2016-05-19 16:17

2016-05-19 16:17

Pippi Punkare möter hemlösa

TEATER: Ung Teater intar Kungsteatern på söndag

Hon heter egentligen Petra men kallas för Pippi och bor själv i det stora huset. Hennes föräldrar arbetar utomlands, hon vet inte var men de är förmodligen hjälparbetare av något slag.

Petra har låtit två hemlösa bo hos sig ett tag. Den ene heter Karl Nilsson och har jobbat som advokat och den andre kallar hon för Lilla Gubben men han heter egentligen Illie och kommer från Rumänien och sitter på dagarna utanför en av stadens livsmedelsbutiker.

My Fröberg har skrivit pjäsen som tar upp viktiga ämnen som vår rädsla för det främmande, att vi människor kan se olika ut men ändå har mycket gemensamt. Pippi Punkare uppförs av Ung Teater som denna gång representeras av Kulturskolans äldsta teaterelever. Föreställningen kommer efter söndagens premiär att spelas dagtid för årskurs 4-6 i Karlskoga.

– Vi har skrivit egna pjäser förut i gruppen men det här är första gången som jag själv har skrivit ett manus, säger My Fröberg som tycker det är spännande att få testa och utveckla sin förmåga att skriva en egen berättelse när lusten och viljan finns.

– Självklart har jag fått stor hjälp med idéer av gruppen, tillägger hon och betonar att det trots namnet inte är en pjäs om Pippi Långstrump utan om Petra Karlsson, en punkrockare som vågar gå sin egen väg.

My Fröberg och gruppen tycker att Pippi är en riktig förebild, en tjej som vågar vara sig själv och står upp för det hon tror på och inte låter sig kuvas hur som helst.

– Helt enkelt en sann rebell med ett stort punkhjärta, inflikar Erik Röjare som spelar socialsekreteraren fru Pruzelius.

Kulturskolans äldsta teaterelever leds av Peter Krantz som även regisserat Pippi Punkare.

Petra har låtit två hemlösa bo hos sig ett tag. Den ene heter Karl Nilsson och har jobbat som advokat och den andre kallar hon för Lilla Gubben men han heter egentligen Illie och kommer från Rumänien och sitter på dagarna utanför en av stadens livsmedelsbutiker.

My Fröberg har skrivit pjäsen som tar upp viktiga ämnen som vår rädsla för det främmande, att vi människor kan se olika ut men ändå har mycket gemensamt. Pippi Punkare uppförs av Ung Teater som denna gång representeras av Kulturskolans äldsta teaterelever. Föreställningen kommer efter söndagens premiär att spelas dagtid för årskurs 4-6 i Karlskoga.

– Vi har skrivit egna pjäser förut i gruppen men det här är första gången som jag själv har skrivit ett manus, säger My Fröberg som tycker det är spännande att få testa och utveckla sin förmåga att skriva en egen berättelse när lusten och viljan finns.

– Självklart har jag fått stor hjälp med idéer av gruppen, tillägger hon och betonar att det trots namnet inte är en pjäs om Pippi Långstrump utan om Petra Karlsson, en punkrockare som vågar gå sin egen väg.

My Fröberg och gruppen tycker att Pippi är en riktig förebild, en tjej som vågar vara sig själv och står upp för det hon tror på och inte låter sig kuvas hur som helst.

– Helt enkelt en sann rebell med ett stort punkhjärta, inflikar Erik Röjare som spelar socialsekreteraren fru Pruzelius.

Kulturskolans äldsta teaterelever leds av Peter Krantz som även regisserat Pippi Punkare.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.