2016-05-12 15:07

2016-05-12 15:07

Visar en egen kosmologi

KONST: Annika Ek och Elvy Esplund i Galleri Kråkan

Det är inte för inte som Annika Ek och Elvy Esplund döpt sin utställning i Galleri Kråkan till Från början. Det 20-tal bilder som visas börjar nämligen med Big Bang och slutar någonstans i vår egen tid.

Den som studerar bilderna märker att det inte är alldeles enkelt att se vem som gjort vad i denna egenhändigt komponerade kosmologi. Och det är ett fullt medvetet val.

– När vi skulle ställa ut tillsammans var vi tvungna att få det att hänga ihop för att få harmoni. Men annars förekommer nog större skillnader, säger Annika Ek som har hand om denna dags vakthållning.

Elvy Esplund bor i Kumla, hon är pensionerad handläggare på Sydnärkes överförmyndarkansli, och var den som fick Annika Ek att söka sig till måleriet. Sen dess har de tillbringat nio somrar tillsammans på Öland, bland annat för att gå kurser i Vedic Art.

– Jag gick 2006 en målarkurs för Kajsa Nord och Elvy hade året före gått en kurs i Örebro. Där hade en av lärarna tipsat om Kajsa så jag ringde henne och frågade om hon inte skulle ha en kurs och hon svarade att det kan jag väl, berättar Annika Ek.

Det var så hon kom in på Vedic Art, som inte är en metod utan ett förhållningssätt. Grundaren Curt Källman fick på 1970-talet kontakt med Maharishi Mahesh Yogi som gav honom namnen på de vediska principerna. Curt Källman har sagt: ”Dra ett penseldrag och ett till, du är igång. Så enkelt är det.”

– Jag målar för att få skapa utan krav och den kravlösa glädjen passade mig bra, säger Annika Ek som arbetar som biomedicinsk analytiker sedan 1982. De senaste 20 åren har hon ägnat sig åt doseringen av Waran.

– Inom labbvärlden är det mycket strikt. Där kan man aldrig göra något utan att det är bestämt från början precis hur det ska göras. Inom konsten är det tvärtom.

– Jag startar alltid med en färg och tänker inte på att jag ska göra det eller det utan går på känslan, tillägger Annika Ek och berättar att hon även gör smycken och arbetar i betong.

Den som studerar bilderna märker att det inte är alldeles enkelt att se vem som gjort vad i denna egenhändigt komponerade kosmologi. Och det är ett fullt medvetet val.

– När vi skulle ställa ut tillsammans var vi tvungna att få det att hänga ihop för att få harmoni. Men annars förekommer nog större skillnader, säger Annika Ek som har hand om denna dags vakthållning.

Elvy Esplund bor i Kumla, hon är pensionerad handläggare på Sydnärkes överförmyndarkansli, och var den som fick Annika Ek att söka sig till måleriet. Sen dess har de tillbringat nio somrar tillsammans på Öland, bland annat för att gå kurser i Vedic Art.

– Jag gick 2006 en målarkurs för Kajsa Nord och Elvy hade året före gått en kurs i Örebro. Där hade en av lärarna tipsat om Kajsa så jag ringde henne och frågade om hon inte skulle ha en kurs och hon svarade att det kan jag väl, berättar Annika Ek.

Det var så hon kom in på Vedic Art, som inte är en metod utan ett förhållningssätt. Grundaren Curt Källman fick på 1970-talet kontakt med Maharishi Mahesh Yogi som gav honom namnen på de vediska principerna. Curt Källman har sagt: ”Dra ett penseldrag och ett till, du är igång. Så enkelt är det.”

– Jag målar för att få skapa utan krav och den kravlösa glädjen passade mig bra, säger Annika Ek som arbetar som biomedicinsk analytiker sedan 1982. De senaste 20 åren har hon ägnat sig åt doseringen av Waran.

– Inom labbvärlden är det mycket strikt. Där kan man aldrig göra något utan att det är bestämt från början precis hur det ska göras. Inom konsten är det tvärtom.

– Jag startar alltid med en färg och tänker inte på att jag ska göra det eller det utan går på känslan, tillägger Annika Ek och berättar att hon även gör smycken och arbetar i betong.