2016-05-12 06:00

2016-05-12 14:00

Har tröttnat på nedskräpningen

MILJÖ: "Det är till och med folk som bajsar bakom containern"

Grovsopor, utspridda kläder, byggavfall och till och med avföring. Det är vad städarna möts av vid återvinningsstationerna.
– Det är likadant överallt. De som gör så här har ingen respekt för oss som måste ta hand om skräpet, säger Sadik Isufi.

När de fyra städarna från Samhall kommer till återvinningsstationen på Bigatan möts de av sex stora svarta sopsäckar som slängts intill containrarna. De är tunga och männen får slita för att få upp dem på släpkärran.

– Det är inte sånt här vi ska göra, vi ska plocka ihop lösa papper och annat som kommit utanför. Men varje gång ligger det en massa annat skräp som vi måste lasta på och sedan ta med till Dano och sortera, säger Sadik Isufi.

Måste ha släp

Att de överhuvudtaget har med sig släpkärran beror just på den stora mängden skräp som felaktigt lämnas bredvid containrarna. De har fått ta reda på soffor, tv-apparater, dunkar med frityrolja, säckar med både skräp och trädgårdsavfall, el-verktyg och bygg- och rivningsavfall.

– Det är till och med folk som bajsar bakom containern. Hur kan man göra så? Jag förstår det inte och det ser likadant ut i hela Karlskoga. Och en gång så hittade vi en kartong med dokument och ett pass i. Sånt kan man ju inte slänga här, säger Sadik Isufi.

På Förpacknings- och tidningsinsamlingen, som ansvarar för de 15 återvinningsstationerna som finns i Karlskoga, känns problemet igen. Runt om i landet har åtgärder i form av informationskampanjer, kameror och väktare inte gjort någon påtaglig skillnad.

Det som dock har gett en större effekt är lokala miljövärdar, som hållit koll på stationen och pratat med de närboende. Några särskilda åtgärder är dock inte på gång i Karlskoga.

– Men det är bra att problemet uppmärksammas. Det är ju ett stort samhällsproblem, att folk skräpar ner över allt, säger regionchefen Ulla Krohn.

Hon betonar också att nedskräpning är ett brott och att den som lämnar grovavfall på en återvinningsstation riskerar böter.

När de fyra städarna från Samhall kommer till återvinningsstationen på Bigatan möts de av sex stora svarta sopsäckar som slängts intill containrarna. De är tunga och männen får slita för att få upp dem på släpkärran.

– Det är inte sånt här vi ska göra, vi ska plocka ihop lösa papper och annat som kommit utanför. Men varje gång ligger det en massa annat skräp som vi måste lasta på och sedan ta med till Dano och sortera, säger Sadik Isufi.

Måste ha släp

Att de överhuvudtaget har med sig släpkärran beror just på den stora mängden skräp som felaktigt lämnas bredvid containrarna. De har fått ta reda på soffor, tv-apparater, dunkar med frityrolja, säckar med både skräp och trädgårdsavfall, el-verktyg och bygg- och rivningsavfall.

– Det är till och med folk som bajsar bakom containern. Hur kan man göra så? Jag förstår det inte och det ser likadant ut i hela Karlskoga. Och en gång så hittade vi en kartong med dokument och ett pass i. Sånt kan man ju inte slänga här, säger Sadik Isufi.

På Förpacknings- och tidningsinsamlingen, som ansvarar för de 15 återvinningsstationerna som finns i Karlskoga, känns problemet igen. Runt om i landet har åtgärder i form av informationskampanjer, kameror och väktare inte gjort någon påtaglig skillnad.

Det som dock har gett en större effekt är lokala miljövärdar, som hållit koll på stationen och pratat med de närboende. Några särskilda åtgärder är dock inte på gång i Karlskoga.

– Men det är bra att problemet uppmärksammas. Det är ju ett stort samhällsproblem, att folk skräpar ner över allt, säger regionchefen Ulla Krohn.

Hon betonar också att nedskräpning är ett brott och att den som lämnar grovavfall på en återvinningsstation riskerar böter.

Återvinningsguide

Papper: förpackningar, kassar, kartong, lådor. Tidningar och kataloger läggs i en egen behållare.

Plast: påsar, förpackningar, flaskor, tuber, chipspåsar, frigolit och plastfolie.

Metall: konservburkar, sprejbehållare, tuber, kapsyler, lock, aluminiumfolie.

Glas: sorteras i färgat eller ofärgat, korken ska inte sitta kvar.

Får inte slängas: leksaker, möbler, lampor, kuvert, pantflaskor, plastfickor, burkar med färgrester eller lim, metallskrot, vvs-detaljer, stekpannor, elektronik och farigt avfall.

Grovsopor lämnas kostnadsfritt till Mosseruds återvinningsanläggning. Mer information om återvinning finns på karlskogaenergi.se samt ftiab.se

 

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.