veckan för att minska dagens köttproduktion. Påverka också din egen hälsa genom att välja mer vegetariskt och mindre kött.

Elev på Möckelngymnasiet