2016-05-12 17:48

2016-05-12 17:52

Inga större problem i Karlskoga och Degerfors

KARLSKOGA-DEGERFORS: Segregationen ökar i landets kommuner

Dagens samhälle har presenterat siffror som visar att segregationen ökar i över 200 av landets kommuner. Det index som ligger till grund för undersökningen visar en ökning även i Karlskoga och Degerfors.

Dagens Samhäller har jämfört 2005 med 2015 och för Karlskogas del har index ökat från 18 till 27 medan Degerfors ökar från 14 till 19. Det ger relativt bra placeringar på den lista som presenteras. Men det finns också andra sätt att se på saken.

– Jag upplever inte att vi har några sådana problem, säger Max Tolf, ekonomichef i Degerfors kommun.

– Det har inte inkommit något till nämndhuset som visar att vi har sådana problem, tillägger Max Tolf.

Stefan Bergqvist, integrationsutvecklare i Karlskoga kommun, tycker i och för sig inte att det är konstigt att nyinflyttade hamnar i samma områden men vill samtidigt lyfta fram det integrationsarbete som pågår.

Inte konstigt

– När man kommer till en ny kommun väljer man det område där nära och kära finns, områden där det finns språk- och kulturkopplingar. Det är inte konstigt, så ser det ut överallt, oavsett kommun, säger Stefan Bergqvist.

– Nyanlända flyttar till områden där man har sina landsmän, språket och kulturen eftersom de har rätt att flytta vart de vill, förtydligar Stefan Bergqvist och påpekar att kommunen inte har möjlighet att styra placeringen på grund av det fria bostadsvalet.

– Dilemmat för oss, och merparten av landets kommuner, är att det är väldigt svårt att hitta ett boende och det är ett dilemma i sig.

Stefan Bergqvist berättar att Karlskoga de senaste åren haft runt 250 nyinflyttade och hittills i år har 70 nyinflyttade registrerats, 40 vuxna och 30 barn.

Integrationsarbete

– Vi har ett väldigt bra integrationsarbete, bland annat med nätverk och aktivitetskalender, för att möta situationen, fortsätter Stefan Bergqvist och hoppas att det integrationspolitiska program som skulle tas i början av året men då bordlades snart kan sjösättas.

– Det är viktigt att få en plattform för det strategiska arbetet, säger Stefan Bergqvist.

Dagens Samhäller har jämfört 2005 med 2015 och för Karlskogas del har index ökat från 18 till 27 medan Degerfors ökar från 14 till 19. Det ger relativt bra placeringar på den lista som presenteras. Men det finns också andra sätt att se på saken.

– Jag upplever inte att vi har några sådana problem, säger Max Tolf, ekonomichef i Degerfors kommun.

– Det har inte inkommit något till nämndhuset som visar att vi har sådana problem, tillägger Max Tolf.

Stefan Bergqvist, integrationsutvecklare i Karlskoga kommun, tycker i och för sig inte att det är konstigt att nyinflyttade hamnar i samma områden men vill samtidigt lyfta fram det integrationsarbete som pågår.

Inte konstigt

– När man kommer till en ny kommun väljer man det område där nära och kära finns, områden där det finns språk- och kulturkopplingar. Det är inte konstigt, så ser det ut överallt, oavsett kommun, säger Stefan Bergqvist.

– Nyanlända flyttar till områden där man har sina landsmän, språket och kulturen eftersom de har rätt att flytta vart de vill, förtydligar Stefan Bergqvist och påpekar att kommunen inte har möjlighet att styra placeringen på grund av det fria bostadsvalet.

– Dilemmat för oss, och merparten av landets kommuner, är att det är väldigt svårt att hitta ett boende och det är ett dilemma i sig.

Stefan Bergqvist berättar att Karlskoga de senaste åren haft runt 250 nyinflyttade och hittills i år har 70 nyinflyttade registrerats, 40 vuxna och 30 barn.

Integrationsarbete

– Vi har ett väldigt bra integrationsarbete, bland annat med nätverk och aktivitetskalender, för att möta situationen, fortsätter Stefan Bergqvist och hoppas att det integrationspolitiska program som skulle tas i början av året men då bordlades snart kan sjösättas.

– Det är viktigt att få en plattform för det strategiska arbetet, säger Stefan Bergqvist.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.