2016-05-20 15:42

2016-05-20 15:42

Hon plåtar alltid utomhus

SOVMORGON: Ida Olsson lämnade Karlskoga för Åre där hon startade eget

Ida Olsson har fyllt 24 år. Hon startade för fyra månader sedan företaget Utomhusfotografen - I skog och mark och säger själv att det snabbt går framåt. ”Jag verkar ha hittat en nisch genom att fotografera allting utomhus i naturlig miljö” säger hon.

Ida Olsson är född och uppvuxen i Karlskoga men bor sedan 2014 i Åre tillsammans med pojkvännen Jack Bardhamre, även han från Karlskoga.

– Det är en ganska liten stuga nära skogen, säger Ida Olsson och berättar att hon alltid fotograferat. Men det betyder inte att vägen varit spikrak eftersom hon hoppade av Bregårdsskolans bildestetiska program och aldrig tog studenten.

– Jag tröttnade på skolan och började jobba. Jag fick ta de jobb som fanns och hamnade i Tele 2:s kundtjänst. Men eftersom jag är kreativ till min natur klarade jag inte av att sitta där, tillägger Ida Olsson.

Därför insåg hon att hon måste plugga och läste upp betygen på Komvux i Karlskoga för att 2013 kunna söka till den ettåriga floristutbildningen i Töreboda.

– Jag insåg att jag ville jobba med någonting kreativt men visste inte då att det skulle bli foto.

Floristutbildningen var lokaliserad till en bondgård omgiven av en förtjusande natur och i utbildningen ingick att driva en blogg. Ida Olsson hade fått tillåtelse att ta med sig systemkameran, en Canon 6D, till skolan och skrev och plåtade till bloggen.

– Jag fick mycket uppmärksamhet och beröm för att jag tog fina bilder, konstaterar hon men antyder att det fortfarande inte var givet att det skulle bli foto i framtiden.

Jobbade som florist

– Direkt efter skolan, 2014, flyttade vi till Åre där jag fick jobb som florist. Jag önskar att jag kunde ge ett enkelt svar på frågan varför det blev Åre men jag och min pojkvän Jack ville prova något nytt och komma närmare fjällvärlden.

– Vi älskar naturen båda två och är mycket ute och utforskar omgivningen.

Det ena leder till det andra och i januari startar Ida Olsson sitt företag som heter vad det är, Utomhusfotografen. Det kan också finnas under namnet Utomhusfotografen Åre men eftersom hon ingalunda är bunden till Åre vad gäller jobben tycker hon det räcker med Utomhusfotografen.

– Jag är inte låst till Åre som fotograf utan kan resa i hela Sverige, förtydligar hon.

9 400 följare

Men hon driver också ett Instagramkonto, som har 9 400 följare, under namnet Iskogochmark.

– Där inkluderar jag även privatlivet så därför kanske det är bättre att söka mig under namnet Utomhusfotografen - I skog och mark.

– Nu kan jag jobba deltid med företaget så det har gått fort framåt eftersom jag bara hållit på i fyra månader, säger hon och räknar upp Woolpower, ett företag som gör ullkläder, Tentipi, som tillverkar tältkåtor, Klättermusen och Morakniv som några betydelsefulla kunder.

– Jag får också en hel del bröllop och porträtt men oavsett om det är ett företag som vill ha en produkt lanserad eller människor på bilden så fotograferar jag utomhus med naturbakgrund.

Springvikarie

Vid sidan av fotograferandet är hon vikarie på olika förskolor och jobbar även extra i en friluftsbutik.

Ida Olsson skriver på hemsidan att hon brinner för friluftsliv, skogen, fjällen och den friska luften. Hon tror på att leva enkelt och konsumera smartare och drömmer om att i framtiden kunna starta en välgörenhetsorganisation genom I skog och mark som på något sätt kan bidra till en bättre värld.

– Jag hittar ständigt ny inspiration i naturen men även genom andra fotografer, säger hon och nämner Elena Shumilova och Elisabeth Gadd som två favoritfotografer. Och skulle hennes förhoppningar infrias dröjer det inte alltför länge innan hon kan fotografera på heltid och leva på sitt företag.

