2016-05-10 14:55

2016-05-10 14:55

Nu öppnas asylboende i Svartå

SVARTÅ: Klart med avtal hos Migrationsverket för herrgården

Sedan i måndags finns ett avtal om boende för asylsökande på Svartå herrgård. Om uppgifterna är korrekta så anländer de första flyktingarna redan i morgon, torsdag.

Som vi berättade för någon vecka sedan så skulle Migrationsverket besiktiga Svartå herrgård för att se om de klarade kraven för asylboende. Samtidigt sa en av de anställda att styrelsen i ägarbolaget, KPDB Mellansverige AB, inte hade enats om där skulle drivas asylboende eller SPA, vilket var den första uppgiften om verksamhet de gick ut med vid övertagande av herrgården.

– Nu har till slut Migrationsverket kommit in med meddelande om att där ska öppnas boende för asylsökande. Enligt uppgifter vi fått kommer de första flyktingarna på torsdag. Meddelandet kom igår eftermiddag (läs måndag) väldigt sent, säger kommunstyrelsens ordförande, Roland Halvarsson V, och fortsätter lika kritiskt:

– Enligt uppgift vi fått kommer 120 flyktingar, men tidigare uppgifter sa att det skulle komma 100 så vi har samma kritik mot det här som vi haft förut. Vi får vetskap sist och det är så osäkert att man inte vet hur många som kommer en gång. Han berättar att man från kommunledningen är kritisk mot hela systemet.

– Vi är emot att man gör marknad av flyktingmottagande, det är förkastligt. De är ett oseriöst bolag som öppnat då de tidigare hävdat annat, att det ska bli SPA och nu är det flyktingförläggning som gäller. Vi har fortfarande ingen uppfattning om hur många som omfattas av skolgång och annan verksamhet, så det är svårt att förbereda något, säger Halvarsson.

Kort varsel

Enligt uppgifter man i kommunen fått från Migrationsverket handlar det om flyktingar som redan är inne i asylprocessen, alltså inte helt nyanlända, och de kommer närmast från boenden i Askersund och Laxå.

Enligt lag ska kommunen erbjuda skolplats inom en månad för de asylsökande barnen medan landsting och regioner ansvarar för att erbjuda de asylsökande vård.

Halvarsson är kritisk till att man inte vet vem som ska se till att transporter fungerar till skolor, sjukvård och annat som de boende där kan komma att behöva.

– Det är sånt vi får ta tag i nu när vi till slut fått meddelande, men det är oerhört kort varsel från måndag till torsdag och avtalet gäller från samma dag meddelandet skickades ut. Det är under all kritik det system vi har, rasar Halvarsson.

Enligt Migrationsverkets meddelande är det ett så kallat tillfälligt boende och avtalet gäller preliminärt 9 maj 2016 till 20 november 2016, med möjlighet till förlängning.

Som vi berättade för någon vecka sedan så skulle Migrationsverket besiktiga Svartå herrgård för att se om de klarade kraven för asylboende. Samtidigt sa en av de anställda att styrelsen i ägarbolaget, KPDB Mellansverige AB, inte hade enats om där skulle drivas asylboende eller SPA, vilket var den första uppgiften om verksamhet de gick ut med vid övertagande av herrgården.

– Nu har till slut Migrationsverket kommit in med meddelande om att där ska öppnas boende för asylsökande. Enligt uppgifter vi fått kommer de första flyktingarna på torsdag. Meddelandet kom igår eftermiddag (läs måndag) väldigt sent, säger kommunstyrelsens ordförande, Roland Halvarsson V, och fortsätter lika kritiskt:

– Enligt uppgift vi fått kommer 120 flyktingar, men tidigare uppgifter sa att det skulle komma 100 så vi har samma kritik mot det här som vi haft förut. Vi får vetskap sist och det är så osäkert att man inte vet hur många som kommer en gång. Han berättar att man från kommunledningen är kritisk mot hela systemet.

– Vi är emot att man gör marknad av flyktingmottagande, det är förkastligt. De är ett oseriöst bolag som öppnat då de tidigare hävdat annat, att det ska bli SPA och nu är det flyktingförläggning som gäller. Vi har fortfarande ingen uppfattning om hur många som omfattas av skolgång och annan verksamhet, så det är svårt att förbereda något, säger Halvarsson.

Kort varsel

Enligt uppgifter man i kommunen fått från Migrationsverket handlar det om flyktingar som redan är inne i asylprocessen, alltså inte helt nyanlända, och de kommer närmast från boenden i Askersund och Laxå.

Enligt lag ska kommunen erbjuda skolplats inom en månad för de asylsökande barnen medan landsting och regioner ansvarar för att erbjuda de asylsökande vård.

Halvarsson är kritisk till att man inte vet vem som ska se till att transporter fungerar till skolor, sjukvård och annat som de boende där kan komma att behöva.

– Det är sånt vi får ta tag i nu när vi till slut fått meddelande, men det är oerhört kort varsel från måndag till torsdag och avtalet gäller från samma dag meddelandet skickades ut. Det är under all kritik det system vi har, rasar Halvarsson.

Enligt Migrationsverkets meddelande är det ett så kallat tillfälligt boende och avtalet gäller preliminärt 9 maj 2016 till 20 november 2016, med möjlighet till förlängning.