2016-05-12 09:56

2016-05-12 09:56

Cellprover och glutenstöd

LÄNET: Nyheter från Region Örebro län

Cellprovsveckan startar på måndag och nästa år inför Region Örebro län kontantstöd till patienter som fyllt 16 år och lider av glutenintolerans. Det är två nyheter från Region Örebro län.

Det är första gången som Region Örebro län uppmärksammar cellprovsveckan som startar måndag 16 maj. Budskapet är att fler kvinnor ska lämna gynekologiskt cellprov - var tredje dag dör en kvinna i Sverige på grund av livmoderhalscancer och de flesta som dör har inte gått på cellprovskontroller - och Vårruset 18 maj är en viktig del i denna informationssatsning.

Kontantstödet till patienter som fyllt 16 år och är glutenintoleranta - det handlar om närmare 1 000 personer - kommer att uppgå till 1 200 kronor per år. Stödet införs nästa år och samtidigt upphör förskrivning av glutenfria livsmedel till celiakipatienter över 16 år.

– Allt fler glutenfria livsmedel finns i dag i butikerna och då kan det vara både bättre och naturligare att själv kunna köpa dessa i sin vanliga livsmedelsaffär, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson, regionstyrelsens S-märkta ordförande.

Det är första gången som Region Örebro län uppmärksammar cellprovsveckan som startar måndag 16 maj. Budskapet är att fler kvinnor ska lämna gynekologiskt cellprov - var tredje dag dör en kvinna i Sverige på grund av livmoderhalscancer och de flesta som dör har inte gått på cellprovskontroller - och Vårruset 18 maj är en viktig del i denna informationssatsning.

Kontantstödet till patienter som fyllt 16 år och är glutenintoleranta - det handlar om närmare 1 000 personer - kommer att uppgå till 1 200 kronor per år. Stödet införs nästa år och samtidigt upphör förskrivning av glutenfria livsmedel till celiakipatienter över 16 år.

– Allt fler glutenfria livsmedel finns i dag i butikerna och då kan det vara både bättre och naturligare att själv kunna köpa dessa i sin vanliga livsmedelsaffär, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson, regionstyrelsens S-märkta ordförande.

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.