– Jag älskar det jag gör så jobbet och privatlivet går ihop, konstaterar Ida Olsson.

Ida Olsson är född och uppvuxen i Karlskoga men bor sedan 2014 i Åre tillsammans med pojkvännen Jack Bardhamre, även han från Karlskoga.

– Det är en ganska liten stuga nära skogen, säger Ida Olsson och berättar att hon alltid fotograferat. Men det betyder inte att vägen varit spikrak eftersom hon hoppade av Bregårdsskolans bildestetiska program och aldrig tog studenten.

– Jag tröttnade på skolan och började jobba. Jag fick ta de jobb som fanns och hamnade i Tele 2:s kundtjänst. Men eftersom jag är kreativ till min natur klarade jag inte av att sitta där, tillägger Ida Olsson.

Därför insåg hon att hon måste plugga och läste upp betygen på Komvux i Karlskoga för att 2013 kunna söka till den ettåriga floristutbildningen i Töreboda.

– Jag insåg att jag ville jobba med någonting kreativt men visste inte då att det skulle bli foto.

Floristutbildningen var lokaliserad till en bondgård omgiven av en förtjusande natur och i utbildningen ingick att driva en blogg. Ida Olsson hade fått tillåtelse att ta med sig systemkameran, en Canon 6D, till skolan och skrev och plåtade till bloggen.

– Jag fick mycket uppmärksamhet och beröm för att jag tog fina bilder, konstaterar hon men antyder att det fortfarande inte var givet att det skulle bli foto i framtiden.

Jobbade som florist

– Direkt efter skolan, 2014, flyttade vi till Åre där jag fick jobb som florist. Jag önskar att jag kunde ge ett enkelt svar på frågan varför det blev Åre men jag och min pojkvän Jack ville prova något nytt och komma närmare fjällvärlden.

– Vi älskar naturen båda två och är mycket ute och utforskar omgivningen.

Det ena leder till det andra och i januari startar Ida Olsson sitt företag som heter vad det är, Utomhusfotografen. Det kan också finnas under namnet Utomhusfotografen Åre men eftersom hon ingalunda är bunden till Åre vad gäller jobben tycker hon det räcker med Utomhusfotografen.

– Jag är inte låst till Åre som fotograf utan kan resa i hela Sverige, förtydligar hon.

9 400 följare

Men hon driver också ett Instagramkonto, som har 9 400 följare, under namnet Iskogochmark.

– Där inkluderar jag även privatlivet så därför kanske det är bättre att söka mig under namnet Utomhusfotografen - I skog och mark.

– Nu kan jag jobba deltid med företaget så det har gått fort framåt eftersom jag bara hållit på i fyra månader, säger hon och räknar upp Woolpower, ett företag som gör ullkläder, Tentipi, som tillverkar tältkåtor, Klättermusen och Morakniv som några betydelsefulla kunder.

– Jag får också en hel del bröllop och porträtt men oavsett om det är ett företag som vill ha en produkt lanserad eller människor på bilden så fotograferar jag utomhus med naturbakgrund.

Springvikarie

Vid sidan av fotograferandet är hon vikarie på olika förskolor och jobbar även extra i en friluftsbutik.

Ida Olsson skriver på hemsidan att hon brinner för friluftsliv, skogen, fjällen och den friska luften. Hon tror på att leva enkelt och konsumera smartare och drömmer om att i framtiden kunna starta en välgörenhetsorganisation genom I skog och mark som på något sätt kan bidra till en bättre värld.

– Jag hittar ständigt ny inspiration i naturen men även genom andra fotografer, säger hon och nämner Elena Shumilova och Elisabeth Gadd som två favoritfotografer. Och skulle hennes förhoppningar infrias dröjer det inte alltför länge innan hon kan fotografera på heltid och leva på sitt företag.

– Jag älskar det jag gör så jobbet och privatlivet går ihop, konstaterar Ida Olsson.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.