2016-05-19 16:15

2016-05-19 16:15

Evert Taube i våra hjärtan

MUSIK: Karlskoga Sångargille har plockat ur nationalskaldens låtskatt

Karlskoga Sångargille har botaniserat i den låtskatt Evert Taube lämnade efter sig och tänker bjuda på ett 20-tal mer eller mindre klassiska visor. Men för att ta del av dessa pärlor krävs att man betalar entré till söndagens konsert i Mötesplats Alfred Nobel i Björkborn.

Programmet har döpts till Evert Taube i våra hjärtan och ska ses som en tidsresa i ord och ton med nationalskalden. Peter Sundh har engagerats som presentatör och till sin hjälp har han ett manus som skrivits av Håkan Aspelin som är ordförande i Karlskoga Sångargille.

Men även tre solister har engagerats och det är Maria Ljungström, Stefan Chrunak och David Persson.

Stockholmsmelodi, Fritiof i Arkadien, Vals i Valparaiso, Pepita dansar, Brevet från Lillan, Rosa på bal, Maj på Malö, Fragancia, Nocturne, Sololà, Balladen om briggen Blue Bird och Änglamark är några av de sånger som publiken får lyssna till.

Karlskoga Sångargille räknar 27 februari 1942 som startpunkt. Den dagen ombildades Karlskoga Sångargille till ett körsällskap som fick namnet Karlskoga Arbetarsångförening och det var också det namnet som gällde fram till 1973 då det gamla namnet Karlskoga Sångargille återtogs. Henning Stettin var körens förste ordförande medan Hilding Magnusson var den förste dirigenten. Och när man talar om Karlskoga Sångargille går det inte att undvika nämna Oskar Lundvall som ledde kören i 35 år.

När det 2012 var dags för 70-årsfirande var det Ali Dadaschev som ledde kören och han dirigerade även jubileumskonserten i Musikpalatset. Sedan januari i år heter körens dirigent Kerstin Chrunak.

– Vi gör inte så många sådana här konserter utan Valborgsmässoaftonen och Första maj är våra stora helger, säger Boo Thuvander och berättar att det i år blev sex framträdanden under Valborg och ett på Första maj.

– Vi har runt 25 medlemmar varav 20-talet är aktiva sångare, tillägger Boo Thuvander och nämner att kören repeterar en gång i veckan - tisdagskvällar - i Österledskyrkan.

Programmet har döpts till Evert Taube i våra hjärtan och ska ses som en tidsresa i ord och ton med nationalskalden. Peter Sundh har engagerats som presentatör och till sin hjälp har han ett manus som skrivits av Håkan Aspelin som är ordförande i Karlskoga Sångargille.

Men även tre solister har engagerats och det är Maria Ljungström, Stefan Chrunak och David Persson.

Stockholmsmelodi, Fritiof i Arkadien, Vals i Valparaiso, Pepita dansar, Brevet från Lillan, Rosa på bal, Maj på Malö, Fragancia, Nocturne, Sololà, Balladen om briggen Blue Bird och Änglamark är några av de sånger som publiken får lyssna till.

Karlskoga Sångargille räknar 27 februari 1942 som startpunkt. Den dagen ombildades Karlskoga Sångargille till ett körsällskap som fick namnet Karlskoga Arbetarsångförening och det var också det namnet som gällde fram till 1973 då det gamla namnet Karlskoga Sångargille återtogs. Henning Stettin var körens förste ordförande medan Hilding Magnusson var den förste dirigenten. Och när man talar om Karlskoga Sångargille går det inte att undvika nämna Oskar Lundvall som ledde kören i 35 år.

När det 2012 var dags för 70-årsfirande var det Ali Dadaschev som ledde kören och han dirigerade även jubileumskonserten i Musikpalatset. Sedan januari i år heter körens dirigent Kerstin Chrunak.

– Vi gör inte så många sådana här konserter utan Valborgsmässoaftonen och Första maj är våra stora helger, säger Boo Thuvander och berättar att det i år blev sex framträdanden under Valborg och ett på Första maj.

– Vi har runt 25 medlemmar varav 20-talet är aktiva sångare, tillägger Boo Thuvander och nämner att kören repeterar en gång i veckan - tisdagskvällar - i Österledskyrkan.