2016-05-20 06:00

2016-05-20 06:00

40 nya villatomter

KARLSKOGA: Planerar nya tomter vid Äspenäs och Finnebäck

Detaljplanen med ett 20-tal tomter vid Äspenäs har varit i gång i cirka ett år och beräknas vara klar någon gång i höst och därefter ska kommunen jobba vidare med ett 20-tal tomter vid Finnebäck.

Johan Mood, planarkitekt på Mark- och planeringsavdelningen är glad över utvecklingen.

– Detaljplanen har varit i gång i cirka ett år och den ska samspelas med utbyggnaden av vatten och avlopp som går från Degerfors och vidare till Karlskoga lasarett. Den ledningen passerar Äspenäs och det är därför vi kan skapa nya bostadstomter.

Han berättar att ingen vill köpa på sig en vattenanslutning utan att veta om man får bygga en större villa i framtiden.

Ägs av kommunen

All mark där tomterna är inritade ägs av Karlskogas kommun och har egen rådighet över marken så han tror inte att det blir några problem med att sälja ut tomter.

– Tomterna vid Äspenäs kommer att få sjöutsikt. Där är marken väldigt kuperad så alla tomter få sjöutsikt och 6-7 tomter kommer få direkt sjökontakt och det kommer anläggas ett strandstråk genom bebyggelsen så alla får tillgång till vattnet. Tomtraden längs med vattnet, som finns i dag, kommer ses över och anpassas för permanentboende.

I dag finns även den tänkta vägsträckningen och bron över Möckeln med i detaljplanen och även den tänkta tågstationen finns vid Äspenäs.

– Den 1 juni kommer vi att bjuda in alla boende i området till ett möte där vi ska informera om allt om tomtförsäljning, dragningen av vatten och avlopp och den framtida planeringen av väg- och tågdragningen.

Ny väg ner

När detaljplanen är klar över Äspenäs så börjar man med detaljplanen över Finnebäck, eller Storängasudden som kommunen kallar området. Även där ska kommunens sälja ut ett 20-tal villatomter. Infarten till det området blir Finnebacksvägen. Det är vägen som slutar tvärt bredvid bussgaraget vid Storängen.

– Tomterna blir nedanför skogspartier och ner mot gärderna. Där kommer inte tomterna ha någon sjökontakt som tomterna vid Äspenäs.

Johan Mood berättar att det är ett sug efter tomter i Karlskoga.

– Det är mycket som händer i Karlskoga nu med både bostäder och annan verksamhet.

Johan Mood, planarkitekt på Mark- och planeringsavdelningen är glad över utvecklingen.

– Detaljplanen har varit i gång i cirka ett år och den ska samspelas med utbyggnaden av vatten och avlopp som går från Degerfors och vidare till Karlskoga lasarett. Den ledningen passerar Äspenäs och det är därför vi kan skapa nya bostadstomter.

Han berättar att ingen vill köpa på sig en vattenanslutning utan att veta om man får bygga en större villa i framtiden.

Ägs av kommunen

All mark där tomterna är inritade ägs av Karlskogas kommun och har egen rådighet över marken så han tror inte att det blir några problem med att sälja ut tomter.

– Tomterna vid Äspenäs kommer att få sjöutsikt. Där är marken väldigt kuperad så alla tomter få sjöutsikt och 6-7 tomter kommer få direkt sjökontakt och det kommer anläggas ett strandstråk genom bebyggelsen så alla får tillgång till vattnet. Tomtraden längs med vattnet, som finns i dag, kommer ses över och anpassas för permanentboende.

I dag finns även den tänkta vägsträckningen och bron över Möckeln med i detaljplanen och även den tänkta tågstationen finns vid Äspenäs.

– Den 1 juni kommer vi att bjuda in alla boende i området till ett möte där vi ska informera om allt om tomtförsäljning, dragningen av vatten och avlopp och den framtida planeringen av väg- och tågdragningen.

Ny väg ner

När detaljplanen är klar över Äspenäs så börjar man med detaljplanen över Finnebäck, eller Storängasudden som kommunen kallar området. Även där ska kommunens sälja ut ett 20-tal villatomter. Infarten till det området blir Finnebacksvägen. Det är vägen som slutar tvärt bredvid bussgaraget vid Storängen.

– Tomterna blir nedanför skogspartier och ner mot gärderna. Där kommer inte tomterna ha någon sjökontakt som tomterna vid Äspenäs.

Johan Mood berättar att det är ett sug efter tomter i Karlskoga.

– Det är mycket som händer i Karlskoga nu med både bostäder och annan verksamhet.

  • Anders Persson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.