2016-05-12 06:00

2016-05-12 06:00

Nämnden positivt inställd till hotellen

KARLSKOGA: Ett steg närmare ett hotell vid Grönfeltsudden

Samhällsbyggnadsnämnden är politiskt eniga till att underlätta för de både hotellprojekten på Grönfeltsudden. De har gett förvaltningen i uppdrag att se över detaljplanerna så att det ska gå att söka byggnadslov till de båda projekten.

Samhällsbyggnadsnämnden ställde sig positiva till hotellprojekten och gett förvaltningen i uppdrag se över detaljplanen.

– Vi har ställt oss bakom att förvaltningen ska få uppdraget att göra en detaljplan där. Till det höga hotellet finns det redan en tomträtt i planen. Det kanske är svårt att tro, men halva tomten är ute i vattnet, säger förvaltningschefen, Stig Rengman.

Sjöbodar

För länge sedan planerade Karlskoga kommun att göra bryggor och sjöbodar utefter stranden vid viken och ut mot dagens skateboardpark. Som marknadsplatser som det är på bryggorna i Smögen. Därför finns det en tomträtt.

– Den gamla tomten räcker nog inte till så nu ska förvaltningen skapa förutsättningarna och se vad de behöver ha för yta. Byggrätten finns redan på tomten, kanske inte för ett höghus. Vi ger dem möjligheter att få den fakta de behöver för att kunna fortsätta att räkna på vad det skulle kosta, säger Liselotte Eriksson (S), ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

Den här planen kommer möjliggöra att söka bygglov för ett hotell.

– Har man inte detaljplanen som tillåter ett högt hotell så får man inget bygglov. Vår planarkitekt håller på med detaljplanen så den kommer nog snart bli klar. Tror att vi i nämnden får upp planen efter sommaren, säger Stig Rengman.

Tillfälligt hotell

Samma personer vill även bygga ett tillfälligt hotell på grönområdet nedanför restaurangen där det i dag finns uteservering och en utomhusscen. Problemet där är att marken är inritad som parkmark. När de ansökte om bygglov så föll den på att marken var parkmark och inget annat.

– Vi var tvungna att gå på lagstiftningen. Då hörde fastighetsägarna av sig igen och undrade om de kunde få en tillfällig detaljplan för ett temporärt hotell.

Politikerna i nämnden godkände en tillfällig detaljplan.

– Nu får de ett tillstånd i fem år och sedan återgår marken till parkmark igen. Det kan i och för sig göra en nya ansöka då. Nu kan de söka bygglov igen och förhoppningsvis få ställa upp modulerna och gör ett hotell, säger Stig Rengman.

När tidningen får tag på Ulf Hjelm, en av de ansvarig bakom hotellprojekten, så blir han glad.

– Jag är väldigt nöjd över att nämnden underlättar för oss.

Det stora hotellet kommer att bli en dyr historia.

– Vi har ingen finansiering fullt klart, det har vi inte. Det fanns ingen anledning att ta tag i det då. Men visst har vi idéer om hus vi ska lösa det.

Samhällsbyggnadsnämnden ställde sig positiva till hotellprojekten och gett förvaltningen i uppdrag se över detaljplanen.

– Vi har ställt oss bakom att förvaltningen ska få uppdraget att göra en detaljplan där. Till det höga hotellet finns det redan en tomträtt i planen. Det kanske är svårt att tro, men halva tomten är ute i vattnet, säger förvaltningschefen, Stig Rengman.

Sjöbodar

För länge sedan planerade Karlskoga kommun att göra bryggor och sjöbodar utefter stranden vid viken och ut mot dagens skateboardpark. Som marknadsplatser som det är på bryggorna i Smögen. Därför finns det en tomträtt.

– Den gamla tomten räcker nog inte till så nu ska förvaltningen skapa förutsättningarna och se vad de behöver ha för yta. Byggrätten finns redan på tomten, kanske inte för ett höghus. Vi ger dem möjligheter att få den fakta de behöver för att kunna fortsätta att räkna på vad det skulle kosta, säger Liselotte Eriksson (S), ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

Den här planen kommer möjliggöra att söka bygglov för ett hotell.

– Har man inte detaljplanen som tillåter ett högt hotell så får man inget bygglov. Vår planarkitekt håller på med detaljplanen så den kommer nog snart bli klar. Tror att vi i nämnden får upp planen efter sommaren, säger Stig Rengman.

Tillfälligt hotell

Samma personer vill även bygga ett tillfälligt hotell på grönområdet nedanför restaurangen där det i dag finns uteservering och en utomhusscen. Problemet där är att marken är inritad som parkmark. När de ansökte om bygglov så föll den på att marken var parkmark och inget annat.

– Vi var tvungna att gå på lagstiftningen. Då hörde fastighetsägarna av sig igen och undrade om de kunde få en tillfällig detaljplan för ett temporärt hotell.

Politikerna i nämnden godkände en tillfällig detaljplan.

– Nu får de ett tillstånd i fem år och sedan återgår marken till parkmark igen. Det kan i och för sig göra en nya ansöka då. Nu kan de söka bygglov igen och förhoppningsvis få ställa upp modulerna och gör ett hotell, säger Stig Rengman.

När tidningen får tag på Ulf Hjelm, en av de ansvarig bakom hotellprojekten, så blir han glad.

– Jag är väldigt nöjd över att nämnden underlättar för oss.

Det stora hotellet kommer att bli en dyr historia.

– Vi har ingen finansiering fullt klart, det har vi inte. Det fanns ingen anledning att ta tag i det då. Men visst har vi idéer om hus vi ska lösa det.

  • Anders Persson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.